PKK'LI KARAYILAN'LA RÖPORTAJ YAPAN TAHMAZ VE BİRGÜN'E DAVA

Kandil Dağı'nda PKK örgütü yetkililerinden Murat Karayılan'la röportaj yapan aktivist Tahmaz ve röportajı yayımlayan Birgün Gazetesi yetkilileri Yılmaz ve Çeşmecioğlu, üç yıl hapisle yargılanacaklar.

Google Haberlere Abone ol
PKK'LI KARAYILAN'LA RÖPORTAJ YAPAN TAHMAZ VE BİRGÜN'E DAVA

BİA Haber Merkezi - İstanbul


Erol ÖNDEROĞLU - hukuk@bianet.org


PKK örgütü yetkililerinden Murat Karayılan'la Kandil Dağı'nda yaptığı röportaj nedeniyle gazeteci ve aktivist Hakan Tahmaz ile Birgün Gazetesi imtiyaz sahibi Bülent Yılmaz ve sorumlu müdürü İbrahim Çeşmecioğlu hakkında dava açıldı.


Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık'ın 25 Eylül 2008'de kaleme aldığı ve henüz gazetecilere tebliğ edilen iddianamede üç kişinin, "PKK/KONGRAGEL açıklamalarını yayımlamak"tan hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.


Tahmaz, Yılmaz ve Çeşmecioğlu 30 Mart'ta yargılanacak
Belgede, Yılmaz'a 37143 Sayılı TMY'nın 6/2 ve 4 maddesi uyarınca ön ödeme ihbarından bulunulmadığı, ancak bu kişinin ön ödeme bildirimine yanıt vermediği gibi, ifade vermek için savcılığa da müracaat etmediğine yer verildi.


Üç kişi, 30 Nisan günü, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üç yıl hapis istemiyle yargılanmaya başlayacaklar.


Gazete, 9 Ağustos 2008 tarihli sayısında "Tek Taraflı Ateşkes Sorunu Büyütüyor" başlığıyla yayımlanan röportaj nedeniyle "PKK örgütünün açıklamalarına yer verildiği" iddiasıyla toplatılmıştı.


Karayılan: PKK olarak siyaset yapmak istiyoruz
Gazetenin 10, 11, 12 ve 13. sayfalarında yayımlanan röportajda, "Hakan Tahmaz'la Kandil'de görüşen KCK Başkanı Karayılan sokaktaki insanın artık şiddet istemediğini söylerken bir yandan da 'meşru savunma savaşı' adını verdikleri eylemleri sürdüreceklerini açıkladı" deniyordu.


"Ayrı devlet peşinde olmadıklarını, Kürt Sorunu'nun inkarına karşı dağda olduklarını" söyleyen Karayılan, röportajda, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kendileri için bir ara halka olduğunu, PKK olarak siyaset yapmak istediklerini, "meşru savunma savaşı" olarak nitelendirdiği eylemleri sürdüreceklerini, bunun bir çelişki olmadığını savunuyordu.


Tahmaz: Kürt Sorunu tüm kapsamıyla bilinmiyor
25 Ağustos'ta ifade vermeleri çıkan davetiye çıkarılan üç kişiden Tahmaz ve Çeşmecioğlu, 27 Ağustos'ta İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi savcılarından Kadir Altınbıyık'a soruşturma kapsamında ifade vermişlerdi.


İfadesinde Tahmaz, "terör örgütü propagandası" iddialarına yanıt olarak, gazetecilik yaptığını ve izlenimlerini okuyucularla paylaşmaktan öteye geçmediğini söylemişti. Ancak bu savcıyı ikna etmek için yeterli görülmedi.


"Açıklama ve yayınlama" başlıklı TMY'nın 6. maddesinin 2. bendine göre, "Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir."(EÖ)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin