MİT başka söyledi Valilik başka... Hrant Dink cinayetinde çelişkili ifadeler!

MİT ve Valilik'in verdiği ifadeler arasındaki farklılık kafaları karıştırdı.

Google Haberlere Abone ol
MİT başka söyledi Valilik başka... Hrant Dink cinayetinde çelişkili ifadeler!

MİT’çi: Genelkurmay evrak almaya gönderdi, tesadüfen karşılaştık... Valilik: Hrant Dink’le görüşmeyi MİT istedi biz ev sahipliği yaptık...



Hrant Dink’in 2004 yılında İstanbul Valiliği’ne çağrılıp, ‘uyarılmasıyla’ ilgili eski MİT Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz ve dönemin Vali Yardımcısı Ergun Güngör’ün birbiriyle çelişen ifadeler verdiği ortaya çıktı. Dink suikastında kamu görevlilerinin ihmaline ilişkin soruşturma kapsamında 26 kişiye dava açılırken, Yılmaz ve Güngör’ün de aralarında olduğu kimi şüphelilere de takipsizlik kararı verilmişti.



GENELKURMAY EVRAK İSTEDİ



MİT’çi Özel Yılmaz, 22 Aralık 2014’te alınan ifadesinde, Genelkurmay’ın dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’u araması ve Atasagun’un da eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay’a talimat vermesi üzerine Dink’le görüşme yapıldığını ifade ederek, özetle şunları söyledi:

“Sabiha Gökçen’in Ermeni asıllı olduğu iddiasını konu edinen yazı nedeniyle Genelkurmay’ın bu konuda yazılı belge olup olmadığı, Dink’in yazıyı neye istinaden yazdığı konusunda talebi olmuş. Bölge başkanımız Vali Muammer Güler’i arayarak, Dink’teki Gökçen ile ilgili belgelerin temini talebinde bulunmuş. Dink’in valiliğe geleceği kesinleştikten sonra vali, konuyu bölge başkanımıza bildirerek, Dink’in valiliğe geldiği gün MİT’ten görevlendirme istemiş. Başkanımız da beni ve Handan Selçuk’u şifahi olarak görevlendirdi.”



TESADÜFEN KARŞILAŞTIK



Valiliğe Dink’le görüşmek için değil, getireceği belgeleri almak için gittiklerini ve ‘tesadüfen’ karşılaştıklarını iddia eden Yılmaz, şöyle devam etti:



“Biz valiliğe Dink ile görüşmek amacıyla gitmedik. Evrakları almak için gitmiştik. Güngör’ün odasında oturduğumuz sırada odaya Dink girdi. Biz odadan ayrılarak yan taraftaki odaya geçmek istediğimizde Dink, ‘Rahatsız olmayın, ben çıkayım’ dediğinde, Güngör bizleri akrabaları olarak tanıttı. Dink bunun üzerine ‘Benim için sakıncası yok’ dedi. Güngör’ün bizleri akrabası olarak tanıtmasından dolayı vali yardımcısını zor durumda bırakmamak adına spontane gelişen bir durumda MİT görevlisi olduğumuz söylemedik. Zaten toplantıya katılmak gibi bir amacımız da yoktu.”



 



VALİ: TALEP EDEN MİT’Tİ



 



Vali Yardımcısı Ergun Güngör ise 9 Aralık 2014’teki ifadesinde, Dink ile yapılan görüşmenin MİT Bölge Başkanlığı’nın dönemin Valisi Muammer Güler’e talepte bulunması üzerine gerçekleştiğini söyledi. Güler’in talimatıyla Dink’i telefonla bizzat arayarak makamına çağırdığını kaydeden Güngör, “Gökçen’le ilgili yazdığı ve toplumda hassasiyet yaratan yazıları ile ilgili sohbet ve Gökçen ile ilgili belgeleri görmek amacıyla davet ettim” dedi. Görüşmenin kendi odasında Yılmaz ve Selçuk’un katılımıyla yapıldığını söyleyen Güngör, şunları anlattı: “Gökçen hakkında yazdığı yazının toplumda hassasiyet uyandırdığını, bu tür haberleri yaparken özenli hareket etmesi yönünde görüşümüzü belirttik. Görüşmede bir müdahilligim yok. Toplantının yapılmasını net olarak isteyen MİT’tir. Konuyla ilgili bir giriş yaptım. Sonra konuyu Özel Yılmaz aldı ve açıklamalarda bulundu. Ben sadece ev sahipliği yaptım, etkisiz eleman konumundaydım.”



Haberin tamamı için TIKLAYINIZ

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin