Mizah dergisine açılan 'karikatür' davası başladı!

'Charlie Hebdo' isimli dergiye açılan dava bugün Paris'te başladı.

Google Haberlere Abone ol
Mizah dergisine açılan 'karikatür' davası başladı!

Fransa'da Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatür yayımlayan 'Charlie Hebdo' isimli mizah dergisi aleyhine açılan dava bugün Paris'te başladı.



Derginin avukatı, suçlamaya neden olan son karikatürün daha önce aynı dergide 2006 yılında çıkan ve 2007 yılında hakkında takipsizlik kararı verilen karikatüre benzer nitelikte olduğunu belirtti ve bir önceki kararın yine emsal teşkil etmesi gerektiğini savundu. İfade ve düşünce özgürlüğüne müdahale edilemeyeceğini söyleyen Fransız avukat, tartışmanın kapandığını ve davayı açan derneklerin toplumda kimse tarafından tanınıp ciddiye alınmadığını ileri sürdü.



Derneklerin avukatı ise daha önce buna benzer bir davada takipsizlik kararı verilmesinin bu davada yine emsal teşkil edemeyeceğini belirterek, konuyla ilgili sorunun toplumda hala devam ettiğini söyledi.



Fransa'daki bazı Arap Müslüman dernekleri, "halk arasında kin ve nefreti körüklediği ve kışkırttığı" gerekçesiyle dergi aleyhine dava açmıştı. Dernekler, derginin mahkum edilerek 780 bin avro maddi tazminat ödemesini talep ediyor.



Daha önceki yıllarda da 150 bin tirajlı dergi aleyhine yine Hz. Muhammed’e hakaret ettiği gerekçesiyle Fransa İslam Konseyi ve Paris Camisi tarafından açılan davalar reddedilmişti.



Fransa İslam Konseyi, bu tür davalarda mahkemenin mahkumiyet kararı verebilmesi için parlamentonun yeni bir yasa yapmasını istiyor. Fransa İslam Konseyi, ülkedeki Müslüman seçmenlerin, yaşadıkları bölgelerdeki milletvekilleri ve senatörlere baskı yapması çağrısında bulunuyor.



Hz Muhammed’e hakaret içeren 'Müslümanların Masumiyeti' isimli filmin internet üzerinden yayılmasının ardından, 2012 yılında Fransız dergisinin İslam peygamberine yönelik hakaret içeren karikatürleri yayınlaması Fransa’daki Müslümanların sert tepkisine yol açmıştı. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin