MAÇ BAŞINA 2 MİLYON TL ÖDÜYORUZ, BU RAKAM 1-2 DERBİDE ANCAK ÇIKAR

DIGITURK Genel Müdürü Ertan Özerdem, yeni sezondaki Süper Lig yayın ihalesi için konuştu: 163 milyon dolar ödeyip 136 maç yayınlıyoruz. Maç başına 1.2 milyon dolar yani 2 milyon TL eder. Bu para senede 1-2 defa G.Saray-F.Bahçe derbisinde veya milli maçlarda ancak çıkar. Biz bunu 136 maça ödüyoruz. Bizim 2.3 milyon abonemiz var bunların sadece 800 bini Lig TV üyesi...

Google Haberlere Abone ol
MAÇ BAŞINA 2 MİLYON TL ÖDÜYORUZ, BU RAKAM 1-2 DERBİDE ANCAK ÇIKAR

'Yayın haklarının parçalanıp satılması gelirleri artırmaz'


MAÇ BAŞINA 2 MİLYON TL ÖDÜYORUZ, BU RAKAM 1-2 DERBİDE ANCAK ÇIKAR

MAÇ BAŞINA 2 MİLYON TL ÖDÜYORUZ, BU RAKAM 1-2 DERBİDE ANCAK ÇIKAR - Resim : 2



Futbol Federasyonu'nun Süper Lig yayın ihalesi konusunda değişiklikler planladığını belirten Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerden: Yıllık 400 milyon dolar istenirse kimse ihale sürecine katılmaz. Birden fazla yayıncı kuruluşa parçalı satılırsa kulüplerin geliri artmaz


Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerdem, CNBC-e'de yayınlanan Piyasa Ekranı programına konuk oldu. Özerdem, futbol naklen yayın hakları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özerdem, 'Futbol Federasyonu'nun yayın ihalesi konusunda değişiklikler planladığını' belirterek sürece nasıl hazırlandıklarını şu sözlerle anlattı: 


MAÇ BAŞINA 2 MİLYON TL ÖDÜYORUZ, BU RAKAM 1-2 DERBİDE ANCAK ÇIKAR - Resim : 3ÖZERDEM

-2.3 MİLYON abonemiz var; bunların sadece 800 bini Lig TV abonesi. Digiturk sadece futbol akla gelmemeli. Ancak futbol yayını denince sadece Digiturk akla gelmeli. Çünkü Digiturk 9 yıldır yayıncı kuruluş. Bugüne kadar kupalar dahil 4-5 ihaleye girdik. Hep aynı heyecanı yaşadık. Şimdi de heyecan içindeyiz ama sakinliğimizi de koruyoruz...

-FUTBOLUN değerlenmesi konusunda basında veya kulüp başkanlarının gayri resmi açıklamalarında çok yüksek rakamlar konuşuluyor. Yıllık 300-400 milyon dolarlardan bahsediliyor. Muhammen bedel çok yüksek olursa biz bile zorlanırız. 9 yıllık tecrübemize dayanarak konuşuyorum, eğer 400 milyon dolara çıkılırsa kimse ihale sürecine katılmaz.

-BU yıl futbol yayın hakları için KDV hariç 256 milyon TL ödüyoruz. Bu rakam az mı? Hayır değil. Çünkü 9 yıldır biz yayıncı kuruluşuz ve Digiturk'ün sadece futbol operasyonlarına bakarsak, zarar ediyoruz... Verdiğimiz rakam az olsa açıkçası kar ederdik. Demek ki yıllık verdiğimiz rakamlar yeterli.

-DİĞER yandan naklen yayınların, birden fazla yayıncıya parçalı satışı konuşuluyor Futbol Federasyonu'nun yayın haklarını parçalı satmasının gelirleri artıracağını düşünmüyoruz. Ancak hakların parçalı satılmasına da karşı değiliz. Fakat hakların parçalı satışı, tüketiciye dezavantajlı ortam yaratabilir. Birden fazla yayıncının abonesi olmak zorunda kalabilir. Bu tüketiciyi memnun etmez.

-3G teknolojisi ile futbol maçları artık mobil ortamlarda da izlenebilir. Bu ek bir gelir yaratabilir. Ancak haklar, birden fazla yayıncı kuruluşa haklar verilirse o zaman 3G yayını da sakınca doğurabilir. Farz edin ki, teknolojik bir gelişme oldu ve cep telefonları aynı kalitede büyük ekranlara TV gibi görüntüyü yansıtabiliyor. Bu durumda TV kanalından izlemek yerine insanlar 3G ile cep telefonuna yönlenebilir. Eğer siz 3G yayın hakkını bir firmaya, dijital platform yayın hakkını bir başka firmaya verirseniz, ciddi bir sorun çıkar. Ürünün değeri düşer, fiyatlama geriler ve yayıncı kuruluş ödeme yapamaz hale gelir.

-FIFA sıralamasında 1'inci olan Brezilya'da yıllık yayın130 milyon dolar, milli geliri bizden yüksek Rusya'da 23 milyon dolar bizde ise 163 milyon dolar. Hep parçalı satışın yapıldığı İngiltere örneği veriliyor. Ama İngiltere'de reklam pastasının büyüklüğü Türkiye'den 9 kat daha yüksek. Türkiye ligini İngiltere ile karşılaştırırken bunu da dikkate almak lazım. 

-BİRDEN fazla yayıncı, gelirleri artırmaz. Sistemi değiştirmek geliri artırmaz. Peki gelirler nasıl artırmak lazım? Öncelikle tek yayıncı kuruluşla devam edip abone sayısının artmasına paralel olarak artar. Biz önceki dönemlerde yılda 90 milyon dolar verirken özet görüntüler tüm kanallara dakikası 4 bin dolara satılıyordu. Şimdi 163 milyon dolar veriyoruz. Diğer rakam hala 4 bin dolar.


Maç başına 2 milyon TL ödüyoruz
163 MİLYON dolara karşılık 136 maç yayınlıyoruz.. Yani maç başına 1.2 milyon dolar ödüyoruz veya 2 milyon TL. Medyanın içinde olanlar bilir, senede 1-2 defa olan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde veya milli maçlarda ancak bu gelir sağlanır. Biz bunu 136 maça ödüyoruz.


www.aksam.com.tr

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin