'Sanat' ve fikir'e 'vergi darbesi!

Maliye’nin hazırladığı Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’na göre sanat ve fikir insanlarının yüzde 17 olan vergileri yüzde 35’e kadar yükseltilecek.

Google Haberlere Abone ol
'Sanat' ve fikir'e 'vergi darbesi!

Hükümet 2016 yılında köklü bir vergi reformunu hayata geçirmeye hazırlanıyor. Haziran 2013 döneminde hazırlanan ve mevcut gelir ve kurumlar vergisinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş Yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı son günlerde tekrar gündemdeki yerini aldı. Bu tasarının ses getiren düzenlemelerinden biri ‘fikir ve sanat’ eseri üretenlere yüklenen yüzde 35 gelir vergisi hükmü oldu. Buna göre, yeni kanun tasarısı ressam, bestekâr, heykeltıraş, senarist ve mucitleri beyanname vermeye ve yüzde 35’i bulan vergiyi ödemeye zorluyor. 



BEYANNAME VERECEKLER



Mevcut sistemde fikir ve sanat eserlerini üretenler sadece yüzde 17 stopaj vergisi ödüyor. Ancak, tasarı yasalaşırsa bir yıl içinde 188 bin liranın üzerinde gelir elde edenler yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda kalacak. Bu da, yüzde 35’e kadar vergi ödemek anlamına geliyor. Son dönemlerde sanat eserlerinin satışı durma noktasına geldiğinden yakınan ressam, heykeltıraş ve bestekârlar ise TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda düzeltilmesi ve yüzde 35’i bulabilen verginin tekrar gözden geçirilmesini bekliyor.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin