Prof. Dr. Ali Nesin’e matematik dünyasından büyük ödül

Nesin, matematik bilimine olağanüstü katkılarda bulunan bilim insanlarına verilen Leelavati Ödülü’ne layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Ali Nesin’e matematik dünyasından büyük ödül

Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nin açılış töreninde 4 yılda bir olmak üzere, Matematik bilimine büyük katkılarda bulunan bilim insanlarına verilen Leelavati Ödülü'nün sahipleri açıklandı. Matematik dünyasının ‘Nobel’i olarak anılan Leelavati Ödülü, özel bir üniversitede Matematik Bölümü Başkan Vekili olarak görev yapan Prof. Dr. Ali Nesin'e verildi.



Ödül, Prof. Dr. Ali Nesin'e, Türkiye'de matematik alanında farkındalığın artmasına olan katkıları ile Şirince'de kurduğu, 7'den 70'e herkesin matematik eğitimi alıp, bu alanda araştırma ve çalışmalar yapabileceği “Nesin Matematik Köyü” dolayısıyla verildi.



Dünyaca ünlü isimler Prof. Dr. Ali Nesin için ne dedi?



Leelavati Ödülü, Matematik dünyasının en prestijli ödülü olarak kabul ediliyor. Ödülün Prof. Dr. Ali Nesin'e verilmesi matematik dünyasında memnuniyetle karşılandı.



Manchester Üniversitesi'nden Prof. Alexandre Borovik, Prof. Dr. Nesin'in ödülü almasıyla ilgili olarak, “Ödül, matematiğin bir entelektüel bilim dalı olarak ve farklı insani girişimlerinde oynadığı hayati rolün toplumsal bilince kazandırılmasındaki olağanüstü katkılarından dolayı Ali Nesin’in oldu. Buna çok sevindim; ama hiç şaşırmadım. Hayatım boyunca 4 ülkede ders verdim ve kesinlikle diyebilirim ki Ali Nesin’in matematik eğitimi ve tanıtımında yaptığı işlerin gerçekten de dünyada karşılığı yoktur” dedi.



ABD'deki Rutgers Üniversitesi Emeritus Profesörü Gregory Cherlin, Ali Nesin'in anlatımı, müfredat geliştirmesi ve eğitim alanındaki yaratıcı girişimlerinin Türkiye'de bir nesil matematikçiye ve matematik sevenlere ilham verdiğini, dünya için bir model olması gerektiğini ifade etti.



Jussieu Matematik Enstitüsü Emeritus Araştırma Direktörü Max Dickmann, “Ali Nesin ile 1980’lerin başında, kendisi doktora öğrencisiyken tanıştık. O zamandan beri, ABD’nin en iyi üniversitelerindeki parlak araştırma ve hocalık kariyerini takip ediyordum. 1990’lı yılların sonlarına doğru Türkiye'ye dönme konusundaki cesur kararını duyunca şaşırmıştım. Ülkesinde İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Matematik bölümünü kurdu. Matematiğin çok geniş bir kısmını anlatan inanılmaz sayıda yazı, ders notu ve popüler kitap üretti. Birçok öğrencinin araştırmasını destekledi. Şirince'de kurduğu Matematik Köyü ile birçok meslektaşını şaşırttı. Matematik Köyü, Türkiye'nin ve gençliğin matematik sevgisine katkıda bulunan fevkalade orijinal bir girişim” dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin