KIBRISLI GAZETECİLER PROTESTOYA HAZIRLANIYOR

Dış Basın Birliği (DBB), Rumların Türk tarafına uyguladığı insanlık dışı ambargolara son dönemde üyelerinin Güney'e geçişini engelleyerek uluslararası medyayı da dahil etmesini, Brüksel'de Avrupa Birliği Komisyonu ve uluslararası basın örgütleri nezdinde protesto edecek.

Google Haberlere Abone ol
KIBRISLI GAZETECİLER PROTESTOYA HAZIRLANIYOR

DBB'den yapılan açıklamada şöyle denildi:


DBB, Avrupa ilkelerini bir kenara iterek ortadoğulu olmayı tercih eden AB üyesi Rum Yönetimi'nin, saygın medya kuruluşlarının temsilcilerini hedef alan ve en önemlisi mevcut ambargoların sessizce genişletilmesi anlamına gelen bu engellemelerinin önüne geçilmesini de talep edecek.

Kıbrıslı Türklere yönelik ambargoların AB nezdinde protesto edileceği eyleme destek vermek üzere Brüksel'de bulunan DBB Başkanı Mesut Günsev, uluslararası medyaya uygulanan Rum engellemelerini ve bunların önlenmesi konularını Avrupa Birliği Komisyonu'nun yetkililerinden Georg zigrer ile görüşecek. Günsev ayrıca merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Gazeteciler birliği ile Uluslararası Gazeteciler Federasyonu başkan ve yöneticileriyle de biraraya gelecek.

DBB Başkanı Günsev'in 28-29 Nisan tarihlerinde Brüksel'de AB Komisyonu yetkililerinin yanı sıra uluslararası basın örgütlerinin yöneticileriyle yapacağı temaslarda gündeme getireceği ve 3 dilde hazırlanan bildirinin tam metni aşağıdadır.

'KKTC Dış Basın Birliği (Foreign Press Association) üyelerinin haklarını korumak, sosyal ve mesleki ilişkilerini geliştirmek, yerli yabancı basın mensupları arasında dayanışmayı sağlamak amacıyla 15 Şubat 1992 tarihinde kurulmuştur.

Faaliyet gösterdiği alanlar içinde haberlerin serbestçe toplanması ve yayılmasını kolaylaştırmak, mesleki sorunların çözümü için girişimlerde bulunmak da vardır.

Türkiye ve dünyanın en saygın ajans, TV kanalı, gazete, radyo ve dergilerinin atanmış temsilcileriyle muhabirlerinden oluşan 45 üyemiz bulunmaktadır.

DBB üyeleri ulusal ve uluslararsı alanda faaliyet gösteren şu medya kuruluşlarını temsil etmektedir: AA, AP, REUTERS, BBC, AFP, AL JAZEERA, DW, WDR, İHA, CHA, DHA, TRT, NTV, CNN TURK, CNBC, TGRT, ATV, ART, KANAL TÜRK, TV 8, KANAL B, SAMANYOLU TV, MİLLİYET, HÜRRİYET, RADİKAL, AKŞAM, TÜRKİYE, ZAMAN, NOKTA, ANDANTE.


Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıs Türklerine her konuda uyguladığı ambargoya maalesef medyayı da eklemiş durumdadır.
Güney Kıbrıs' ta haber alma özgürlüğünü kısıtlayan Rum Yönetimi KKTC' de akredite sarı basın kartı da taşıyan TC kökenli gazetecilere tam bir bloke uygulamakta bu kesimde yer alan ve haber değeri olan hiçbir etkinliğin izlenmesine izin vermemektedir. Rumlar bu yolla olup biteni kamuoyundan
gizlemekte, başka bir ifadeyle sansürcü bir tutum sergilemektedir.

Rum Yönetimi yalnız bir Kıbrıslı Türk'le evli olan TC kökenli basın
mensuplarının geçişine izin vermektedir ancak bu statüde sadece 3 gazeteci bulunmakta ve zaman zaman onların geçişi de engellenmektedir.

Türk basın mensuplarının Güney Kıbrıs'a geçişinin yasaklanması, haber alma özgürlüğünü engelleyen ve insan haklarına aykırılığı nedeniyle kabul edilemez bir tutumdur. Bu uygulama ne yazık ki BM ve BMBG' nin bazı etkinliklerinde de sürdürülmektedir.

Rum Yönetimi'nin bu tutumu, Ada'nın Avrupa Birliği çatısı altında birleştirilmesine yönelik çabaların ruhuna da ters düşmektedir. AB üyesi Rumlar aynı zamanda, insan hakları başta olmak üzere, insanların temel hak ve özgürlükleri üzerine kurulu AB normlarına da aykırı davranmaktadırlar. Temel hak ve özgürlüklerden biri de haber alma özgürlüğüdür. Rumların engellemeleri, AB üyelik müzakereleri yürüten Türkiye'nin Kıbrıs'tan haber alma hakkına da engel olmaktadır. Rum Yönetimi, Güney Kıbrıs'la ilgili haberlerin sadece kendilerine yakın bazı gazeteciler tarafından duyurulmasına izin vermektedir. Böyle sansürcü bir zihniyete AB üyesi hiçbir ülkede rastlamadığımızı da bilginize getirmek isteriz.

Buna karşılık KKTC yönetimi, çağdaş bir yaklaşımla kökeni ne olursa olsun geçerli basın kartı olan gazetecilere hiçbir engel çıkarmamakta, Rum meslektaşlarımız da bizlerle aynı koşullarda haberleri özgürce izleyebilmektedirler.

Globalleşen dünyada haber alma özgürlüğünün, "Haber kutsal, yorum hürdür" şeklinde de özetleyebileceğimiz ortamında, Türkiye kökenli medya mensuplarına yönelik bu kabul edilemez ambargonun kaldırılması için gerekli girişimlerin yapılmasını şahsım ve birliğim mensupları adına dikkatlerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim."


Konuyu bilginize getirir, saygılar sunarız


 


DBB Yönetim Kurulu
 




 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin