MEHMET ALİ BİRAND: AKP ALACAĞI KARARLARI MEDYA İLE PAYLAŞMIYOR

Mehmet Ali Birand, Posta gazetesinde yayınlanan köşesinde AKP´yi ´iletişim cahili´ olmakla suçladı. AKP´nin toplumla ilişki kuramadığını öne süren Birand, partinin alacağı kararları önceden medyaya anlatmadığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
MEHMET ALİ BİRAND: AKP ALACAĞI KARARLARI MEDYA İLE PAYLAŞMIYOR

AKP tam bir iletişim cahili


Türk toplumu genelde iletişim özürlüdür. Birbirimize derdimizi anlatabilmek veya yapmak istediklerimiz hakkında bilgi vermek alışkanlığımız yoktur. Aile içinde, hatta çalıştığımız müesseselerde aynı durumlarla karşılaşmaz mıyız? Bir servis aldığı kararı diğer ilgili servislere bildirmez, "Ben neden ayağına gideyim, onlar öğrensinler" tutumu takınır. Sonradan işler kötü gidince birbirlerini suçlarlar.
Aile içinde veya müessese dahilindeki iletişimsizliğin zararları yine de sınırlı tutulabilir de, hükümetler ile toplum arasındaki iletişimsizliğin yarattığı tahribat çok başkadır.
T.C. Devleti genelde toplumuna tepeden bakar, küçümser, bundan dolayı da halka bilgi vermeye tenezzül etmez. Ancak, siyasi partiler ve hükümetlerin konumu farklıdır. Onlar yetersiz bilgi verdikleri taktirde, gereksiz şekilde yara alırlar.
Şimdiye kadar iletişimi çok iyi olan bir siyasi parti ile karşılaşmadık, ancak en kötüler arasında bir sıralama yaparsak, karşımıza hemen AKP çıkar.
Toplum ile bir türlü iletişim kuramıyor.
Alacağı önemli kararları önceden medya ile paylaşıp, anlatmıyor. Birden bire ortaya çıkıyor ve "biz şunlara karar verdik" diyerek karar taslağını ortaya atıyor. Ardından büyük tepki ile karşılaşınca önce Başbakan medya'ya yükleniyor, sonra da tasarı geri çekiliyor.
Oysa, ne yapmak istediğini medya'ya önceden iyice anlatsa, tartışma olanağı sağlasa, ilgili taraflarla yaygın şekilde temas edip, görüşlerini alsa, kamuoyu tepkileri bambaşka çıkar.
En son örneğini şu sıralarda yaşıyoruz.
Kuran kursları yönetmeliği yeni değildir. Haftalar öncesinden hazırlanmıştı. Amaç, kontrol dışı kuran kurslarını denetime almak, şikayetleri gidermekti. Oysa ters tepti. Hükümet biraz dikkatli olsa, böylesine duyarlı bir konuyu sanki gizlice kaçırmak istiyormuş havası vermezdi.
İyi niyetle hazırlanmış olmasına rağmen, kamuoyu yeterince bilgilendirilmediğinden dolayı, toplumun bir bölümü tarafından kuşkuyla karşılandı.
AKP'nin diğer partilere oranla iletişime çok daha fazla gereksinimi var. Bunu ihmal ettikleri sürece kendi bindikleri dalları kesmeye devam edecekler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin