Ömer Özgüner: Seyircinin 2-3 sezonlu işlere tahammülü kalmadı

Star TV Genel Müdürü Ömer Özgüner'den televizyon dünyasıyla ilgili önemli açıklamalar...

Google Haberlere Abone ol
Ömer Özgüner: Seyircinin 2-3 sezonlu işlere tahammülü kalmadı

Star TV Genel Müdürü Ömer Özgüner, televizyon yapımlarıyla ve Star TV'nin yenilikleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.



Milliyet'ten Senem Aydın'ın sorularını yanıtlayan Özgüner, 12 Kasım'da Star'da ekrana gelecek olan "Muhteşem Yüzyıl Kösem" dizisiyle ilgili de önemli tüyolar verdi.



Özgüner, oyuncu Beren Saat'in diziye ilk 13 bölüm içinde dahil olacağını açıkladı.



İşte, Özgüner'in o açıklamaları:



Türkiye, MIPCOM Fuarı’na onur konuğu ülke olarak katıldı. Sadece diziler değil, Türk formatları da dünyada büyük ilgi görüyor. Türk televizyonculuğundaki gelişmeyle ilgili neler söyleyeceksiniz?



Bir yandan onur konuğu ülkeydik, gurur duyduk ama bir yandan da bir alarmın işareti verildi. Evet, ‘Muhteşem Yüzyıl’, ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’, ‘Fatmagül’ün Suçu Ne?’ ve ‘Paramparça’ gibi yapımlar arttıkça dünyadaki satışlar da artıyor. Ama bizdeki ürünler sadece iç pazara yönelirse ve yapımcılar işin en basitine kaçarsa bu bir tehlike.



Bu Türkiye’yi bir yere götürmez çünkü dünya sizin kaliteli işlerinizi istiyor. Bu yılki konferansların birinde bir temsilci, “Şili’den İstanbul’a gelen insan sayısında yüzde 70 artış olmuş” dedi. Sadece dizi satışı değil, turizme katkı da söz konusu. Ancak iyi ürünler, iyi işler zor yer ediniyor. Eskiye oranla satışlarda azalmalar var.



Star TV’yi nasıl konumlandırıyorsunuz?



Kendimizi zor bir köprüde görüyorum. ‘Hatırla Gönül’, ‘Paramparça’, ‘Kara Sevda’ ve ‘Kiralık aşk’ gibi hem prodüksiyonu hem  cast’ı kuvvetli, hem de üst kalite olarak adlandıracağımız işler yapmaya çalışıyoruz. Bir yandan da seyirciyi kaybetmemeye uğraşıyoruz. İzlenmek uğruna bazı şeylerden vazgeçen bir kanal olmak istemiyoruz.



İyi işler yapıp, dünyaya açılmak, iç pazarda da izlenmek gitmek istediğimiz yol.



Cannes’da en çok ilgi gören yapımlarınız hangisi oldu? 



‘Kösem’ birinci sıradaydı, ikinci sırada ‘Paramparça’ vardı. Ama şimdi ‘Kara Sevda’ya da ilgi var.  ‘Kösem’, ‘Muhteşem Yüzyıl’dan iyi bir miras aldığı için pazardaki payı çok yüksek. 70’e yakın ülkeyle prensipte anlaşıldı. Diziler, yurt dışında da karşılığını alırsa devam ediyor. ‘Paramparça’ Endonezya ve Romanya’da girdiği günün birincisi oldu. Bu hem bizim hem de sektör için önemli.



2016’dan beklentileriniz neler?



Türkiye zor bir ülke. Hep birtakım sorunlarla yaşıyoruz. Takvimde bir yıl geriye bakın, ya acı olaylar ya da ülkeyi derinden sarsan gelişmeler... 2016’nın nispeten daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu iyimserliğimin nedeni, ne olursa olsun hâlâ iyi şeylerin bir karşılığı var. Ancak geçen sezondan bu seneye aktarılıp eski gücünü koruyan dizi neredeyse kalmadı. Bu da seyircinin 2 - 3 sezonlu işlere tahammülünün kalmadığını gösteriyor.



‘Yaprak Dökümü’ beş sezon sürdüğünde ortalama süresi 80 dakikaydı. Şimdi herhangi bir dizi 140 dakika, yani iki tane ‘Yaprak Dökümü’nü bir haftada veriyorsunuz. Dolayısıyla seyirci de uzaklaşıyor.



Artık birinci bölümde seyirciyi alıyorsunuz, onu yapmak için de elinizdeki bütün kartları oynuyorsunuz. Sonrası için iyi planlama yapmazsanız 39 bölümü bile göremiyorsunuz. Seyirci de bir yandan profesyonelleşti. Sürpriziniz yoksa, işiniz zorlaşıyor.



‘Dizilerde rekabet kızıştı’



- Dizi üretimindeki rekabet için ne diyeceksiniz?



Çok zor bir dönem. Mesela pazartesi günü bir kanalda ‘Kırgın Çiçekler’, bir kanalda ‘Güneşin Kızları’, bizde ‘Paramparça’ var. Başka kanallarda da başka etkili işler yayınlanıyor. Dünyanın hiçbir yerinde açık kanallarda bu kadar çok ürün bir arada olmaz. Bu seyirci için şans ama yayıncı için çok zor bir süreç. Rekabet kızıştı, yeni enstrümanlara ihtiyaç duyuluyor.



‘Meryem çok motive’



Yeni sezonda başka sürprizler var mı?



Meryem Uzerli ve Murat Yıldırım’ın dizisinin çekimleri Cannes’da başladı. ‘Kösem’den sonraki büyük projemiz o. Kıvanç Tatlıtuğ’la anlaşmamız devam ediyor, seneye mutlaka bir şey yapacağız. 



‘Big Brother Türkiye’ başlayacak. Vahide Gördüm ve Talat Bulut çok beğendiğimiz bir hikayede rol alacak. Güneyden İstanbul’a göç edip ayakta kalma mücadelesi veren bir kadının dünyası. 



Meryem Uzerli’nin rol aldığı proje hangi aşamada?



Aralık sonu gibi yayına girmesini planlıyoruz. Yağmur ve Durul Taylan gerçekten projeye ilave bir katkı. Senaryoyu yazan arkadaşlarımız çok başarılı. Meryem de çok motive. Başladı, başlamadı diye çok uzun bir süreç geçti. Aslında hiçbir senaryo ilkinde kabul edilmez, belli bir zaman geçer. Hem ‘Gecenin Kraliçesi’nin hem de ‘Kösem’in merakla beklendiğini biliyorum. 

‘Beren ilk 13 bölüm içinde dahil olacak’



‘Kösem’, ‘Muhteşem Yüzyıl’la aynı ilgiyi görecek mi sizce?



İzlediğim için de gönül rahatlığıyla söyleyeyim; bu resmi seyircinin büyük bir zevkle kabul edeceğini düşünüyorum. ‘Kösem’, ‘Muhteşem Yüzyıl’ın içinde gezinen bir hikaye ama anlattığı dönem çok güçlü. ‘Kösem’e baktığım zaman ‘Muhteşem Yüzyıl’ın üzerine çıkmaya çalışan bir iş görüyorum. Timur Savcı’nın çok bildiği bir dünya zaten. Tecrübeli oldukları için yarattıkları dünya daha etkili... Bu dizi, başka bir yerde yayınlanıyor olsaydı yine aynı şeyleri söylerdim. 



Beren Saat diziye ne zaman dahil olacak?



İlk 13 bölüm içinde dahil olacak. Beren geldi-ğinde ayrı bir kuv-vet olacağı açık. 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin