'RTÜK ve YSK, sadece ceza kesen kuruluş olmaktan çıkarılacak'

Anadolu Yayıncılar Derneği'nin, Numan Kurtulmuş’a düzenlediği ziyarette, YSK ve RTÜK ‘ün verdiği cezalar konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol
'RTÜK ve YSK, sadece ceza kesen kuruluş olmaktan çıkarılacak'

Anadolu Yayıncılar Derneği, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’u ziyaret etti. Çankaya Köşkünde gerçekleşen ziyarette öncelikli konu YSK ve RTÜK ‘ün verdiği cezalardı. 



“RTÜK VE YSK SADECE CEZA KESEN KURULUŞ OLMAKTAN ÇIKARILACAK.”



Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Anadolu Medyasının Demokrasinin en önemli unsuru olduğunu, yerel medyanın bu ülkenin teminatı olduğunu söyledi. 



Kurtulmuş, Geçmişte olduğu gibi yaşanılan zor dönemlerde Anadolu medyasının milli iradeden yana tavır sergilediğini belirtti. Numan Kurtulmuş, Kurtuluş Savaşında da yerel medyanın öncülerden olduğunu söyledi. 



Seçimler öncesinde medya kuruluşlarının yaptığı yayınlar nedeni ile verilen cezalar ağır olmuştur. Bu nedenle YSK ve RTÜK Kanununda değişiklik yapılması gündeme gelebilir diyen Kurtulmuş, bu kurumlar bu yapısı ile çağdaş yayıncılık anlayışına cevap verememektedir. Bu kurumlara mutlaka evrensel standartlar getirilecek, kamu ve özel sektör ayrımı yapılacaktır. YSK ve RTÜK,  Çağın koşullarına uygun hale getirilirken sadece ceza kesen kuruluşlar olmaktan çıkarılacaktır.



'RTÜK ve YSK, sadece ceza kesen kuruluş olmaktan çıkarılacak'



“CEZALAR ZULME DÖNÜŞTÜ”



Dernek Başkanı Sinan Burhan 1961 yılında çıkan bir kanunla televizyon kanallarının cezalandırıldığını, 54 yıllık bir kanunun günümüz teknolojisine cevap veremeyeceğini söyledi. Burhan, şu ana kadar televizyonların 968 ceza aldığını belirterek Türkiye’nin bu anlayışla bir yere varamayacağını söyledi. Bu kapsamda en fazla cezayı a Haber almıştır. Bu kanala siyasi infaz yapılmıştır dedi. Burhan, ayrıca bu cezaların zulme dönüştüğünü söyledi.



YSK ve RTÜK’ün yapısıyla kanunda değişiklik yapılması gerektiğini belirten Burhan, özellikle reyting ölçüm sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Reyting ölçümü sadece 19 ilde değil,81 ilde yapılmalıdır diyen Sinan Burhan, reklam pastasındaki adaletsiz dağılıma dikkat çekti. Yeni uygulamayla bu adaletsiz dağılımın son bulacağını, reklam tekelinin kırılacağını, Anadolu Medyasının da bu pastadan hak ettiği payı alacağını ifade etti. 



Kamu spotlarının yayınlanması konusunda da ulusal ve yerel kanalların gereken payı alması gerektiğinin altını çizen Burhan, ”RTÜK tarafında gönderilen eğitim amaçlı filmlerin televizyonlarda ücretsiz yayınlanması doğru değildir. Gazetelere verilen resmi ilan desteği gibi destek verilmelidir. Burhan ayrıca TÜRKSAT Uydu ücretlerinin yüksek olduğunu bunun bir nebze olsun aşağıya çekilmesi gerektiğini söyledi. 



Sinan Burhan Anadolu Yayıncılar Derneği olarak Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a geniş bir rapor sunduklarını belirtti.

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin