Montreal’den Rüzgarın Hatıraları’na En İyi Film Ödülü!

Montreal Türk Filmleri Festivali'nde Özcan Alper’in ‘Rüzgârın Hatıraları’ filmi en iyi film seçildi.

Google Haberlere Abone ol
Montreal’den Rüzgarın Hatıraları’na En İyi Film Ödülü!

Özcan Alper’in ‘Rüzgârın Hatıraları’ ile başlayan 8. Montreal Türk Filmleri Şenliği, Türkân Şoray’ın ‘Uzaklarda Arama’sı ve Çağan Irmak’ın, Demet Akbağ ve Yetkin Dikinciler’in başrollerini paylaştığı ‘Nadide Hayat’ filmiyle sürdü.



Kısa Film dalında Guneh, Kurban, Sonuç, Denizatı, Babaannemin Caz Tutkusu ve Çevirmen gibi filmlerin yarıştığı 8. Montreal Türk Filmleri Şenliği’nde, ayrıca Ahıska Türkleri 70 Yıl Sonra Vatanlarında, Sıradışı İnsanlar, Tekel İşçileri Direnişi ve Daha Güzel Bir Hayat gibi belgesel filmler de yarışma kapsamında gösterildi.



En İyi Film Ödülü ‘Rüzgârın Hatıraları’na



En İyi Film Ödülü, yönetmenliğini Özcan Alper’in yaptığı, Onur Saylak, Sofya Khandamirovave Mustafa Uğurlu’nun başrollerini paylaştığı, konusunun İkinci Dünya Savaşı sıralarında geçtiği ‘Rüzgârın Hatıraları’na gitti.



Rüzgârın Hatıraları filminin yönetmeni Özcan Alper ödülle ilgili duygularını şöyle paylaştı:



“Herkesin evinden yurdundan atıldığı, sürgün ve mülteci haline getirildiği bu dünyada, eğer seyirci halen ‘Rüzgârın Hatıraları’ndaki Aram ile beraber geçmiş yüzyıla bakabiliyorsa, belki daha bir umut vardır. Çünkü hem Türkiye coğrafyasında hem Ortadoğu’da bugün yaşananlar bir yönü ile geçmiş yüzyılla yeterince yüzleşemediğimiz ve insanlık olarak yeterince ders alamadığımız içindir. Sürgünlerin, soykırımların değil, insanlık adına güzel günlerin filmlerini yapmak dileğiyle. Emeği geçen herkese ve bu ödülü layık gören Seçiciler Kurulu’na bir kez daha teşekkür ederiz.”



İkinci ödül Kısa Film dalında oldu. En İyi Kısa Film Ödülü’nü Hakan Sümer’in yazıp yönettiği ‘Sonuç’ adlı film aldı. Filmde bir sınıfa temizlik için giren ve karatahtada görmüş olduğu bir matematik sorusu ile öğrencilik yıllarını anımsayan okul hizmetlisinin travması işleniyor.



En iyi belgesel ödülü 'Tekel işçileri direnişi'ne



En İyi Belgesel Filmi Ödülü’nü ise Aralık 2009 - Mart 2010 tarihleri arasında yaşanan ve Tekel’in özelleştirilmesine karşı çıkan işçi direnişinden görüntülerin yer aldığı ‘Tekel İşçileri Direnişi’ adlı film aldı.



Ortak bir yapım olan Tekel İşçileri Direnişi, Çapul TV, NHKM, Arşad Narçın, İrfan Aktan, Onur Metin, Sibel Tekin ve diğer birçok video eylemci, film yapımcısı ve gazetecinin bulunduğu bir topluluk tarafından kayda alınmıştı. Bu 78 günün videogramlarının kurgusu, 5 yıl sonra Artıkişler Kolektifi’nce yapılmış 38 videoluk bir seçkiden oluşuyor.



Nadide Hayat’a Özel Ödül, Günah’a Özel Mansiyon



Dünyaca ünlü sinema otoritelerinin yer aldığı 8. Montreal Türk Filmleri Şenliği Seçici Kurulu bir filme Özel Ödül, bir filme de Özel Mansiyon verdi.



Seçiciler Kurulu Özel Ödülü’ne layık görülen filmlerden biri 50’li yaşlardaki bir kadının yeniden toplum içine dönüş mücadelesini konu alanÇağan Irmak’ın Nadide Hayat filmi olurken, Özel Mansiyon ise bir çocuğun vicdan muhasebesini işleyen Günah adlı kısa film oldu.



Gülistan Acet: “Ödülü, kendi doğrusunu arayan cesur çocuklara adıyorum.”



Günah filminin genç yönetmeni Gülistan Acet almış olduğu ödülle ilgili şunları söyledi:



“Öncelikle Seçici Kurul’da bulunan herkese filmi bu ödüle layık gördükleri için çok teşekkür ederim. Günah, büyüklerin eliyle kirletilen ve masumiyetini yitiren çocuk dünyasından bahseder. Ben, kötülüğün çocuklara büyüklerden miras kaldığına inanıyorum; ama dünyayı, bu mirası reddedip kendi doğrusunu bulan çocuklar kurtaracak. Ödülü, kendi doğrusunu arayan cesur çocuklara adıyorum.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin