OHAL kararı dış basında nasıl yankılandı?

Türkiye'de gelişmeler dünya medyasında da yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
OHAL kararı dış basında nasıl yankılandı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 3 ay süreli OHAL kararı Rus basınında da geniş yankı buldu.



Kommersant: Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'de OHAL ilan etti



"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkede üç ay sürecek OHAL rejimi ilan etti. Erdoğan, askeri darbe girişimi ile bağlantılı olarak vatandaşların hak ve özgürlüklerini en etkili ve hızlı biçimde güvence altına alacak adımlar atılması için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi" diye yazan Kommersant, Türkiye Cumhurbaşkanının, askeri darbe girişiminin arkasında yabancı ülkelerin olabileceğini söylediğini aktardı.



İnterfaks: Tehditlere karşı hızla mücadele edilecek



"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkede üç ay sürecek OHAL rejimini duyurdu. OHAL kararı ülkedeki başarısız darbe girişiminden sonra alındı. Erdoğan, Ankara'da hükümet ile görüşmesinin ardından OHAL'i açıkladı. Ona göre, üç ay sürecek olağanüstü hal, tehditler ile olabildiğince hızlı mücadele etmek için hareket imkanı sağlayacak" ifadelerini kullanan İnterfaks ayrıca, isyancılar ile mücadelede hayatını kaybedenleri “şehit" olarak niteledi. Kararı diğer gazetelerin yaklaşımları şu şekilde oldu:



Komsomolskaya Pravda: Erdoğan; Avrupa Birliği'nin OHAL'i eleştirme hakkı yoktur



"Türkiye Cumhurbaşkanı, bu kararın demokrasiyi sadece güçlendireceğini söylüyor.



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askeri darbe girişimi sonrası OHAL ilan ettiği için Avrupa Birliği'nin eleştirmemesi gerektiğini söyledi."



Lenta.ru: Türkiye'de OHAL açıklandı



"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askeri darbe girişimi ile bağlantılı olarak ülkede olağanüstü durum ilan etti. Darbenin terörist unsurlar içerdiğini belirten Erdoğan, anayasanın 120. maddesine dayanarak, isyanın sonuçlarını hızlıca ortadan kaldırmak için üç ay süreyle OHAL ilan ettiğini söyledi."



İzvestia: Erdoğan, Hak ve özgürlüklerin zarar görmeyeceğini söyledi



"Türkiye lideri ülkede üç ay süreliğine olağan üstü hal ilan etti. Türkiye yönetimi bu kararı ülkedeki başarısız askeri darbe ile ilgili olarak aldı.



Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu ülkede alınan üç ay süreli OHAL kararından sonra Erdoğan, Avrupa Birliği'nin bu karardan dolayı Türkiye'yi eleştirmeye hakkı olmadığını söyledi. Türk lider olağanüstü hal rejimi ile Türkiye'de hak, özgürlükler ve demokrasinin zarar görmeyeceğinin, aksine güçlü hale geleceğinin altını çizdi."



TASS: Erdoğan, Türkiye'de üç aylık olağanüstü hal rejimi ilan etti



"Türkiye'de darbe girişiminden sonra üç aylığına OHAL rejimi açıklandı. Milli Güvenlik Kurulu, terörist gurupların eylemlerine hızlı cevap verebilmek için hükümete üç aylığına OHAL ilan etmesi tavsiyesinde bulundu."



Argumenti i Faktı: Türkiye'de üç aylığına OHAL rejimi açıklandı



"Ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine göre bu karar, terörist grupların eylemlerine hızlı cevap verebilmek için gerekliydi."

Siyamend Kaçmaz / Moskova (DHA) 



OHAL, AVUSTURYA BASININDA



Türkiye'de alınan OHAL (Olağanüstü Hal) uygulaması kararı Avusturya basınında geniş yer buldu. Medya kuruluşlarının tamamına yakını dijital yayınlarında konuyu manşetlerine taşıdı.



Avusturya basınında OHAL ile ilgili haberler şöyle:



Kurier Zeitung: "Erdoğan Olağanüstü Hal İlan Etti“ Darbe girişiminin akabinde 60 bin polis, asker, eğitmen, hukukçu ve diğer kamu çalışanının gözaltına veya açığa alındığını yazan gazete "Erdoğan tehlikenin geçmediğini düşünüyor; gözaltıların ve işten çıkartmaların devam edeceği sinyalini veriyor" diye yazdı. Gülen'in emekli maaşının da kesildiğini hatırlatan gazete "Yüzlerce okul kapatılmaya başlandı" diye yazdı.



ORF: "Nerdeyse Sınırsız Güç“



OHAL haberini 'Nerdeyse Sınırsız Güç' başlığıyla duyuran devlet televizyonu ORF, "Erdoğan MGK toplantısından sonra 3 ay süreyle OHAL ilan ettiklerini duyurdu. Toplu gösterilerin engellenmesinden, basın sansürüne kadar birçok insan hakları kısıtlanması söz konusu“ diye yazdı. ORF online sayfasında şu ifadelerde bulundu: "260 kişinin öldüğü darbe girişiminden, ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'i sorumlu tutan Erdoğan, bu hareketi ülkeden tamamen silmek için tutuklamaların devam edeceğini açıkladı. Türk Anayasası'nın 120. Maddesi gereği böyle bir karar alındı. OHAL, 2002 Yılında kaldırılmıştı."



Der Standard'dan "İdam cezası geri gelebilir“ vurgusu



Der Standard gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına geniş yer vererek, Türkiye'de ölüm cezasının geri gelebileceği vurgusunu öne çıkardı. MGK kararlarının ardından açıklanan OHAL ile ilgili olarak da "Tutuklamaların devam edeceği belli oldu. On binlerce kamu çalışanı gözaltında. Bu tutuklamalar devam edeceğe benzerken, bir yandan okullar kapatılıyor. OHAL gereği medya üzerindeki baskı ve sansürün artması ihtimali yüksek" şeklinde yazdı.



Österreich Zeitung: "Erdoğan, tehlikenin geçmediğine inanıyor"



Gazete OHAL ile birlikte basına sansürün artacağı endişesi taşındığını belirterek "Erdoğan, Gülen hareketinin darbe tehlikesinin henüz geçmediğini ve Gülen'in başka planlar peşinde olduğuna inanıyor. Bu nedenle OHAL ilan edilirken, tutuklamalar devam edeceği öngörülüyor" ifadelerinde bulundu.



İhsan Ekici / Viyana (DHA) 



OHAL İLANI, İNGİLİZ MEDYASINDA YANKI UYANDIRDI



İngiltere medyası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olağanüstü hal ilan etmesine geniş yer verdi.



Independent, internet sitesindeki haberinde, “Darbe girişiminin ardından, Erdoğan 3 ay olağanüstü hal ilan etti" şeklinde duyurdu. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk demokrasisine tehdit nedeniyle önlemler alındığını ifade ettiğini yazdı.



Independent, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Güvenlik Kurulu ile yaptığı toplantının yaklaşık 5 saat sürdüğünü ifade ederek, Erdoğan'ın “Ülkemizde insan hakları ve özgürlüğüne olan bu tehdidi en kısa zamanda ortadan kaldırmak için Olağanüstü Hal'e ihtiyaç var. Olağanüstü hâl ilanı demokrasi ve hukuk devleti ile temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması değil, aksine korunmasına yönelik bir tedbirdir" sözlerine yer verdi.



Gazete, olağanüstü hâl ilanın, Cumhurbaşkanı ve kabinenin parlamentonun onayını almadan yeni kanunları kabul edebileceği ve gerekli görüldüğü takdirde insan hakları ve özgürlüklerin kısıtlanmasına gidebileceği anlamına geldiğini ifade etti. 



GUARDIAN: ERDOĞAN “DEMOKRASİDEN ÖDÜN VERİLEMEZ" DEDİ



Guardian gazetesi de internet sitesinde “Erdoğan, darbe girişimin ardından Türkiye'de 3 ay süresince OHAL ilan edildiğini duyurdu. Açıklama, Ankara'da MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarından sonra yapıldı" dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu kararı Anayasanın 121. maddesi uyarınca aldığını hatırlatan gazete, Erdoğan'ın “Olağanüstü hâl ilanı demokrasi ve hukuk devleti ile temel hak ve özgürlüklerin korunmasına karşı değildir. Demokrasiden ödün verilemez" sözlerine yer verdi.

Aynur Tattersall / Londra (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin