Sinema Mardin sokaklarına yayılacak

1. Uluslararası Mezopotamya Film Festivali için başvurular başladı.

Google Haberlere Abone ol
Sinema Mardin sokaklarına yayılacak

Mardin, 1. Uluslararası Mezopotamya Film Festivali’ne ev sahipliği yapacak. 20 Kasım’da gerçekleşecek festival için 1 Ağustos’ta başlayan başvurular 8 Kasım tarihinde sona erecek.



Festival yönetim komitesinden Rıdvan Xelil bianet’e konuştu. Festival ile bölgede sinema faaliyetlerini canlandırmak istediklerini belirten Xelil, gösterimlerin sinema salonlarından sokaklara yayılacağını açıkladı.



“Bölgede sinemayı canlandırmak istiyoruz”



İlk kez düzenlenecek festivalde konu ve tür kısıtlaması yok. Belgesel, Kurmaca, deneysel ve canlandırma türlerinden herhangi birinde 2012 yılı sonrası çekilmiş tüm filmler festivale katılabiliyor.



Tanıtım sitesinde festivalin temel amacının “film çalışmaları hakkında bilge, belge ve dokümantasyon arşivleri toplamak ve oluşturmak, bu çalışmaların tanıtımı, gösterimi, ulusal ve uluslararası organizasyonlarda sergilemek, festivallere dahil etmek” olarak açıklanıyor.



“Şimdiye dek sinema faaliyetleri Mardin, Midyat’tan öteye gidemedi” diyen Xelil, bu festival ile Mardin’in köyleri ve çevresindeki illerde de sinemayı canlandırmak istediklerini söyledi.



Filmlerin gösterimlerinin sinema salonlarının yanı sıra sokaklarda ve köylerde de yapılacağını söyleyen Xelil, böylece bölgenin de keşfedileceğini belirtti.



30 film Mezopotamya Film Seçkisi’ne dahil olacak



Festivalde finale kaşan 30 film, festivale özel olarak oluşturulacak olan Mezopotamya Film Seçkisi’ne dahil edilecek. 

Zaningeh Akademi Derneği'nin gerçekleştireceği seçkideki filmler ulusal ve uluslararası festivallere de katılacak. 



Festival komitesinde Kürtçe, Türkçe ve İngilizce bilenlerin yer alması dolayısıyla bu dillerde başvuruları kabul ettiklerini belirten Xelil, farklı diller bilen insanların katılımıyla dil portföyünü genişletmeyi istediklerini belirtti.



1. Uluslararası Mezopotamya Film Festivali,  13 Kasım 1960’da Suriye’nin Amude kentindeki sinema salonunda yangın çıkması sonucu 283 çocuğun öldüğü Sînema Amûdê olayına adanıyor. Festival ile Sînema Amûdê olayı ve analizleri üzerinden bilgi, belge ve dokümantasyon oluşturulması ve halkın bilgilendirilmesi isteniyor.


Etiketler festival film mardin
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin