MEP'ten o fotoğraflara tepki: 'Mizansen fotoğraf etik değil'

Medya Etiği Platformu Suriye sınırında çekilen mizansen fotoğrafa tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
MEP'ten o fotoğraflara tepki: 'Mizansen fotoğraf etik değil'

Medya Etiği Platformu (MEP) Suriye sınırında hazır olarak bekleyen askerlere fotomuhabirler tarafından mizansen olarak savaş pozu verdirilmesine tepki gösteren bir açıklama yayınladı.



Mizansen olarak çekilen bir pozun etik olmadığının ve halkın doğru haber almasına engel olduğunun  belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:



Associated Press’in ‘Fotomuhabirleri İçin Etik Kodu’ şöyle der: “Mizansen yapmaz, olayları yeniden canlandırmayız. Stüdyo ortamında video veya fotoğraf çekerken, o anı spontane biçimde yakaladığımız izlenimini vermemek için dikkatli davranırız"



Amerikan Ulusal Basın Fotoğrafçıları Derneği’nin (NPAA) etik kodunun fotomuhabirlerine uyarısı da açıktır: “Mizansen fotoğraf çekimi fırsatlarına karşı çık"



Mizansen fotoğraf gerçek olmayan şeyi gerçekmiş gibi sunarak kamuoyunu yanıltır, halkın doğru bilgiler ışığında fikir sahibi olmasını engeller.

 

Fotomuhabirliğinin bu en temel etik ilkesini hatırlatmamızın sebebi, fotomuhabirleri tarafından Suriye sınırındaki askerlere savaş pozu verdirilip fotoğraflarının çekilmesi.



Gerçeğin belgelenmesi değil mizansen yaratılıp gerçekmiş gibi sunulması anlamına gelen bu fotoğraflar, fotomuhabirliğinin en temel ilkesinin çiğnenmesi anlamına geldiğini hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz.



Gerçeği eksiksiz ve yalın bir şekilde yansıtmak gazetecinin temel görevidir. Suriye'de ve sınırda olan bitenlerle ilgili bilgileri net bir şekilde ortaya koymalı, soru işaretlerine, kafa karışıklığına ve manipülasyona yol açabilecek muğlaklıktan uzak durmalıyız.

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin