PENGUEN ÇİZERLERİ: MİZAH BECERİMİZİN SINIRLANDIRILMASINI İSTEMİYORUZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 40 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtığı mizah dergisi Penguen'in çizerleri ile destek veren karikatüristler Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
PENGUEN ÇİZERLERİ: MİZAH BECERİMİZİN SINIRLANDIRILMASINI İSTEMİYORUZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 40 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtığı mizah dergisi Penguen'in çizerlerinden Bahadır Baruter, "Düşünce özgürlüğümüzün, mizah becerilerimizin sınırlandırılmasını istemiyoruz" dedi.

Penguen çizerleri ile destek veren bazı karikatüristler, Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Penguen çizerleri adına konuşan Bahadır Baruter, Türkiye'nin çok güçlü bir karikatür geleneği olduğunu ve Penguen'in de bu geleneğin yetiştirdiği kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan bağımsız bir dergi olduğunu söyledi.

Baruter, "Başbakan Erdoğan, dergimizin 127. sayısının kapağında karikatürist arkadaşımız Musa Kart'ın karikatürüne açılan davayı protesto etmek amacıyla hazırladığımız karikatürler aleyhine 40 bin YTL'lik manevi tazminat davası açmıştır. Ortaklaşa çizilen bu kapakta amacımız, karikatürist arkadaşımıza destek olmak ve düşünce özgürlüklerine sınırlama getirme girişimine karşı durmaktı" dedi.

Davanın kişisel bir manevi tazminat davası olduğunu ve dava gerekçesi olarak "Başbakan'ın kişilik haklarına saldırının" gösterildiğini dile getiren Baruter, "Başbakan konumundaki bir kişinin duygusal tepki vermesini, bir eleştiri karşısında manevi haklarını öne sürmesini kabullenemiyoruz" diye konuştu.

Baruter, Başbakan Erdoğan'dan beklentilerini de ifade ederek, "Beklentimiz; kişisel inançları ne olursa olsun, tüm sanatçılara, basılı ve görsel medya mensuplarına en az batılı meslektaşlarının sahip olduğu özgürlükleri sağlamasıdır" dedi.

Bu davanın tüm toplumu ilgilendirdiğini düşündüklerini de söyleyen Baruter, "Düşünce özgürlüğümüzün, mizah becerilerimizin sınırlandırılmasını istemiyoruz" diye konuştu.

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker de, mizahın özgür bir tartışma ortamı yaratmanın en önemli yolu olduğuna inandıklarını anlatarak, Penguen dergisini desteklediklerini söyledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin