RTÜK'ten evlilik programlarıyla ilgili açıklama: Tazyik yapmaya çalışıyorlar...

Milliyet'in 2 tanınmış yazarı, evlilik programlarını bugünkü köşesine taşıdı.. Peki RTÜK Başkan vekili eleştirilere ne yanıt verdi?

Google Haberlere Abone ol
RTÜK'ten evlilik programlarıyla ilgili açıklama: Tazyik yapmaya çalışıyorlar...

Milliyet gazetesi yazarları Ali Eyüboğlu ve Sina Koloğlu, bugünkü köşelerine izleyicilerin evlilik programlarıyla ilgili RTÜK'e yaptığı şikayetleri ve RTÜK'ün bu şikayetler doğrultusunda kanallara verdiği para cezalarını taşıdı.



Eyüboğlu, "RTÜK’ün verdiği cezalar bu programları yola getirmediğine ve bitirmediğine göre iki seçenek kalıyor geriye. Birincisi, RTÜK Kanunu’nda değişiklik yapmak." yorumunda bulunurken, Koloğlu ise RTÜK Başkan vekili Esat Çıplak'ın konuyla ilgili açıklamasını okurlarıyla paylaştı.



Koloğlu, Çıplak'ın "RTÜK’e tazyik yapmaya çalışıyorlar. Siz ceza verin diyorlar” ifadelerini kullandığını belirtti.



İşte, Eyüboğlu ve Koloğlu'nun o yazıları:



Ali Eyüboğlu / Milliyet



"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), şikayet rekoru kıran evlilik programlarına son bir yılda toplam 11,2 milyon lirayı aşan ceza verdi.



Kesilen onca para cezasına rağmen bu programlardan yana olan şikayetler bitti mi?



Hayır.



RTÜK’ün çağrı hattı 444 1 178, RTÜK’ün web sayfası, elektronik posta adresi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden 2015 yılında bu programlar için yapılan 7 bin 297 şikayet 2016 yılında 94 bin 792’ye yükseldi.



TBMM, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumuna da evlilik programlarından şikayet yağdı.



Sosyal medyada “Evlilik programları kaldırılsın” kampanyaları yapıldı.



Sonuç?



İzdivaçların gücü, kamuoyunu yendi.



RTÜK’ün verdiği cezalar bu programları yola getirmediğine ve bitirmediğine göre iki seçenek kalıyor geriye.



Birincisi, RTÜK Kanunu’nda değişiklik yapmak.



İkincisi devletin, evlilik programlarında olan bitenleri değil, kamera arkasında yaşananları mercek altına alması.



Devlet, evlilik programlarının kadrolu damat ve gelin adaylarının evlenmek amacıyla değil, para kazanmak için oraya çıktıklarını belgelediğinde biter bu sorun.



Başta Hanife olmak üzere birçok gelin ve damat adayının, yapımcılardan maaş aldığı ayyuka çıktı, ama devlet bugüne kadar seyircileri salak yerine koyan bu oyunu bozmadı, bozamadı.



RTÜK’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Madem kesilen onca para cezası caydırmıyor bunları, o zaman araştırın bakalım, bu programların müstakbel gelin ve damat adayları nerede kalıyor? Kaldıkları villanın kontratı kimin üzerine, kirayı kim ödüyor? Giderlerini nasıl karşılıyorlar? Yapımcılar onlara bu iş için para veriyor mu?” diyerek birkaç müfettiş görevlendirse...



O müfettişler de hakkıyla inceleme yapıp, rapor hazırlasa, o zaman evlilik programlarından hangilerinin bu işi düzgün, hangilerinin izleyenleri salak yerine koyduğu gün gibi çıkar açığa…"



Sina Koloğlu / Milliyet



"Evlilik programları çıkmazda. Bir yandan “Örf adetimize aykırı’ diye tepki, diğer yandan “Ama izliyorsunuz” diye karşı atak. RTÜK mercek altında. 1 yılda 11 milyon TL ceza verdi. Mecliste, MHP’nin kaldırılsın önerisi karşılık bulmadı. ‘Neler oluyor?’ diye RTÜK başkan vekili Esat Çıplak’a sordum.



‘Siz ceza verin diyorlar’



“RTÜK’e tazyik yapmaya çalışıyorlar. Siz ceza verin diyorlar” diyor Çıplak. Kanalların Reklam gelirleriyle bu cezaları karşıladığını söyleyen Çıplak, çelişkiyi de dile getiriyor, “Evlilik programları izleniyor. Çok da şikayet var. Organize işlerin bu programlarda yapıldığını, para karşılığı transferler yapıldığını biliyoruz. Biz ancak ceza verebiliyoruz. Siyasiler laf söylüyor. Durum özetle böyle.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin