'Mesele Anonymous ya da ODTÜ değil, hala anlamadınız mı?'

Radikal yazarı, Anonymous'un Türkiye'ye yönelik siber saldırılarını ve ODTÜ tartışmalarını köşesine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol
'Mesele Anonymous ya da ODTÜ değil, hala anlamadınız mı?'

Radikal gazetesi yazarı Ezgi Başaran, bugünkü yazısında uluslararası siyasi temelli internet saldırı grubu Anonymous'un Türkiye'ye düzenlediği siber saldırıları ve ardından başlayan ODTÜ tartışmalarını köşesine taşıdı.



Yazısında, "ODTÜ’yü suçlamak kolay. Fakat dikkat buyurunuz… 10 günü aşkın süren bir siber saldırı sonucunda koordinasyon ve kamuoyunun bilgilendirmesinden sorumlu olan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nden çıt çıkmadı" diyen Başaran, "Mesele Anonymous ya da ODTÜ değil, hala anlamadınız mı?" ifadelerini kullandı.



İşte, Başaran'ın o yazısı:



Mesele Anonymous ya da ODTÜ değil



Bunları konuşacağımıza... Yok Anonymous'u Ruslar yönlendirdi, yok ODTÜ eksik yaptı, zaten onlar fidanlıktan yol geçmesini engellediler...



Geçen hafta Çarşamba günü gözlerimin önünde, 12 dakika içinde, bir şirket çöktü.



Sadece itibarı yerle bir olmadı, aynı zamanda tüm şirket içi yazışmaları, personel bilgileri, finansal işlem bilgileri ve web sitesi bir hacktivist grup tarafından ele geçirildi.



Herşey bir DDoS (Denial of Service – Dağıtık Servis Kesintisi) atağı ile başlamıştı. Önce şirketin web sitesi çalışamaz hale geldi. Sonra şirketin sunucuları ele geçti. Ardından sistemin köküne sızıldı. Ve tüm bilgiler toplandı.



Bunlar olurken şirket savunma hamleleri yapmaya çalışıyordu ama bazı adımların atılması için artık çok geçti. Çok para harcandı ama ne itibar kurtarılabildi ne de mahrem bilgiler.



Anlattığım bu olay aslında bir kurmaca.



Price Waterhouse Coopers’ın şirketlere ‘siber güvenliğin önemini’ anlatmak üzere tasarladığı ‘Game of Threats’ adlı oyunun bir turunda yaşandı.



Ve, evet aynen öyle oldu: Bir şirket gözlerimin önünde darmaduman edildi.



Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...



 


Etiketler anonymous odtü radikal
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin