MEDIACAT 'YILIN MEDYA LİDERİ'Nİ SEÇTİ

MediaCat, üç aşamalı bir yoklama süreciyle pazarlamada yılın liderlerini belirledi. İşte, okur oyları dikkate alınarak yapılan değerlendirmeye göre yılın medya lideri...

Google Haberlere Abone ol
MEDIACAT 'YILIN MEDYA LİDERİ'Nİ SEÇTİ

Acun Ilıcalı ‘yılın medya lideri’ seçildi


 


MediaCat, bu yıl ilk kez üç aşamalı bir yoklama süreciyle pazarlamada yılın liderlerini belirledi. MediaCat okurlarının oylarının dikkate alınmasıyla yapılan değerlendirmeye göre Acun Ilıcalı yılın en başarılı ismi seçildi.


 


Acun Ilıcalı, büyük bir başarıyla yoluna devam eden ve daha çok şey vaat eden ‘Var mısın Yok musun?’a yeni yayın döneminde ara verdi, iki yeni ve iddialı programla televizyon izleyicisinin karşısında çıktı. Bunlardan ilki eski futbol yıldızlarından oluşan takımlardan gerçek lige paralel bir lig yaratmayı hedefleyen Devler Ligi. İkincisi ise Türkiye’nin dört bir tarafından yeteneklerine güvenen yüzlerce insana televizyona çıkma ve yarışma fırsatı sunan ‘Yetenek Sizsiniz Türkiye.’


 


‘Var mısın Yok musun?’a göre çok daha büyük prodüksiyonlar gerektiren iki proje de tutmuş görünüyor. Özellikle ‘Yetenek Sizsiniz Türkiye’ yayınlandığı gün reyting liderliğini kimseye kaptırmıyor.


 


MediaCat okurlarının oylarıyla belirlenen diğer liderler ve seçilme nedenleri ise şöyle:


 


Yılın reklamcısı: Serdar Erener


 


1985’te evine bir renkli televizyon almak için Reklamevi’nde reklam yazarı olarak mesleğe ilk adımını attığında böyle bir niyeti ya da hayali var mıydı bilemiyoruz ancak Serdar Erener, son çeyrek asırdır Türk reklamcılığında en çok iz bırakan birkaç isimden biri. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki Erener, etkisi reklamcılığın çok ötesine geçen bir isim, Türk popüler kültünün fonunu inşa eden en önemli yaratıcılardan biri.


Erener, Alametifarika eşliğinde ‘markalar için şöhret yaratma’ hünerini 2009’da da büyük bir maharetle sergiledi. Bunu görebilmek için geçen yılın reklam ve medya verilerine bakmak yeterli. Sözgelimi Nielsen Media’nın 2009 yılı verilerine göre tüm mecralarda en çok reklamları yayımlanan ajanslar arasında Alametifarika üçüncü sırada yer alıyor. En çok harcama yapılan ve poplüler kültürü en çok etkileme potansiyeline sahip mecra olan televizyonda ise Alametifarika birinci sırada. Geri kalan mecraların üçünde de (açıkhava, dergi ve sinema) Alametifarika yine zirvede.


Ipsos KMG tarafından ‘en çok beğenilen’ ve ‘en çok hatırlanan’ reklamları belirlemek amacıyla yapılan Adwatch araştırmasının sonuçları bir fikir veriyor. Alametifarika’nın ve dolayısıyla Erener’in reklam etkisi ‘En çok hatırlanan reklamlar’ endeksinden çok net bir şekilde okunabiliyor. Bu endekse göre geçtiğimiz yılın en çok hatırlanan beş reklamından dördü Erener’le birlikte Alametifarika tarafından üretilmiş durumda.


 


Yılın pazarlama lideri: Abdullah Yeşil


 


Ufo markasıyla dikkat çeken NNR Pazarlama Genel Müdürü Abdullah Yeşil ‘yılın pazarlama lideri’ seçildi. Nielsen Media’nın verilerine göre şu anda Türkiye’nin en büyük 16. reklamvereni olan Ufo, her şeyden önce ‘infrared ısıtıcı’ adında yepyeni bir kategori, daha doğrusu kendi kategorisini yaratmış bir marka. Bugün yılda 1,5 milyondan fazla cihaz satılan bu kategoride Ufo açık ara pazar lideri, yılda 1 milyondan fazla cihaz satıyor. İrili ufaklı 20’ye yakın markanın cihaz sattığı bu kategorinin ürünü, genel kamuoyu tarafından ‘infrared ısıtıcı’ diye değil, ‘ufo’ diye biliniyor. Yani Ufo yarattığı kategorinin jenerik markasına dönüşmüş durumda.


 


Yılın liderleri nasıl seçildi?


 


MediaCat, son üç yıldır ocak ayında yayımladığı özel almanak sayısında, çeşitli veri, bilgi ve araştırmalara dayanarak yılın en iyilerini seçiyor. Bu yıl bu yıllık içeriği genişletip çeşitlendirmeye karar verdi ve ‘yılın pazarlama liderini’, ‘yılın reklamcısını’ ve ‘yılın medya liderini’ seçmek üzere yola çıktı.


 


Bu üç başlığın altını doldurmak üzere üç aşamalı bir süreç izlendi. İlk aşamada 19 Kasım 2009’da gerçekleştirilen, pazarlama, reklam ve medya dünyasından birçok profesyonelin katıldığı MediaCat Marketing Forum’da, katılımcılara, ‘Sizce geçtiğimiz yıl pazarlama/reklam/medya dünyasında en çok ses getiren, en başarılı çalışmalara imza atan lider kimdi?’ formatında açık uçlu üç soru soruldu. İkinci aşamada aynı sorular, yine açık uçlu bir şekilde, Aralık 2009 boyunca MediaCat Online kullanıcılarına yöneltildi. Üçüncü aşamada ise, ilk iki yoklamada bu üç alanda isimleri en çok anılan liderler dikkate alınarak, üç liste oluşturuldu. Nihayet bu listeler, 8-21 Ocak 2010 tarihleri arasında MediaCat Online’da rastgele (random) bir şekilde kullanıcıların dikkatine sunuldu ve oylandı.


 


Bu üç aşamada ortaya çıkan tüm sonuçlar birlikte değerlendirildikten sonra yılın en iyileri belirlendi. Buna göre Acun Ilıcalı ‘yılın medya adamı’, Serdar Erener ‘yılın reklamcısı’ ve Abdullah Yeşil ‘yılın pazarlama lideri’ seçildi.


 


Çalışmada oylamaya sunulan diğer isimler ve seçilen kişilerin geçtiğimiz yıl boyunca gerçekleştirdikleri başarılı işler MediaCat’in Şubat sayısında.


 


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin