ÖNCE İLETİŞİM VARDI...

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı M. Alaeddin Asna´nın kitabı ´Önce İletişim Vardı´, Derin Yayınları´ndan çıktı. Akşam yazarı Yalçın Pekşen kitaba nazire yapıyor: Şimdi iletişimsizlik var.

Google Haberlere Abone ol
ÖNCE İLETİŞİM VARDI...

İletişimsizlik...



İnsanın yapısında, yaşadığı çevrede neler döndüğünü öğrenme ihtiyacı olduğu biliniyor. Gazetelerin bu ihtiyacı gidermek için doğduğu da malum... O yüzden ilk gazeteler matbaa icat edilmeden önce yayımlandı. Tarihin bugünkü anlamda ilk gazetesi İ.Ö. 59'da Roma'da yayınlanan (Günün Haberleri) adlı günlük gazete idi.



Sayfalar elle yazılıyor, duvar ve ağaçlara asılıyordu.



İsa'dan önce 59 yılında halk doğruyu öğrenmek istiyordu.



İsa'dan sonra 2003 yılında ise bir Amerikan gazetesi yalan haberi savunuyordu. The Seattle Times Gazetesi bir nedenle (öykü uzun, ayrıntıları gazetelerde var) yalan haberi yayınlama gerekçesini 'Kamu çıkarı var' şeklinde açıklamıştı.



Kamu çıkarı olduğunda yalan haber yayınlansın mı, yayınlanmasın mı tartışmaları uzar gider. Bana kalırsa 'yalan haber yayınlanamaz' şeklinde son bulur.



Ancak bu tartışmanın tarafları arasında biz bulunmayız.



Bizde yalan haberin bini birkaç yüzbin liradır.



Hatta geçenlerde bir gazetemizde yalan haberin başyapıtı yayınlanmıştı, ben de üzerinde durmuştum.



Muhabir kendi imzasıyla, kendi yazdığı haberin yalan olduğunu kendi gazetesine gönderdiği bir açıklama metninde ileri sürmüştü.




* * *




Haber değil ama açıklamanın basın tarihine tenekeden harflerle yazılacağı muhakkaktı. Ancak bizde aynı ölçüde olmasa da yalan haberler her Allah'ın günü vardı.



Örneğin durmadan manşetlere taşınan 'dedim-dedi' gazeteciliği de bir tür yalan haberdi.



Bu sözlerin konuşmasından alıntı yapılan kişi tarafından tekzip edilişini söylemek istemiyorum.



Anlatmak istediğim şu:



Muhabirler o gün doğru-dürüst haber bulamamışlardır.



Gazete yönetimi ise 'Biz nasıl iki cümle lafa takla attırız, işi masa başında ballandırırız' mantığıyla gazeteci kadrosunu güçlendirmeye gerek görmemişlerdir.



Sonuçta bir politikacı basın jargonuna göre 'öttürülmüş', sözleri habermiş gibi manşete çekilmiştir.




* * *




Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı M. Alaeddin Asna eski gazetecilerle bir radyo kanalında yaptığı konuşmaları 'Önce İletişim Vardı' başlığı altında bir kitapta (H) toplamış.



Ünlü gazetecilerin bakış açısından bugünkü durumun nasıl görüldüğü aktarılıyor.



Konuşmaların bütününden çıkan sonuç 'gazeteciliğin dibe vurduğu' şeklinde... Bunun nedenlerinin başında ise 'Basının makineye, kağıt ve mürekkep kalitesine yaptığı yatırımın çok küçük bir yüzdesini bile insana yapmadığı' geliyor.



Öyleyse İletişim Fakültesi Dekanı'nın kitabına biz de bir nazire yapalım:



Şimdi iletişimsizlik var!



(H) 'ÖNCE İLETİŞİM VARDI', Derin Yayınları, 2003...

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin