LE FIGARO'NUN PATRONU RÖPORTAJA GİDİNCE FRANSIZ GAZETECİLER AYAĞA KALKTI

Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı olmasından bu yana medya-siyaset ilişkisinin yoğun bir şekilde tartışıldığı Fransa'da, bir gazetenin genel yayın müdürünün önemli bir mülakata patronuyla gitmesi tartışmaları alevlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
LE FIGARO'NUN PATRONU RÖPORTAJA GİDİNCE FRANSIZ GAZETECİLER AYAĞA KALKTI

Le Figaro'da çalışan gazeteciler, genel yayın müdürleri Etienne Mougeotte'a ateş püskürüyor. Her şey, Mougeotte'un geçtiğimiz ay Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le mülakat yapması üzerine başladı. Le Monde gazetesi ise söz konusu röportaja Mougeotte'un, gazetenin işadamı ve siyasetçi patronu Serge Dassault'yu da götürdüğünü ortaya çıkardı. Bunu öğrenen Le Figaro çalışanları, 'itibarlarının haksız şekilde zedelendiğini' belirterek, genel yayın müdüründen açıklama istedi. Ülkedeki basın sendikaları da olayı kınayan bildiriler yayınladı. Sonunda Mougeotte, gazeteciler önünde savunma yapmak zorunda kaldı; patronun Putin'le sadece yemekte bir araya geldiğini id- dia etti. Sarkozy'ye yakın isimlerden olan Serge Dassault, Fransızların Mirage ve Rafale gibi ünlü savaş uçaklarını üreten Dassault Havacılık şirketinin sahibi. Ayrıca iktidardaki Halk Hareketi Birliği'ne mensup bir senatör. Dassault, Le Figaro ile l'Express dergisini çıkaran Socpresse grubunu 2004 yılında satın almıştı.

Konuyu gündeme taşıyan Le Monde gazetesi, Le Figaro'da çalışan gazetecilerin Dassault'nun, 13 Eylül'de gazetenin genel yayın müdürü ile birlikte Putin'i görmeye gittiğini öğrenince "şoke olduklarını" yazdı.

Le Figaro yönetiminde gazeteleri temsil eden Redaktörler Şirketi (La Société des rédacteurs) bunun üzerine 30 Eylül'de Mougeotte'dan açıklama istedi. Putin'den tek başına mülakat aldığını, fakat bundan patronu Dassault'ya bahsedince kendisine özel uçağıyla birlikte gitmeyi önerdiğini belirten Mougeotte, mülakatı yalnız yaptığını; ama Putin'le yediği yemekte Serge Dassault'nun da olduğunu söyledi. Dassault'nun, belediye başkanı olduğu Corbeil-Essonnes'taki bir şirketin sorunlarıyla ilgili görüştüğü bildiriliyor. Mougeotte'nun açıklamasında, Putin'le randevusundan Le Figaro'nun Moskova muhabirini haberdar etmeyerek hata yaptığını kabul ettiği belirtildi.

Ülkenin en büyük basın sendikası olan Ulusal Gazeteciler Sendikası'nın Le Figaro'da çalışan üyeleri, yayınladıkları iç bildiride Putin mülakatının yanı sıra Le Figaro'nun Sarkozy ailesiyle ilgili haberlere verdiği yerden de şikâyetçi oldu. Gazetelerin tiraj kaybettiği bir dönemde, müdahale sorununun Le Figaro için "intihar" olacağını bildiren sendika, bunun Le Figaro'yu çıkaran 250-300 gazetecinin itibarını "haksız bir şekilde" zedeleyeceği uyarısında bulunuyor.

Le Monde'a konuşan Le Figaro'da çalışan gazeteciler, "Artık bazı konular gündeme gelmiyor. Muhalefetten bahsetmek mümkün değil", "Artık, Sarkozy'nin yakınlaşmak istediği ve Dassault'nun iş yaptığı ülkeler hakkında kötü konuşma hakkımız yok" gibi ifadelerle editöryal bağımsızlıkla ilgili kaygılarını dile getirdiler. Buna karşın Mougeotte, Dassault'nun "hiçbir zaman editöryal çizgiye karışmadığını" söyleyerek patronunu savunuyor.

Bir tek Le Monde kaldı

Le Figaro, Liberation ve Le Monde, Fransa'nın ulusal çapta yayın yapan üç büyük fikir gazetesi. Basın sektöründe yaşanan tiraj sorunu ve buna bağlı olarak ortaya çıkan mali kriz, bu gazeteleri dışarıdan kaynak arayışına itti. Le Figaro'yu Dassault'un almasının ardından 2005'te de sol eğilimli Liberation gazetesi bankacı Edouard de Rothschild'e satıldı. Kapitalizmin sembol isimlerinden Rothschild ailesi bugün Liberation'un büyük ortağı. Fransız entelektüel çevrelerinde şok etkisi yapan bu değişimden bir müddet sonra gazetenin kurucularından Serge July, Liberation'un yönetimini bırakmak zorunda kaldı. Bu dalgadan kendini kurtarabilen tek gazete Le Monde kaldı. Gazetecilerin, genel yayın müdürünün seçiminde veto hakkına sahip olduğu gazetede, on yıldır bu işi yapan Jean Marie Colombani kaynak için bazı işadamlarına başvurunca Le Monde çalışanları Colombani'yi yeniden yayın müdürü seçmedi ve gazeteden gönderdi. ZAMAN / Ali İhsan Aydın www.zaman.com.tr


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin