Mete Çubukçu Irak Kürt bölgesinde!

NTV'de yayınlanan programda Iraklı Kürtler ve 'yeni petrol denizi' ele alınacak.

Google Haberlere Abone ol
Mete Çubukçu Irak Kürt bölgesinde!

Iraklı Kürtler bir petrol denizinin üzerinde yaşıyor. En az 45 milyar varil petrolden söz ediliyor. Doğalgaz ise 200 trilyon metreküpün üzerinde. Iraklı Kürtler bu kaynağı hızlı şekilde değerlendirmek, dünyaya transfer etme çabasında. Ankara - Erbil arasındaki anlaşmaya Bağdat niye karşı çıkıyor? Sorunu aşmak için düşünülen formül ne?

 

Amaç milli gelirlerini 10 bin dolara çıkarmak, Erbil'i yeni bir marka yapmak. Petrol zenginliği bölgeyi değiştirirken, zenginlik gözler görülür biçimde artıyor, Iraklı Kürtlerin yaşamını değişiyor. Milyonlarca dolarlık evler, alışveriş merkezleri ve arabalar.  

 

Petrol yataklarıyla stratejik önem kazanan Irak Kürt bölgesi, Ortadoğu'daki dengelerin yeniden belirlenmesinde söz sahibi. Petrolü Türkiye üzerinden dünya pazarına sürecek olan Kürtler geleceğe ve Türkiye ile ilişkilere nasıl bakıyor? Türkiye'den ne bekliyor? Petrol zenginliği siyasi bir araç olarak kullanılacak mı? Ankara - Erbil arasındaki ilişkiye merkezi Irak hükümeti ne diyor?

 

Türkiye - Irak Kürt bölgesi ilişkileri 15 yıl önce kimsenin tahmin edemeyeceği bir hızla gelişiyor. Ekonomi ve siyasette atılan ortak adımlar, güvenlik politikalarına da yansıyor.

 

Çözüm süreci ve Mesut Barzani'nin neredeyse 20 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği Diyarbakır ziyareti ikili ilişkilerin geleceği hakkında ipuçları veriyor. Türkiye'den stratejik işbirliği bekleniyor.

 

Peki, Ankara - Erbil ilişkilerinin bölgeye etki ve yansımaları ne olur? Ortadoğu'nun yeni aktörleri olarak lanse edilen Kürtler, ekonomik refahı siyasi güce çevirebilecek mi? Petrol hatlarının güvenliği ve El Kaide'ye karşı ortak mücadele, barış süreci, Ankara - Erbil arasındaki yeni petrol anlaşmaları konusunda kim ne diyor? Petrol Kürtlere refah mı getirecek sorun mu yaratacak?

 

NTV'de yayınlanan 'Mete Çubukçu'yla Pasaport' programının bu akşam 22.15'te ekrana gelecek bölümünde Irak Kürt bölgesinde petrol rezervleri, boru hatları, bunların ekonomik, siyasi ve stratejik yansımaları ve bölgenin geleceğine etkileri, yerinde ele alınacak.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin