SABAH KARLI GAZETE Mİ, ETİLER'DE HÜRRİYET Mİ SATIYOR SABAH MI? VAROŞTA HANGİ GAZETE OKUNUYOR; VATAN MI SABAH MI?

Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu bugün gazete satışları ve fiyatları hakkında ilginç bir yazı kaleme aldı. Katar Emiri'nin sahipliği konusunda Sabah'la polemiğe giren Vatan'ın yayın yönetmeni, hem satış hem de tiraj konusunda ilginç rakamlar verdi.

Google Haberlere Abone ol
SABAH KARLI GAZETE Mİ, ETİLER'DE HÜRRİYET Mİ SATIYOR SABAH MI? VAROŞTA HANGİ GAZETE OKUNUYOR; VATAN MI SABAH MI?

TAYFUN DEVECİOĞLU / VATAN


Sabah’ın medyadaki ‘özel yeri’ ve VATAN


Sabah'ın açıklamasında en çok takıldığım bölüm şu oldu: “VATAN gazetesinin, medyada özel bir yere sahip Sabah’ı sanki kendi rakibiymiş gibi gösterme gayret ve cüreti...”


Doğrudur, Sabah Gazetesi medyada özel bir yere sahiptir. Bir göz atalım Sabah’ın durduğu o “özel” yere...


- Sabah Gazetesi hafta içleri günde ortalama 56-60 sayfa çıkar. VATAN’ın sayfa sayısı ise 28-32 arasında değişir. Yani Sabah’ın hammadde maliyeti VATAN’ın iki katıdır.


- Buna karşılık Sabah hafta içleri İstanbul şehir içinde 40, Ankara ve İzmir şehir içlerinde 30 kuruşa, kalan tüm yerlerde ise 25 kuruşa satılır. VATAN’ın fiyatı ise İstanbul şehir içinde 40, kalan tüm yerlerde ise 35 kuruştur. Yani üç büyük kent dışında Tekirdağ’dan Kayseri’ye Samsun’dan Antalya’ya kadar VATAN’ın fiyatı Sabah’tan yüzde 40 fazladır. Cumartesi-pazar günleri her iki gazetenin satış fiyatı 50 kuruştur. Hafta sonlarında Sabah’ın sayfa sayısı 80-90’ları bulurken, VATAN 44-46 sayfa çıkar.


- Dünkü kurlara göre bir gazetenin tek sayfasının hammadde maliyeti 1 kuruştur. Buna göre Sabah hafta içleri en az yaklaşık 55 kuruşa malettiği gazeteyi brüt 25 kuruşa (dağıtım şirketi komisyonu ve nakliye hariç) satarken, VATAN 28 kuruşa malettiği gazeteyi brüt 35 kuruşa piyasaya sürer.


Neymiş Sabah’ın medyadaki özel yeri? Ucuz olması.


- Peki Sabah neden ucuzdur? Zam yaparsa tiraj kaybedeceğini bilir. Okur tabanının büyük bölümünün 10 kuruşluk zamma bile tahammül edemeyip, gazeteyi bırakacağının farkındadır.


Okur tabanı dedik, oradan devam edelim:


Sabah’ın okur tabanının büyük bölümü varoşlardır. Evet, Sabah’ın Türkiye genelindeki tirajı son yaptığı promosyonların getirdiği 80-90 bin adetlik ek satışla VATAN’ın iki katıdır.


Bir kaç tiraj örneği


Ama, alım gücü yüksek kesimlerde VATAN, Sabah’ı geçer veya satışlar başabaştır. Pazartesi günkü satışlardan bir iki örnek vereyim:


İstanbul Etiler’deki 13 bayide VATAN’ın satışı 1073, Sabah’ın 1072.


İstanbul Suadiye’deki 2 bayide VATAN’ın satışı 518, Sabah’ın 466.


İstanbul Göztepe’deki 3 bayide VATAN’ın satışı 348, Sabah’ın 309.


İstanbul Fenerbahçe’deki 4 bayide VATAN’ın satışı 1088, Sabah’ın 1065.


Buna karşılık İstanbul’un varoşlarında Sabah VATAN’ı çok rahat geçer. Alım gücünün daha yüksek olduğu semtlerden kent sınırına yakın semtlere gidildikçe Sabah’ın satışı rakiplerine göre yükselir.


Sabah’ın Hürriyet’e karşı durumu da buna benzer. Türkiye genelinde Hürriyet Sabah’tan yüzde 20 daha fazla satmasına rağmen, Etiler’de, Göztepe’de, Bebek’te, Fenerbahçe’de Hürriyet Sabah’tan 3-4 kat fazla satar. Hürriyet bu semtlerde uzak ara öndeyken, Sabah’la VATAN rakiptirler. Varoşlara gidildikçe Sabah, Hürriyet’e yaklaşır, zaman zaman geçer.


Sabah’ın Türkiye genelinde Hürriyet’le farkı azaltmasının, VATAN’ı da geçmesinin nedeni toplam satışlarının yarıya yakın bölümünü 25 kuruşluk fiyatla gerçekleştirmesidir.


Ucuz fiyat, kalabalık sayfa sayısı, magazin eki Günaydın’la Sabah, alım gücü düşük, Türkiye’nin meseleleri yerine “imrendiği” magazin figürlerini izleyen kitleyi hedefler.


Neymiş Sabah’ın medyadaki özel yeri: Ucuz ve hafif bir gazete olması.


Aferin Turkuvaz’cılara... Sabah’ın yerini iyi tespit etmişler.


Ha bir de VATAN’ın haberlerini “kendi pişir kendin ye mantığı” diye tarif etmişler. Mangal durumu yani...


Hiç olmazsa sizin gibi pişirip pişirip başkalarına yedirmiyoruz.


Anlarsınız kimi kastettiğimi...


Anladınız siz onu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin