MEHMET YILMAZ'DAN ALPEREN OCAKLARINA: ÖZÜR YETMEZ, ÖZELEŞTİRİ DE LAZIM

Topkapı Sarayı’ndaki konseri basan Alperen Ocakları’nın İdil Biret'ten özür dilemesinin yeterli olmadığını söyleyen Mehmet Yılmaz'a göre bir diğer sorun da polisin bu tip gösterilerdeki çifte standardı.

Google Haberlere Abone ol
MEHMET YILMAZ'DAN ALPEREN OCAKLARINA: ÖZÜR YETMEZ, ÖZELEŞTİRİ DE LAZIM

Mehmet Y. Yılmaz/HÜRRİYET


Özür yetmez, özeleştiri de lazım


TOPKAPI Sarayı’ndaki konseri basan Alperen Ocakları’nın yöneticisi, piyanist İdil Biret’i telefonla arayıp özür diledi. Gazetelere "Çiçek yaptırıp, ziyarete gideceğiz" dedi.

İlk bakışta "incelikli bir davranış" gibi görünüyor ama bir problem var ki özür dilenmesi gereken tek kişi İdil Biret değil.

O gün o konsere gidenler, gösterinin yapıldığı, insanları korkutacak tabloların yaşandığı sırada o civarda bulunanlar ve en sonunda da bütün Türkiye özür bekliyor aslında.

Ve özürden daha önemlisi, bu kuruluşun ve arkasındaki siyasi partinin "demokratik tepki" anlayışlarını gözden geçirmeleri de gerekiyor.

"Demokratik tepki" böyle ortaya konulmaz. Şiddet kültürünün çok güçlü etkisi altındalar ve yaptıkları marifeti "demokratik tepki" kılığına sokamazlar.

Gazetelerde savcılığın olay ile ilgili soruşturma başlattığı da yazıldı.

Yetmez: Bir soruşturmanın da bizzat İstanbul Emniyet Müdürlüğü ya da Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açılması gerekli.

Polisin, demokratik ve yasal sınırların dışına çıkan gösterilerde "adamına göre muamele etmesi" kabul edilemez.

Türkiye, polisin bu tutumunun acısını 12 Mart ve 12 Eylül öncesinde çok yaşadı. O tarihlerde bu sorunun üzerine gidilemediği içindir ki sokaklar sonunda şiddete teslim oldu, polise güven azaldı.

O gün sarayın önünde gösteri yapanlar mesela solcular olsaydı, hiç kuşku duymayın ki en az on kişi gözaltına alınmış, toplantı aşırı şiddet kullanımıyla dağıtılmış olurdu.

Polisin aşırı şiddet kullanımını onaylıyor değilim elbette. İstediğim, herkese benzer uygulamanın yapılması.

O gösteride neden bir kişinin bile gözaltına alınmadığını, Emniyet Müdürü’nün inandırıcı bir şekilde açıklaması gerekiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin