MBC'nin yasağı, Türk dizi sektörünü ne kadar etkiler?

Sina Koloğlu, BAE'nin getirdiği yasağı kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
MBC'nin yasağı, Türk dizi sektörünü ne kadar etkiler?

Arapça yayın yapan, dünyanın önde gelen medya gruplarından Dubai merkezli MBC, bünyesindeki tüm kanallarda Türk dizilerinin gösterimini durdurmaya başladı. Milliyet yazarı Sina Koloğlu, hem bu yasak kararını hem de sektöre yapacağı etkiyi kaleme aldı.



Sina KOLOĞLU / MİLLİYET



MBC'nin Türk dizi operasyonu pek manidar



Arap dünyasının en çok izlenen kanalı MBC, altı Türk dizisini kaldırma kararı aldı. Bizim sektör şoke oldu. Konuştuğum isimler bunu belirtiyor: “Aslında bir hafta öncesinden belli olmuştu, nedense basına geç ulaştı.” Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın şubat sonu yaptığı kabine değişikliğinin üzerinden 10 saat geçmişti ki, bu karar Suudi Arabistan Kraliyet Mahkemesi’nden bir yazıyla, MBC kanalı yönetimine ulaşmış. Hisseleri bir ara göz altına alınan Suudi prenslerine ait olan MBC’nin, yazı karşısında, boyunları kıldan ince oldu.



‘Yüzde 40 bir etki yaratır’



Bu kararın, dizi piyasamızda kimine göre yüzde 30, kimine göre yüzde 40 oranlarına varan bir etki yaratacağından söz ediliyor. MBC’nin MENA bölgesinde (Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölge) 22 ülkede yayını var. ‘Tekrar alım olur mu?’ Siyasi bir karar olduğunda, sektör hemfikir. Yumuşamayla belki bir çözümün mümkün olabileceğini, ama kısa vadede geçerli olmayacağını düşünüyorlar. “Yeni pazarlar bakmak, oralarda yeni stratejiler geliştirmek durumundayız, moral bozmak yok” şeklinde konuşuyorlar. Bazı gerçekler de yeniden ortaya çıkıyor.



Azerbaycan’da niye yokuz?



Türki Cumhuriyetler, ilk ele alınması gereken pazar olarak görülmeli deniliyor. Bu bölgede, ilişkilerin zayıf olduğu, Türk dizilerinin kaçak izlenildiği belirtildi. Azerbaycan’da Türk dizilerinin yasağı halen geçerliymiş. Bu vesileyle, durumun ortadan kaldırılması için, çalışmalar yapılması isteniyor. Rusya’yla uçak krizinden sonra Türk dizileri ihracatı da sekteye uğramış. Bana gelen bilgiler bu şekilde... Ukrayna’nın da ekonomik sıkıntılar nedeniyle alım yapamadığından söz ediliyor. Burada da Türk dizileri kaçak olarak izleniyormuş.



Yazının devamını okumak için TIKLAYIN



BAE'den Türk dizileri için skandal talimat!



Türk dizilerine yasak kararına İTO'dan rest: Kimsenin gücü yetmez


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin