Milliyet Okur Temsilcisi'nden 'Reza Zarrab haberi' açıklaması!

Milliyet gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura, o iddialara köşesinden yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol
Milliyet Okur Temsilcisi'nden 'Reza Zarrab haberi' açıklaması!

Milliyet'in Okur Temsilcisi Belma Akçura, Milliyet gazetesinin Reza Zarrab'ın tutuklanması haberine yer vermediği yönünde gazeteye gelen eleştirilere bugünkü köşesinden yanıt verdi.



Akçura, "Medya Tetikçiliği de Artık Bir Meslek" başlıklı yazısında, iddiaların asılsız olduğunu ve Milliyet'in yazı işlerinin haberin yayınlanma süreciyle ilgili verdiği bilgiyi paylaşarak, haberin yazı işlerine gece yarısını geçtikten sonra ulaştığını ve teyit edildikten sonra yetiştiği saat itibariyle gazetede yer aldığını açıkladı.



İşte, Akçura'nın o yazısı:



Türkiye’de yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla yapılan operasyonlarda tutuklanıp sonra serbest bırakılan Reza Zarrab’ın  uygulanan ambargoyu delmek, dolandırıcılık ve kara para aklamak iddiasıyla ABD’de gözaltına alınması ülke gündemine oturunca medya uzun süredir olduğu gibi iki kampa ayrıldı. Haberin yansımasından sonra medyada türlü senaryolar üretildi. 



Zarrab’ın ABD’de gözaltına alınmasını bir taraf, olayı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye yapacağı ziyaretle ilişkilendirip gözaltı girişiminden iktidar değişikliğine kadar vardırdı. 



Diğer taraf ise Zarrab’ın göz altına alınmasını Türkiye’ye karşı bir darbe girişimi olarak değerlendirmeye başladı. 



Milliyet ise geleneksel çizgisine uygun olarak her iki tarafta da yer almadı. Fırsattan istifade hemen harekete geçen medya tetikçileri ise Milliyet’in haberi kullanmadığını iddia edecek kadar hayal mahsulü bir kampanya başlattılar.



Gerçek şu ki, Türkiye’de medyanın tamamı ABD’nin 2015’ten beri Zarrab hakkında delil topladığı, savcının iddianameyi mahkemeye tutuklanması istemiyle önceden sunduğu ve 19 Mart’ta Miami’de gözaltına alındığını olaydan 4 gün sonra 22 Mart gece yarısı öğrenebildi.



Türk basının hemen kamplaşmaya ve bu olay üzerinden hesaplaşmaya yöneldiği bu haberin geliş ve işleniş biçimiyle ilgili olarak Milliyet yazı işlerinin verdiği bilgi özetle şöyle:



“Haber yazı işlerine gece yarısını geçtikten sonra ulaşmış ve teyit edildikten sonra yetiştiği saat itibariyle Milliyet’te yer almıştır. Birçok gazetede gece yarısı itibariyle haberi yetiştirememiş veya hiç kullanmıştır. Ertesi gün ve izleyen günlerde savcının iddianamesinde öne sürdükleri Milliyet’te tüm detayıyla yer aldığı gibi diğer gazetelerde yer almayan yeni hususlar da araştırma sonucu gazetemizde yayımlanmıştır."



Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin