Rusya, Türk yönetmene neden vize vermedi?

Filminin gösterileceği Rusya'ya gitmek için vize başvurusunda bulunan Müfit Can Saçıntı'ya, vize verilmedi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, Türk yönetmene neden vize vermedi?

Son filmi Yaşamak Güzel Şey'in Rusya'da düzenlenen bir festivalde gösterilecek olmasından dolayı, bu ülkeye vize başvurusunda bulunan, filmin yönetmeni, senaristi ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı 'ret' cevabı aldı. Haberi kişisel Twitter hesabından duyuran Saçıntı, detayları Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu'na anlattı.



Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET



RUSLAR, TÜRK YÖNETMENE DOMATES GİBİ VİZE VERMEDİ



“Seçilip, davet edildiğimiz Rusya’da film festivaline katılmam zora girdi. Çünkü Rusya Konsolosluğu, bana vize vermiyor.”



“Yaşamak Güzel Şey” filminin senaristi, yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı’nın paylaştığı bu twiti görünce işin perde arkasını öğrenmek istedim. İşte Saçıntı’nın anlatımıyla Rusların, Türk domatesinden sonra filmini isteyip, kendisine vize vermeyişlerinin öyküsü:



Rusya’nın her yıl bir şehrinde yapılan ‘Within Family Festivali’nin yarışma bölümüne seçtiler son filmim ‘Yaşamak Güzel Şey’i… Bunu da bir davet mektubuyla bildirdiler. Doğruluk, dürüstlük gibi erdemleri ön plana çıkaran aile filmlerin yarıştığı bir festivalmiş bu…



Türkiye dışında Almanya, Çek Cumhuriyeti (Çekya), Hollanda, İtalya, Brezilya, Güney Kore, İsrailve Arjantin’den de filmler yarışacak bu yıl 20’ncisi Yaroslav’da yapılacak festivalde.



Rusya Kültür Bakanlığı’nın da desteğiyle yapılan festivalin komitesi, bizimle birlikte 12 ülkeye aynı davet mektubunu gönderdi.  O mektupla Rusya Konsolosluğu’na başvurdum vize için, ama yeterli bulunmamış belgelerim. Konsolos, ‘O davet mektubu, AB ülkeleri ve ABD için geçerli. Türkler için değil. Göçmen Bürosu’ndan davetiye getirsin’ dedi.



Durumu Festival Komitesi’ne bildirdim. Onlar da şaşırdı. ‘11 ülkede sorun çıkmadı, hepsi vize aldı, sadece Türkiye’de böyle bir sorun yaşandı’ dediler. Bunun üzerine Festival Komitesi; adımı, pasaport numaramı da verip direkt Konsolosluğa hitaben Rusça yazı gönderdi, o da kabul edilmedi.”



Rusların, Türk domatesi gibi kendisine vize vermemesine bozulan Müfit Can Saçıntı, şunları söyledi:



“Bu saatten sonra Göçmen Bürosu’ndan veya Dışişleri’nden davet mektubu gönderseler ve vize de verseler gitmek gelmiyor içindem. Bir haftadır iyice bunaltıp, soğuttular beni. İnternetten filmimi göndereceğim, ama ben gitmeyi düşünmüyorum.”



Yazının devamını BURADAN okuyabilirsiniz.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin