Marka değerine 'yayın hakları' dopingi

Brand Finance'ın 2014 yılı 'dünyanın en değerli 50 futbol kulübü markası' değerlendirmesinin sonuçları belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Marka değerine 'yayın hakları' dopingi

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, 2015 yılı "dünyanın en değerli 50 futbol kulübü markası" araştırmasını yayımladı.



Kulüplerin maç hasılatı, yayın bedeli, lisans hakkı ve sponsorluk kazançları dikkate alınarak yapılan sıralamaya göre, değeri 1,206 milyar dolara ulaşan İngiliz kulübü Manchester United, 2 basamak yükselerek "dünyanın marka değeri en yüksek futbol kulübü" unvanını aldı.



2014-15 sezonunda Avrupa kupalarına katılamamalarının ardından ligde 4. sırayı alarak UEFA Şampiyonlar Ligi elemesine katılma hakkı kazanan "Kırmızı Şeytanlar" ayrıca marka değeri 1 milyara ulaşan ilk kulüp oldu.



Sportif açıdan pek de başarılı bir sezon geçirmeyen Manchester United, forma sponsorluğu ve yayın hakları anlaşmaları sayesinde marka değerini yüzde 63 artırdı.



Son 2 yıldır zirveyi bırakmayan Alman takımı Bayern Münih, marka değerinin, yüzde 4'lük artışla 933 milyon dolara, İspanyol takımı Real Madrid de değerinin yüzde 14 yükselerek 873 milyon dolara çıkmasına rağmen Manchester United'ın arkasında kaldı.



İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga) ve İspanya Kral Kupası'ndan sonra UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de şampiyonluğa ulaşan Barcelona, marka değerini 622 milyondan 773 milyon dolara çıkardı. Fakat bu artış Katalan ekibinin, 4. sıradan 6. sıraya düşmesine engel olamadı.



Galatasaray 19'uncu



Spor Toto Süper Lig şampiyonu Galatasaray, değerini, geçen yılın üstüne 36 milyon dolar koyarak 177 milyon dolara yükseltti ancak 2014 değerlendirmesine göre 2 basamak düşerek 19. sırada yer aldı.



Geçen yıla göre 33 milyon dolar değer kazanan Fenerbahçe, sırlamada da 35'incilikten 33. basamağa yükseldi. Geçen yıl 70 milyon dolarlık değeriyle 43. sırada yer alan Beşiktaş ise ilk 50'ye giremedi.



Türkiye, en yüksek 6'ncı marka değerine sahip



Listede yer alan kulüplerin toplam marka değeri baz alınarak yapılan ülke sıralamasında, Türkiye, 297 milyon dolarlık değeriyle İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa'nın ardından 6. sırada kendisine yer buldu.



İngiliz kulüpleri, 6,129 milyar dolarlık toplam değerleriyle listenin tepesinde yer aldı. İngiltere'yi, 2,208 milyar dolarla Almanya ve 1,984 milyar dolarla İspanya takip etti. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin