'MEDYA PATRONLARI 1961 YILINDA KAYBETTİĞİ MEVZİYİ GERİ ALDI'

Haber-Sen Yönetim Kurulu üyesi Osman Köse, TBMM'de dün kabul edilen RTÜK yasasının bir maddesi ile basın emekçilerinin çok önemli bir haklarını daha kaybettiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
'MEDYA PATRONLARI 1961 YILINDA KAYBETTİĞİ MEVZİYİ GERİ ALDI'

Köse, Sendika.org'da yayınlanan yazısında dün Meclis'ten geçen RTÜK Yasa Tasarısı'nın “Haber Birimlerinde Çalışanlar” başlıklı 23. maddesinin basın emekçileri için hak kaybı getirdiğini savundu.


"Medya patronları 1961 yılında kaybettiklerini AKP’nin desteği ile geri aldılar" diyen Köse şöyle yazdı: 

6 Ocak 2011 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen RTÜK yasasının 23. Maddesi medya patronların istediği şekilde AKP oyları ile kabul edildi.


“Haber Birimlerinde Çalışanlar ” başlıklı 23. Madde basın emekçileri için yürürlükteki yasadan daha geri bir düzenleme getirilmektedir. Mevcut yasadaki, “Radyo ve televizyon kuruluşlarının haber birimlerinde çalışanlar 5953 sayılı Basın İş Kanunu’na tabidirler. Bu birimlerde çalışacak basın kart sahibi kişilerin asgari miktarını RTÜK belirler” şeklindeki düzenleme, yeni tasarıda “Medya hizmet sağlayıcıların haber birimlerinde çalıştırılacak basın kartlı personelin asgarî sayısını Üst Kurul belirler. Bu personel 13/6/1952 tarihli ve 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna tâbidir” şeklinde değiştirildi.
İlk bakışta bu iki düzenleme arasında bir fark yok gibi görünüyor ama işin aslı öyle değil.


Yürürlükteki yasada öncelikle haber birimlerinde çalışanların 212 sayılı Basın İş Kanunu’na tabi olması isteniyor, sonra bu birimlerde çalışacak basın kart sahibi kişilerin asgari sayısının belirlenmesini RTÜK’e bırakıyor.
Yasa maddesinin ikinci cümlesi işverenlerin kaçak işçi çalıştırmasını önlemek amacıyla düzenlenmiştir.
AKP oylarıyla kabul edilen yeni düzenleme ise önce haber birimlerinde çalıştırılacak asgari basın kartlı basın emekçisi sayısını belirliyor, sonra bunların basın iş kanununa tabi olarak çalıştırılacağını hüküm altına alıyor. Bir basın emekçisinin basın kartı alabilmesi için 212 sayılı Basın İş Kanunu’na tabi olarak çalışması zorunludur. Bun nedenle yeni yasa maddesindeki ikinci cümleye gerek yoktur.

Yeni düzenlemeye göre, işveren sadece RTÜK’ün belirlediği sayıdaki personeli 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna ( bilinen adıyla 212 sayılı yasa) tabi olarak çalıştıracaktır.


Örneğin bir işyeri için asgari 10 sarı basın kartlı personel çalıştırılması belirlenmiş ise, işveren o işyerinde sadece 10 kişiyi 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanuna, diğerleri ise 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalıştıracaktır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin