'Keşke, 'Batsın Bu Dünya' şarkısını yapmasaydım'

Orhan Gencebay, Sevilay Yılman'ın sorularını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol
'Keşke, 'Batsın Bu Dünya' şarkısını yapmasaydım'

Sevilay Yılman'ın sunduğu 'Sevilay Soruyor' programının bu haftaki konuğu Orhan Gencebay oldu. Orhan Gencebay, "Seçilmiş herkesle iyi olurum" dedi. Peki 'Kenan Evren" sorusuna ne yanıt verdi? TRT'de yaşadıkları için yıllar sonra özür dileyen ünlü isim kim? Sevilay Yılman sordu, Orhan Gencebay yanıtladı...



Usta sanatçı Orhan Gencebay, Habertürk TV'de yayınlanan Sevilay Yılman'ın sunduğu 'Sevilay Soruyor' programının konuğu oldu...  Orhan Gencebay milyonların diline dolanan o şarkıyı yaptı..  'Batsın Bu Dünya' dedi. Peki o günlerden bugünlere ne kattı? Hala 'Batsın Bu Dünya' diyebiliyor mu? Sevilay Yılman'ı Gencebay'ın ofisinde Orhan Gencebay'ın oğlu Altan karşıladı.



İşte Orhan Gencebay'ın açıklamalarından satır başları;



Burası benim çalışma yerim arkadaşlarımı, eşimi dostumu burada ağırlıyorum. Orhan Gencebay, Yılman'ın sazını sorması üzerine, "Sazım 50 yaşında tüm bestelerimi onunla yaptım" dedi.



"BAĞLAMANIN ADINI BEN MANDOLİN SANIYORDUM"



Ben mandolini bağlama sanıyordum. 6 yaşındayken ailem bana mandolin aldı. Biz demokrat bir aileydik 4 kişiydik babamın ve annemin sesi çok güzeldi. Babam bana hem ilham verdi hem beni teşvik etti.



Benim asıl doğum yerim Samsun ama biz, ben 14 yaşındayken İstanbul'a Kasımpaşa'ya göçtük. Ben aynı zamanda Kasımpaşalıyım."



"SAVARONA'DA MERASİM BÖLÜĞÜNDE GÖREV YAPTIM"



Yılman'ın "Orhan Bey size desem 'kaç tane besteniz var' diye sorsam..." sorusu üzerine Gencebay, "600 civarı bestem var yapıp söylemediğim 500 ama toplamda 1000 üzerinde vardır. Şu anda 70 tane bitmiş eserim var aslında ama yarım yarım 500'ün üzerinde bitecek." yantını verdi.  



"KEŞKE BATSIN DÜNYA'YI YAPMASAYDIM"



'Keşke 70'lerde o dönem olmasaydı ben de o şarkıyı yapmasaydım' diyorum. O zaman ülkemizin içinde bulunduğu durum şartlar çok kötüydü. Ben de o günleri yaşayan hisseden kişilerden biriydim. Herkeste böyle bir tepki vardı böyle bir dünya olacağına batıralım yenisini yapalım.



"YILMAZ GÜNEY ÇOK SEVDİĞİM BİR AĞABEYİMDİ"



Rahmetli ile ben Kızılırmak Karakoyun filmi vardır onun ben onun müzik direktörlüğünü yaptım. Daha sonra bende ünlenince film çekecektim söz verdiğim bir ağabeyimiz vardı ondan sonra Yılmaz Ağabey ile beraber olacaktık sonra bazı olaylardan dolayı hapise girdi ben Erman Film'le anlaştım.



Sevilay Yılman, Orhan Gencebay'ı TRT İstanbul Radyosu'na götürdü...



"50 SENEDİR TRT İSTANBUL'A UĞRAMAMIŞTIM"



Bütün müzisyenlerin hayalinde TRT İstanbul vardır. Hele o zamanlar bende bu duygularda olan biriydim.



'Kazandım, girdim 10 ay sonra ayrıldım' diyen Orhan Gencebay, Yılman'ın 'Neden?' sorusuna, "TRT'nin daha iyi olması gerektiğine inanıyordum. Aradan kaç sene 30 sene sağlam geçmiştir. Çünkü Ben Özgür olmayı seviyorum orada çalışamıyorduk özgürce ben yapamazdım." dedi.



Arabesk serbest çalışmalar dediğim için birçok kişiyi tam olarak tanımlayamasak da bu şekilde bir çok kişi Suat Sayın rahmetli mesela böyle serbest çalışmalar yapardı.  Ama bazı şeyleri alıp üzerine adını yazardı bunu yapmaması gerekirdi. Allah rahmet eylesin."



70'lerde şarkılar sağcı ve solcu diye tanımlanırdı. Böyle saçma bir şey olabilir mi?



"HALK KİMİ SEÇMİŞSE BEN ONA SAYGI DUYARIM"



Ben devletime son derece saygılı olan biri olarak devletimin, varlığımın, vatanımın güçlü bir şekilde ayakta durmasını isteyen bunu sağlamak için her şeyi yapabilecek biri olarak ben tabiki devletimi kim yönetiyorsa halkımızın seçimleriyle oylarıyla hangi hükümet varsa ben ona saygı duyarım. Halk seçmiş. Gencebay, Yılman'ın 'Peki 1980'li yıllar darbe ve sonrası Kenan Evren yönetimi o yıllarda nasıldı devletle aranız?' sorusu üzerine, "Benim her zaman devletime olan saygımdan dolayı devletimi yönetmeye talip olan kim varsa halkımızın seçtiği kim varsa ben herkese iyiydim. Hiç bir kimseyle kötü değildim. Ata'mız ne diyor Atatürk'ümüz "hâkimiyet bila akay düşer milletindir" diyor." diye konuştu.



"KENAN PAŞA GELDİĞİNDE CAN GÜVENLİĞİ YOKTU"



"Kenan Paşa geldiğinde rahmetli yalnız şu vardı çok önemli bir olay; Kenan Paşa geldiğinde can güvenliği yoktu. Yüzde 98 halkımız memnun olmuştu can güvenliği yoktu, böyle bir şey sağlandı. Daha sonra çok yanlışlar oldu o ayrı konu yani ben ilk geliş zamanını söylüyorum. Askerimiz geldi şöyle oldu böyle oldu demiyorum ben ülkemin durumunu söylüyorum. 1978'te demin söyledin söyledim. Arabanız var mı ancak bir depo benzin alabilirdiniz bir ayda. 70 sente muhtaçtık can güvenliğimiz yoktu. Bunları özellikle yaşayan birisiyim işte batsın bu dünyayı bunun için yaptım.



Böyle bir dünya olacağına batıralım yenisini kuralım daha güzel daha adil, sevgi dolu bir dünya için barış için, insanlık için 'Batsın Bu Dünya' dedim."



Gencebay, Sevilay Yılman'ın 'Şimdi demiyorsunuz ama değil mi?' sorusu üzerine "Böyle bir ortamı yaşamak çok zor" dedi. Yılman'ın 'Ama sizin bu şarkınız üzerinden diyenler var onlara mesajınız ne?' sorusuna da,"Ben şunu demek isterim. Ben siyasi olarak bakmadığım için ben insanlarımızın mutlu olmasına dünya insanının mutlu olmasına ve yaradanın yaratmış olduğu değerlerin korunmasına bakıyorum bunuda insanlar ve devletler sağlıyor. Bu konuda benim bir imzam dediğim kartvizitim vardır şiirim kısa, "Bu vatanın çatısı yaşam kadar kutsaldır. Yaradanım yaratmış dünya vatandır. Dil, din, cins, ırk ayırmam şu dünya gurbetinde bana Orhan diyorlar asıl adım insandır." şeklinde yanıt verdi.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin