Kur artışı sanat piyasasını da vurdu!

Türkiye’de siyasi ve ekonomik alanda yaşanan gelişmeler sanat piyasasına da durgunluk getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Kur artışı sanat piyasasını da vurdu!

Siyasi ve ekonomik alanda son dönemde yaşananlar Türkiye’de sanat piyasasının da zor günler geçirmesine neden oluyor. Koleksiyonerlerin sanat yatırımları kararlarında daha temkinli davranması sanat piyasasında talebin gerilemesine yol açarken, artan dolar kuru dolayısıyla kira giderleri yükselen sanat galerileri de zor günler geçiriyor.



Forbes’in sanat piyasası raporuna göre müzayede sayıları ve müzayedelerde gerçekleşen satışlar yedi yılın en düşük seviyesini gördü. 2011 yılında Türkiye’de 54 müzayede yapılırken, bu rakam 46’ya geriledi. Gerçekleşen satışların parasal büyüklüğü de 130 milyon TL’den 87 milyon TL’ye kadar düştü. Böylelikle 2011’den bu yana satış rakamlarında yüzde 33’lük bir düşüş kaydedilmiş oldu.



Müzayedeye çıkan eser sayısında da gözle görülür bir gerileme yaşandı. Bir önceki yıl müzayede salonlarına 3 bin 328 eser çıkarken, bu rakam yüzde 7’lik gerileme ile 3 bin 80’e düştü.



1975 yılından beri sanat galerisi işleten, Galeri Baraz’ın sahibi Yahşi Baraz Türkiye sanat piyasasında özellikle son 1,5 yıldır ciddi bir durgunluk olduğunu belirtti. Bu durgunluk piyasadaki eserlerin müzayedelere çıkış fiyatlarına da yansıdı. Geçen yıla göre müzayede açılış fiyatlarının yüzde 10’a yakın aşağıya çekildiği görüldü.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Etiketler dolar euro
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin