MEDYADA 'LİSTEDEKİLER' ÇATLAĞI

Mehveş Evin, Taraf'ın haberinden sonra medyada oluşan bölünmeyi kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
MEDYADA 'LİSTEDEKİLER' ÇATLAĞI

MEHVEŞ EVİN / MİLLİYET


Medyada ‘listedekiler’ çatlağı


Taraf gazetesi, günlerdir ‘Balyoz’ adlı darbe planının ayrıntılarını yayınlıyor. Powerpoint sunumlar, ses kayıtları eşliğinde, ciddi iddialar içeren planların en çok tartışılan yönü ise yine ve yeniden medya...                                                                               Olası bir darbeden sonra komutanların ‘faydalanacak’ ve ‘tutuklanacak’ gazetecilerin listesini yaptığı iddialar arasında. Taraf, bu listeyi yayınlayınca kimi meseleyi çok ciddiye aldı. Kimi ‘ne alakası var’ deyip geçti. Ancak listeler, zaten ‘darbeciler’ ve ‘yandaşlar’ diye birbirine yüklenmekten hiç vazgeçmeyen gazetecilerin, birbirine karşı kullandığı dilin şiddet dozunu iyice artırmasına neden oldu.
İster o liste, ister bu listede yer alsın... Gazeteciler, bu darbe planlarının bir figürü haline geldi. Kaybeden, yine gazetecinin itibarı oldu. Acaba kim bunun farkında?


Gazeteci figür oldu
Biraz olsun olup biteni takip edenlerin kafası ise fena halde karışık. İnsanlar "Gazeteciler kullanılıyor, değil mi?" diye soruyor. Kullanılma kısmı soru işareti, ama birbirlerine karşı düşman kesildikleri ortada! Bu çatlak iletişimin haritasını çıkardım...
  Not: Umur Talu, tutuklanacak listesinde yer alıyor. Ancak her iki tarafı da eleştiren tek gazeteci.



‘TUTUKLANACAK’ DİYE YAZILANLAR SALDIRIYOR


Şamil Tayyar
KONUYU SULANDIRIYORLAR
YILMAZ ÖZDİL’E: “Uğur Dündar ve Nedim Şener, Arena programında Yılmaz Özdil’i almışlar aralarına, Balyoz Darbe Planı’nı sulandırdıkça sulandırıyorlar.  Bizimki, ‘işbirlikçi’ listede yer almasından dolayı pek memnun ama sulandırmaya hizmet için “Ben o tarihte işsizdim” diyor. Ahmet Altan yazdı, o tarihte Cem Uzan dönemi Star gazetesinin yazı işleri müdürüydü. Arşive baktım, haklı. Üstelik, yazıları var. Gerçi o tarihte spor yazıyor ama kafa aynı kafa...” (25 Ocak, Star gazetesi)


AHMET ALTAN
PAÇADAKİ SOLUCANLAR
YILMAZ ÖZDİL’E: “Sahtekârlığı, ordunun bazı gazetecileri 'fişlediği' dönemde yazı işleri müdürü olmasına rağmen ‘Ben o sırada işsizdim’ deme noktasına vardıran, ‘camilerde insanların öldürüleceği’ planları güle oynaya konuşup sulandıran bir fersudeliği sıkılmadan benimseyen insanların yazar, gazeteci, televizyoncu olabildiği bir ülkede darbe de olur. (24 Ocak)
ORG. BAŞBUĞ’A: “Ne olacak sabrınız tükenirse? (..) Ben bu tehditlere aldırmam, sizin ‘aferininizi” almak için paçamda dolaşan solucanlarınızın yapışkan ıslaklığından iğrensem de, çok kızarsam elimin kirlenmesine aldırmaz onları da avucumun içinde ovalayıp parçalarım.”         (26 Ocak Taraf gazetesi)


ERGUN BABAHAN
ASKERİN EMİR ERİ GİBİ
DOĞAN GRUBUNA: “Embedded gazeteciler zaten görevlendirme beklemeden ateşe hazırlar. Boşuna liste hazırlayıp kafa yormuşlar. Sivillerden nefret eden, askerin emir eri gibi hareket etmeye bayılan bu yazıcıları hepimiz çok iyi biliyoruz. AK Parti’yi kapattırma çabalarını nasıl yönettiklerine tanık olduk.” (26 Ocak, star)


ALİ BAYRAMOĞLU
LOJİSTİK DESTEK SAĞLADILAR
ertuğrul ÖZKÖK’E: “Konu, Özkök ve Özkökgillerin devlet merkezli tahripkâr rolü... Bu rolün ana yatakla, vesayet düzeniyle yakından ilişkisi var. Ve bu rol, Özkök'ün ve Özkökgillerin elindeki medyanın, kendisini askeri müdahalelerin, devlet operasyon ve harekatların lojistik desteği, hatta silahı haline getirmesi olarak özetlenebilir.” (21 Ocak, Yeni Şafak)




‘FAYDALANACAK’ DİYE YAZILANLAR ÖFKELİ



MEHMET Y. YILMAZ
BAŞKA İŞLERİ YOK


YANDAŞ MEDYAYA: “Ben de o listede (darbede faydalanacaklar) yer alıyormuşum. Yandaş medyadaki sivil darbede yararlanılacak gazeteciler ordusundan şimdi 28 Şubat sürecinde yazdığım bu tür bir yazı bulmalarını rica ediyorum. Başka konuları yok. İşleri güçleri muhalif yazarların yazılarını karıştırmak ve yanıt yetiştirmek!” (25 Ocak, Hürriyet gazetesi)


BEKİR COŞKUN
HUYSUZ UMUR
UMUR TALU’YA: “Asılacaklar listesindeki Fehmi Koru, Abdurrahman Dilipak, Cengiz Çandar, Nazlı Ilıcak gibi isimleri sayarak “Ya o listede olsaydım” dediğim için Umur Talu kırıldı, çünkü kendisi o listedeydi. (...) İşte, seninle ilgili benim de bir listem var aslında:
- Saygın...
- Onurlu...
- Mesleğimizin yüz aklarından, iyi kalem, yürekli...listeye bir ek yapıyorum:
- Huysuz... ”
(27 Ocak Habertürk gazetesi)


NECATİ DOĞRU
EŞİ CIA AJANI
TARAF’A: “Ahmet Altan Bey! Maalesef çapınız yok.  Beraber çalıştığınız kızın (Yasemin Çongar) kocası CIA görevlisi. CIA, darbelerin ilahı. Darbeleri CIA üretiyor. Bizim ordu darbe yapıyor. Planı CIA’dan geliyor.” (27 Ocak, Vatan)


NURAY MERT
BELEŞÇİLER DEMOKRASİ MÜCAHİDİ OLDU
“Nerede beleş oraya yerleş’ türü yazılar yazanların da aralarında bulunduğu birileri, demokrasi mücahidi konumuna yükseltildi.” (26 Ocak, Hürriyet)



SERDAR AKİNAN
DELİ GÖMLEĞİ GİYDİRİYORLAR
“Nuray Mert’e Ergenekoncu, Ertuğrul Özkök’e açıkça Hrant’ın katili diyen bu hastalıklı zihniyeti teşhir etmekten başka yol var mı?” (25 Ocak, Akşam)




HAKLI İSYAN


UMUR TALU
ÖLEN VAR!
Bekir Çoşkun’a: “Listelerin, çarpıların hepsi, seninki de benimki de, insana ve hayata ihanettir! Bak, öylesine saydığın isimler bir yana, o listeden biri çoktan öldürüldü! Sev sevme, bir zaman kimi hedef oldu, kimi işsiz kaldı.” (25 Ocak, HT gazetesi)


ANLAYANA: “Hocam, bu liste o liste, şu doğru bu yanlış, ama hiç kullanıldın mı? Dostum, biliyorsun sen kullanıldın. Seni listelere alsınlar, almasınlar; kullanılmak üzere postal seviyesinde de, sivil paça veya eteklerde de sürüngen gibi dolandın.
İktidar veya güç kullanımına ortak olmak üzere, komutana da, başbakanlara da yavşamadınız mı?” (26 Ocak HT gazetesi)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin