Online tüketicinin 10 kriteri!

Online alışveriş yapanlar en çok nelere dikkat ediyor?

Google Haberlere Abone ol
Online tüketicinin 10 kriteri!

Tüketiciler her geçen gün daha da bilinçleniyor; daha fazla kendilerini anlayan, ihtiyaçlarına cevap veren ve özel çözümler sunan markaları tercih ediyor. Bir yandan da teknolojinin hızlı gelişimi, akıllı cihazların önlenemez yükselişi, çoklu ekran dünyasına geçiş gibi birçok sebep, tüketicilerin önemli bir bölümünü e-ticarete kaydırıyor.



Günümüzde, fiziki mağazaları tercih eden, ihtiyaç duyduğu ürünü dokunarak, deneyimleyerek satın almak isteyen ve 'offline tüketici' olarak da adlandırabileceğimiz tüketicilerin yanı sıra; alışveriş sitelerini gezen, satın almak istediği ürünün fiyatlarına ve özelliklerine bakan, ürünü önceden satın alan tüketicilerin yorumlarını okuyan, muadil ürünlerle karşılaştıran ve tüm sonuçları analiz ederek satın alma kararını veren 'online tüketici' kitlesinin bulunduğunu belirten Kliksa Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, tüketici eğilimlerine göz atıldığında offline ve online tüketicilerin alışkanlıklarının ve beklentilerinin çeşitli noktalarda örtüştüğünü, bazı noktalarda ise farklılaştığını ifade ediyor.



Nevgül Bilsel Safkan’a göre her iki kitlenin alışveriş yaparken dikkate aldığı ortak kriterler ve sahip oldukları farklılıklar şu şekilde:



Ortak yanlar:



1. Her iki kitle için de fiyat avantajı öncelikli konuların başında geliyor.



2. Taksitli ödemeyi önemli bir alışveriş kriteri olarak görüyorlar.



3. İki kitlenin de alışveriş yaparken mağaza/site tercih etmelerinde, o mağazanın/sitenin mevcut banka kampanyaları önemli rol oynuyor.



Farklılıklar:



1. Offline tüketiciler ürünle fiziksel teması esas alırken; online tüketiciler fiziksel temasın yerine ürünle ilgili tüm sonuçları online analiz ederek satın alma kararını veriyor.



2. Offline tüketiciler internetten alışveriş yapmanın güvenli olup olmadığı konusunda endişeli olup geleneksel yolları tercih ederken; online tüketiciler güvenliği, son teknolojik gelişmeler ve arkasında güvenilir topluluklar bulunan siteler sayesinde endişe duyulan konular arasında görmüyor.



3. Offline tüketiciler fiziksel alışverişi sosyal yaşamın bir parçası, sosyal bir aktivite olarak görürken; online tüketiciler internetten alışveriş yapmanın zamandan tasarruf sağladığını ifade ediyor.



4. Offline tüketiciler, aradıkları ürünün detaylarını sorabilecekleri satış görevlilerini faydalı bulurken; online tüketiciler satış görevlisi baskısının olmamasını avantaj olarak görüyor.



5. Offline tüketiciler ürün tavsiyesi için çevreleri ve satış görevlilerini dikkate alırken; online tüketiciler ürünler hakkında önceden satın alıp kullananların görüşlerinin web sayfasında yer almasını bir avantaj olarak tanımlıyor.



6. Offline tüketiciler olumlu veya olumsuz alışveriş tecrübelerini çevreleri ile paylaşma eğilimi gösterirken; online tüketiciler sosyal medyada paylaşmayı tercih ediyor.



7. Offline tüketiciler özellikle bebek bezi gibi hacmi büyük ve önemli ihtiyaçları kendi araçlarıyla büyük market zincirlerinden almayı tercih ederken; online tüketiciler (özellikle yeni jenerasyon ebeveynler) bu tarz ürünleri oturdukları yerden sipariş etmeyi tercih ediyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin