Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı!

Türkiye'nin tanınmış gazeteci ve yazarlarının seçim tahminleri neler? Medyatava sordu, gazeteciler cevapladı!

Google Haberlere Abone ol
Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı!

10 Ağustos'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde;



* Halkın katılımı hangi oranda olur?



* 2. tura kalır mı?



* Adayların seçim propagandaları nasıl?



İşte, Türkiye'nin tanınmış gazetecilerinden seçim tahminleri:



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı!



AMBERİN ZAMAN 



Seçimlere katılımın az olacağını düşünüyorum. Bunun en büyük göstergesi yurtdışındaki katılım oranı ve tatilci kesim etkenidir.  



CHP ve MHP tabanının katılımı düşük olursa Tayyip Erdoğan’ın 1. turda kazanma ihtimali olabilir.



Selahattin Demirtaş toplumun bütün kesimlerini kucaklayan bir söylemle çıktı. Siyaset sahnesindeki ezberleri bozdu. Bu, barış süreci açısından olumlu bir gelişme. Demirtaş’ın yerel seçimlerin üzerinde bir oy alacağını düşünüyorum.



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı! - Resim : 2



ASLI AYDINTAŞBAŞ



Katılımın, 30 Mart seçimlerindeki orandan az olacağını düşünüyorum. Çünkü 30 Mart seçimlerinde rekor bir katılım vardı. Seçimlere çok az bir süre kalmasına rağmen bir heyecan yok. Bunun en büyük göstergesi 'çatı aday' modelinin bir motive yaratmamış olması.



CHP ve MHP’nin çok iyi hazırlanmadığını düşünüyorum. Ekmel Bey, gayet ılımlı ve ağır başlı. Fakat duruş itibariyle bağırıp çağırmayan bir aday olduğu için zorlanabilir.



Tayyip Erdoğan, ‘muktedir’ sloganıyla seçim propagandası yaptığı için halkı etkileyebilir.



Bence Selahattin Demirtaş’ın çıkışı, tüm Türkiye’yi etkiledi. Bütün kesimleri kucaklayan ve ötekileştirmeyen tutumu gerçekten çok olumlu.  O nedenle Selahattin Demirtaş’ın kaç oy aldığı önemli değil. Berkin Elvan’ın annesini selamlatan bir aday olduğu için zaten kazanmıştır.



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı! - Resim : 3



FATİH ALTAYLI



Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın %80-83 oranında olacağını düşünüyorum. Fakat asıl önemli olan konu adil bir seçim ortamının olmaması. Muhalefetin seçimlerde sandıklara çok iyi sahip çıktığını düşünmüyorum. Eğer CHP ve MHP sandık güvenliğini sağlayabilirse seçim 2. tura kalabilir. Aksi olursa, AK Parti’nin ilk turda kazanma ihtimali yüksek.



Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçim propagandası açısından iyi bir performans sergileyemediği yönünde yorumlar yapılıyordu. Arkasında medyanın gücünün de olmaması önemli bir etken tabi. Fakat son birkaç gündür iyi bir performans sergilediğini düşünüyorum.



Bence bu seçim ortamında en samimi konuşan kişi Selahattin Demirtaş. Çünkü samimi bir üslupla insanların yüreğine hitap ediyor.



Tayyip Erdoğan, çoğulculuktan yana bir tutum sergiliyor. Seçilirse rejim ve anayasal sorun yaratmaktan çekinmeyecek bir adam. 



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı! - Resim : 4



ENVER AYSEVER



Katılım yüksek olmaz. Bu sadece adaylardan kaynaklı değil. Bence insanlar bu seçimin sonucunun kime ne getireceğini tam olarak kavrayamadı. Bir tarafta baskıcı bir aday, bir tarafta muhalefetin sunduğu ‘çatı aday’ modeli, diğer tarafta da söylemleri güçlü olmasına rağmen hala sahiciliği konusunda endişe duyulan bir aday…



Demirtaş’ın söylediklerinin altına imzamı atarım. Siyasi sorumluluğu olan biri. Fakat hoşlanmadığım Berkin’in annesini alkışlatması oldu. Bunu yaparak son derece kolaycı bir yöntem izlediğini düşünüyorum. Gezi sürecindeki kuşkuyu yok etmesi gerekirken, Gezi döneminde geç kaldık demesi gerekirken, bu hareketi doğru olmadı. Bence Gezi Parkı sürecinde kalbinizi kırdıysam özür dilerim demesi gerekirdi. Yine de Demirtaş bu sürecin en başarılı ismi. Hem genç hem de halka dokunmaya en yakın olan devrimci bir aday.



Ekmeleddin İhsanoğlu, çok kötü bir tercih. Fakat bu kusur onun değil. Maalesef Laiklik, Alevi ve Kürt sorunu gibi konularda yetersiz. CHP burada büyük bir hata yaptı.



Tayyip Erdoğan ne yazık ki otoriter, baskıcı ve toplumu kutuplaştırıyor. Erdoğan çok kötü bir dil kullanıyor ve yasal zemini olmayan bu dil Türkiye’ye zarar verecek.



Özetle bu seçim süresinde coşku ve heyecan yok. Adaylar olanaklardan eşit derecede faydalanmıyor. O yüzden bu seçimin adil bir sonuç doğuracağını düşünmüyorum. Kazanan toplumun diğer unsurlarını da kucaklayan birleştirici duygular olacaktır.



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı! - Resim : 5



GÜNERİ CİVAOĞLU



Büyük bir ümitsizlikle bu seçime katılımın daha az olacağı yönünde tereddütler var. Bence en az %80 katılım olur. Tayyip Erdoğan %54-55 oyla birinci turda kazanır.



CHP ve MHP’nin ortak bir aday göstermesi demokrasi adına güzel bir gelişme. Fakat seçim stratejisi açısından doğru değil.  CHP ve MHP kendi adayını çıkarsaydı, katılım daha yüksek olurdu. Ekmeleddin bey makul ve beyefendi biri olarak performans gösterdi.



Demirtaş söylemleriyle ‘Beyaz Türkler’ diye tanımladığımız kesimden bile oy alabilir. Dürüst biri olduğunu düşünüyorum. Temiz siyaset için bu çok önemli.



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı! - Resim : 6



KANAT ATKAYA



Seçimlere %80-85 oranında katılım olacağını düşünüyorum. Bu oran %85 olursa çok iyi bir rakam.



Temennim 2. tura kalması. Bu daha sağlıklı bir sonuç doğurur.  Gerçekçi baktığımızda ise kampanya güdümlü propaganda yapan Recep Tayyip Erdoğan alır.



CHP ve MHP’nin ‘çatı adayı’ Ekmeleddin İhsanoğlu’nun sakin duruşu, bu seçim süreci açısından faydalı. Fakat sloganı kötü.



Erdoğan söylem geliştirmekte sıkıntı yaşamayan ve sert söylemler üzerinden propaganda yapan bir aday.



Bu süreçte söylemleri en iyi olan isim Demirtaş. 



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı! - Resim : 7



NAZLI ILICAK



Seçimlere olan katılımın yüksek olacağını düşünüyorum. Özellikle kendi çevremde mutlaka gidip oy kullanacağım diyen insanlar var. Mevsimsel nedenlerden dolayı düşüş olursa, bundan sadece muhalefet tabanı etkilenmez. Bu durum, AKP tabanını da etkiler. O nedenle toplumun bu işi ciddiye aldığını düşünüyorum. Bu mesele önemseniyor. Tahminime göre, %80’in altına düşmez.



CHP ve MHP’nin ‘çatı adayı’ Ekmeleddin Bey’in siyasi kimliği yok ve bu da bir düşüş yaratabilir.



Erdoğan’ın seçim propagandası çok yanlış. Kutuplaştırıcı tutumunu devam ettiriyor. Adil Gül’ün bir yazısında, kutuplaşmanın bir yere kadar iyi fakat bir yerden sonra kucaklayıcı bir anlayışın olması gerektiğini okumuştum. Adil Gül’e kısmen katılıyorum. Bence ne yararlı,ne de yararsız. Erdoğan, bu secimi 1. turda kazanabilir.



Demirtaş’ın kampanyasını onaylıyorum. Seçim sürecini son derece esprili bir şekilde devam ettiriyor. Demirtaş’ın adaylığı ve yüzde 10 oranına ulaşması, HDP’nin bir Türkiye partisi olması açısından önemli. 



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı! - Resim : 8



HALUK ŞAHİN



Katılımın düşük olacağını düşünüyorum. Mevsimsel nedenlerden dolayı bir düşme olabilir. Türkiye ilk defa ‘çatı aday’ modeliyle karşılaştı. Yaz tatilinde olan birçok insan oy kullanabilmek için ikametlerini yazlıklarına aldı. Fakat buna rağmen yazlıkçı kesimin %20’sinin oy vermemesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu yüzde %20’lik kısmın çoğunluğu da ‘Beyaz Türkler’ dediğimiz CHP ve MHP tabanından oluşuyor olması muhalefeti etkiler. Haliyle bu durum, Erdoğan’ın yararına olacak. Dolayısıyla seçim 2. tura kalırsa, %80 oranında katılımın olmasını bekliyorum.



Öte yandan bu seçim için demokratik ve adildir diyemem. Bir tarafta devletin bütün olanaklarını sonuna kadar kullanan bir aday, diğer tarafta çok daha sınırlı imkanlara sahip adaylar... TRT’nin  Recep Tayyip Erdoğan’a 12-1 oranında tarafgirlik yaptığını düşünecek olursak, adaletsiz bir durumu açıkça görmüş oluruz. Türkiye’de normal bir demokrasi olsaydı, bu seçim süreci böyle olmazdı. Türkiye’de demokrasinin sınırlarında kalmış melez bir demokrasi olduğunu düşünüyorum.



Muhalefetin ‘çatı aday’ fikri gayet olumlu. Çünkü bizim siyasi geçmişimizde partilerin işbirliği yapması çok zayıftı. Farklı ideolojik yelpazedeki 11 partinin tek bir adayı desteklemesi çok güzel. Gezi’de de aynı şey olmuştu.



Demirtaş bu seçimlerde yüzde 10 dolayında oy alırsa, bu o kesim için başarı olur.



 



Medyatava sordu, tanınmış gazeteciler seçim tahminlerini açıkladı! - Resim : 9



DERYA SAZAK



Katılımın 30 Mart seçimlerine göre daha düşük olacağı görülüyor. Yaz aylarında olmamız bunda büyük bir etken. Ancak, Cumhurbaşkanı ilk defa halk tarafından seçiliyor ve aslında yurttaşların daha yüksek bir katılım göstermesi gerekiyor.



Seçim kampanyası da bir hayli etkili geçti. Muhalefet ezber bozdu. Demirtaş gerçekten çok iyi gidiyor. Erdoğan zaten güçlü bir aday. Fakat 10 Ağustos’ta katılım yüksek olursa şansı azalır ya da ilk turda takılma olur.



 



Röportajlar: Canan Kaya



twitter.com/kayacnan



 



 



 



 



 



 



 



 



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin