MEDYATİK GÜMRÜK MÜSTEŞARINA YARGITAY'DAN İYİ HABER

Gümrük Müsteşarlığını vekaleten yürütürken, hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları nedeniyle bağlı bulunduğu Kürşad Tüzmen'e istifasını Gümrük Günü'nde kameraların önünde sunan Mehmet Şahin'in kovuşturulmasına yer olmadığı karar çıktı.

Google Haberlere Abone ol
MEDYATİK GÜMRÜK MÜSTEŞARINA YARGITAY'DAN İYİ HABER

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Şahin ile ilgili akaryakıt kaçakçılığına yardım ve 300 bin dolar rüşvet iddialarının, ihbar mektubu dışında delile dayanmadığını belirterek, "kamu davası açılmasını gerektirir yeterli bir belge veya şüpheyi oluşturur deli bulunmadığından şüpheli kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.
Mehmet Şahin, göreve geri dönüp dönmeyeceğine ilişkin olarak, "Sayın Bakana (Kürşad Tüzmen) saygı duyuyorum. Seçim dönemindeyiz. Ben aklandım, beni burası ilgilendiriyor. Daha fazlasını istemek şımarıklık olur. Ne müsteşar olayım ne de olmayayım diye bir beklentim hiçbir zaman olmaz" dedi.

TÜZMEN, NADASA BIRAKMIŞTI

Danıştay'ın akaryakıt kaçakçılığına karıştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma kararı verdiği Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin, 26 Ocak'ta, Gümrük Günü için düzenlenen tören sırasında, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in huzurunda istifasını açıklamıştı. Kürsüye törenle ilgili konuşma yapmak için çıkan Şahin, kameraların karşısında, 'Bize yakışan budur' diyerek, Tüzmen'den görevden alınmasını istemişti. Tüzmen, 'Ben de geçmişte gördünüz kendi isteğimle ayrıldım. Ama dönüşüm farklı oldu. Bu arkadaşımız da geçici bir süreyle, kendi talebi üzerine nadasa bırakacağım. Ancak, dönüşü, geri gelişi çok daha iyi olacaktır' demişti. Tüzmen ardından Gümrük Müsteşar Vekilliğine, aynı yerde Müsteşar Yardımcısı olan Bülent Ertem'i atamıştı.

YARGITAY BAŞSAVCISININ KARARI

Konuyu karara bağlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Aubdurrahman Yalçınkaya, 25 Haziran'da, iddiadan başka bilgi, belge ve delil bulunmadığını kaydederek, "kamu davası açılmayı gerektirir yeterli bir belge veya şüpheyi oluşturur delil bulunmadığından şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi. Yalçınkaya, kararında, konuyu TBMM'de gündeme getiren CHP'li Kemal Anadolu'un tanıklığına başvurulduğunu, Anadol'un, basında çıkan haberler üzerine konuyu gündeme getirdiği, kimse hakkında suç isnadında bulunmadığını söylediğini aktardı.

MÜSTEŞARLIĞI NE İSTERİM NE İSTEMEM

Kararı ANKA Ajansı'na değerlendiren Mehmet Şahin, Devlet Bakanı Tüzmen'in kendisi hakkında aldığı soruşturmaya izin vermeme kararının Danıştay tarafından iptali ile istifa kararı aldığını anımsattı. İzmit Gebze'de bir şirketin akaryakıt ithalatı talebi ile ilgili olarak kaçakçılığa yardım etmek ve rüşvet almakla suçlandığını vurgulayan Şahin, "Söz konusu akaryakıt ithal dahi edilmedi. Hala bekliyor. Ama ithalat yapılmış gibi, devletin vergi kaybını bile hesapladılar. Bilgi kirliliği yarattılar, işler abartıldı. Kemal Anadol basın toplantıları yaptı. Tüm bu açıklamaları ve basında çıkan yazıları dava konusu yaptım" dedi.
Makamı yıpratmak doğru olmayacağı için, "bürokrasi tarihinde bir ilkle" törende istifa ettiğini belirten Şahin, Tüzmen'in de açıklamaları doğrultusunda, göreve geri dönüp dönmeyeceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Benim söylemem doğru olmaz. Ne müsteşar olayım ne olmayayım diye bir beklentim hiçbir zaman olmaz. Hiçbir idari göreve referansla gelmedim. Çeşitli nedenlerle 4-5 kez görevden alındım. Hiçbir görevden alınma için dava açmadım. Bu bir çizgi. Sayın Bakana saygı duyuyorum. Süreci başlatırsa da hazırım başlatmasa da. Seçim dönemindeyiz? Aklandım, beni burası ilgilendiriyor, gerisi değil. Aksi 'aklanmış şımarıklık yapıyor' olur. Çizmeyi de aşmayız şımarıklık da yapmayız." ANKA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin