Nobel Barış Ödülü sahipleri bu zirvede buluşuyor

Nobel Barış Ödülü’ne layık görülenlerin bir araya geldiği, 14. Dünya Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi başladı.

Google Haberlere Abone ol
Nobel Barış Ödülü sahipleri bu zirvede buluşuyor

Nobel Barış Ödülü’ne layık görülenlerin bir araya geldiği zirvenin 14’üncüsü Roma’da başladı.



Normalde geçen ekim ayında Güney Afrika’nın Cape Town kentinde yapılması planlanan ancak Güney Afrika yönetiminin Çin ile ilişkilerinden ötürü Çin’in ayrılıkçı lider olarak tanımladığı Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama’ya vize vermemesinden ötürü Roma’ya taşınan 14. Dünya Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi başladı.



Zirveye eski SSCB lideri Mikhail Gorbaciov, Kuzey İrlandalı barış gönüllüsü Betty Williams, Kuzey İrlanda eski Başbakanı David Trimble, ABD'li aktivist Jody Williams, Doğu Timor eski cumhurbaşkanı Jose Ramos-Horta, Polonya eski cumhurbaşkanı Lech Walesa, Liberyalı barış eylemcisi Leymah Gbowee, Kuzey İrlandalı barış eylemcisi Mairead Maguire ve İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi gibi Nobel Barış Ödülü'nü daha önce kazanan isimler katılıyor.



“Barışı yaşamak” sloganıyla Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela’ya adanan zirve, Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino’nun açılış konuşmasıyla başlarken, Marino’nun Dalay Lama'yı ağırlamaktan duydukları onuru paylaşması ve ruhani lider ile birlikte sahnede yer alması büyük alkış aldı.



Papa Franciscus randevu vermedi



“Barış” temasına yoğunlaşan zirveye damgasını vuran gelişme ise Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus’un,  Dalay Lama’ya randevu vermemesi oldu.



İtalyan basınında çıkan haberlerde, Tibetli ruhani liderin, Papa Franciscus ile görüşmek için randevu talebinde bulunduğu ancak Vatikan’ın kısa bir süre öncesine kadar ilişkilerinin iyi olmadığı ve düzelme trendine giren Çin ile ilişkilerinin bozulmaması için randevu vermediği belirtildi.



Bu durum, 14. Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi’nin ilk gününe de yansırken, 1997 yılında kara mayınlarının yasaklanması konusundaki öncü tavrı dolayısıyla Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen ABD’li aktivist Jody Williams, Papa Franciscus’un Dalay Lama ile görüşmemesini eleştirdi.



Üç gün sürecek zirve, 14 Aralık Pazar günü kapanış oturumları ve aile fotoğrafının çekilmesiyle son bulacak. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin