Siber dolandırıcılar, kullanıcıların kabusu oldu

Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 61’i online alışveriş ve para transferinde kendini güvende hissetmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Siber dolandırıcılar, kullanıcıların kabusu oldu

Kaspersky Lab ve B2B International tarafından Türkiye’nin de dahil olduğu ülkelerde gerçekleştirilen ankete göre, dünya genelindeki İnternet kullanıcılarının %49'u, Türkiye’de ise yüzde 61’i çevrimiçi alışveriş yaparken ya da para transferi gerçekleştirirken kendilerini güvende hissetmediklerini söyledi. Türkiye’de kullanıcıların %56'sı ise siber dolandırıcılığa karşı korunduklarını bilseler çevrimiçi ödeme sistemlerini daha sık kullanacaklarını belirtti. Kullanıcıların bu tutumları göz önüne alındığında, tüketicilerin çevrimiçi ödeme hizmeti sağlayıcılarının güvenlik uygulamalarına güvenmedikleri ortaya çıkıyor.



Anket sonuçları, Türkiye’de kullanıcıların %58'inin İnternet'te karşılaşabilecekleri finansal dolandırıcılıktan korktuklarını gösteriyor, Avrupa genelinde bu oran yüzde 62. Sonuçlar ayrıca müşterilerin bu konudaki başka birçok çekincesini de ortaya çıkarttı. Örneğin, Avrupa’da çevrimiçi ödeme yapan kullanıcıların %34'ü finans şirketleri tarafından sunulan resmi mobil uygulamaların dahi güvenliği sağlamak için daha fazla koruma gerektirdiğine inanıyor, Türkiye’de bu oran ise daha yüksek, %54. Ayrıca, Türkiye’de kullanıcıların %49'u finansal bir işlemi güvenlik tedbirlerinden emin olmadıkları için tamamlanmadan sonlandırdıklarını belirtmiş.



Siber dolandırıcılığa karşı koruma seviyesi, kullanıcıların e-mağaza veya finansal hizmet operatörü tercihini etkileyen önemli bir faktör: Türkiye’de ankete katılanların %60'ı finansal verileri korumak için ilave önlemler alan şirketleri tercih edeceklerini söyledi. Bununla birlikte, ankete katılanların %68'i bankaların, çevrimiçi ödeme sistemlerinin ve çevrimiçi mağazaların bilgisayarlarını ve mobil cihazlarını finansal dolandırıcılığa karşı korumalarını beklemekte.



Aynı zamanda birçok kullanıcı, ödeme sağlayıcıları tarafından sunulan korumaların yanı sıra kendi güvenlik önlemlerini uygulamaları gerektiğinin de farkında. Türkiye’de kullanıcıların %27'si finansal işlemlerin güvenliği konusundaki sorumluluğu tamamen bankalara verirken %24'ü yalnızca kendilerinin sorumlu olduklarına inanıyor. Ankete katılanların yarısına yakını ise (%45) finansal bilgilerin korunmasında hem kullanıcıların hem de bankaların sorumluluk taşımaları gerektiğini düşünüyor. Bu da kullanıcıların çevrimiçi dolandırıcılığı önleme konusundaki ortak sorumluluklarını yönetmeye yardımcı olmak üzere finansal kuruluşlar tarafından sunulacak yeni araçlar konusunda istekli olacaklarını göstermekte.



Kaspersky Lab Dolandırıcılık Önleme Bölümü Dünya Başkanı Ross Hogan şu yorumları yaptı: "Birçok kullanıcı,hala bilgisayarları ya da mobil cihazları üzerinden çevrimiçi alışveriş yapmak yerine, fiziksel satış noktalarında nakit ödeme ile veya banka kartlarını kullanarak alışveriş yapmanın daha güvenli olduğunu düşünüyor ve bu isteksizlik çevrimiçi ödeme pazarının gelişmesini engellemektedir. İnsanları elektronik ödeme hizmetlerini daha etkin bir şekilde kullanmaya başlamaları konusunda teşvik etmek için bankaların, çevrimiçi mağazaların ve e-ödeme sistemlerinin kullanıcılara siber dolandırıcılara karşı güvende olduklarını hissettirmeleri gerekir. Ödeme hizmeti sağlayıcıları için bunun bir yolu, çevrimiçi olarak veya mobil cihazlar üzerinden yapılan bankacılık işlemlerini ve ödemeleri finansal dolandırıcılığa karşı korumak için özel olarak tasarlanmış ilave güvenlik katmanları sunmaktır. Finansal işlemlere odaklı bu ilave korumaların varlığı, kullanıcılara paralarının güvende olacağı konusunda anlık ve görünür bir güvence veriyor."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin