Karikatür Oscar'ları sahiplerini buldu!

‘Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’ ödülleri törenle sahiplerine verildi.

Google Haberlere Abone ol
Karikatür Oscar'ları sahiplerini buldu!

Aydın Doğan Vakfı (ADV) tarafından bu yıl 34’üncüsü düzenlenen ‘Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’ ödülleri törenle sahiplerini buldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Osman Hamdi Bey Salonu’nda Kanal D Ana Habersunucularından Gözde Atasoy’un takdimiyle gerçekleşen törene ADV Onursal Başkanvekili Sema Doğan, ADV Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yağmur Şatana, ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Yaratıcı Çocuklar Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Didem Çapa, Hürriyet Gazetesi Yazarı Sedat Ergin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Nihal N. Kafalı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.



‘ÇİZGİLERİYLE IŞIK TUTUYORLAR’



Törenin açılışında konuşan ADV Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın dünyadaki en önemli karikatür yarışmalarından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Dünyada bu kadar geniş çaplı yarışma yok. 34 yıldır bu yarışmayı yapıyoruz. Bugüne kadar 178 ülkeden, 8 bin civarında karikatür yarışmaya katıldı. Bunu yarışmadan çok, sanatçıların bir araya geldiği, karikatürün devamlılığını sağlayan, karikatür çizerlerini cesaretlendiren bir platform olarak görüyoruz. Ülkemizde karikatürün gelişmesine öncülük etmiş olmak, bize ayrı bir mutluluk veriyor. Karikatür çizerleri gerçekten değerli kişiler. Çünkü çizgileriyle toplumun önemli sorunlarına ışık tutuyorlar. Bazen de aslında çok ciddi bir sorun olan ama günlük yaşamımızda fark etmediğimiz, görmezden geldiğimiz konuları çizgileriyle bizim yüzümüze vuruyorlar. Bizleri düşündürüyorlar. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi sanatçı aslında ışık tutuyor. Bugün burada sergilenen eserlerde de bu ışığın yansımalarını görüyoruz. Vakıf olarak bizim hedefimiz, Türkiye’de eğitime, sanata katkı sağlamak. Çağdaşlaşma dediğimiz yolda giderken eğitimden, sanata ve kültüre elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz. Çok önem verdiğimiz konulardan biri de cinsiyet eşitliği. Kız çocuklarının güçlenmesi. Bu bağlamda geçen sene karikatür yarışmamızda ayrı bir bölüm açtık. ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ adı altında karikatüristlerimizden bu konuyu işlemelerini istiyoruz. Bu sene bu konuda ödül alan Türk bir çizerimiz. Bundan da ayrıca mutlu olduk.”



63 ÜLKE, 641 SANATÇI 2 BİN 220 KARİKATÜR



Bu yıl, 63 ülkeden 641 sanatçının 2 bin 220 karikatürle katıldığı yarışmada seçici kurul İngiltere’den Ross Thomson’ın karikatürünü birinciliğe layık gördü. Thomson, ödülünü ADV Onursal Başkanvekili Sema Doğan’ın elinden aldı. İkinci olan İranlı Shahram Rezai’nin ödülünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız verirken, üçüncü seçilen Brezilyalı Raimundo Rucke Santos Souza’ya ödülünü ADV Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner takdim etti. 



ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ise şunları söyledi: “Bugün burada bütün kıtalardan çizerlerimiz var. Bu çizerleri birkaç senedir gençlerle buluşturmaya başladık. Karikatür giderek dünyanın gündemine oturuyor. Bir çizimle her şeyi ifade edebilen bir sanat. Onun için ilgi çok büyük. Biz de bunu geliştirmekten mutluluk duyuyoruz”. 



'YENİ HAYATLARI DÜŞÜNDÜM'



Ödülünü ADV Onursal Başkanvekili Sema Doğan’ın elinden alan Ross Thompson şunları söyledi: “İnsanların, başka ülkede yeni bir hayat kuracakları fikrini düşündüm. Gemi battığında çıktıkları ıssız adada, orada yalnız yaşayan kişinin de hayatını değiştirdiğini anlatmak istedim.”



'GÖÇMENLER İÇİN ÇİZDİM'



Yarışmada çizdiği karikatürle ikinci olan Shahram Rezaei “Ben bu karikatürü, göçmenler için çizdim. Onların hakları için bir şey demek istedim. Karikatürde, timsah insanı yiyebilir ancak göçmenler için yaşam veriyor” dedi.



'KADINLAR YÖNETSE BAŞKA BİR ÜLKE OLURUZ'



‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ temalı özel ödülünü ADV Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’den alan Fethi Gürcan Mermertaş ödüllü çalışmasını şu sözlerle anlattı: ”Karikatürde, aydınlık alanını genişleten bir kız çocuğu var, karanlıkla mücadele eden bir kız çocuğu... Yeterince güçlü olacaklar, mücadele edecekler. Önce ayakta kalacaklar. Daha sonra eğitimleri ile ne istiyorlarsa onu yapacaklar. Hatta dünyayı yönetecekler. Bizi kadınlar yönetse belki de çok başka bir ülke oluruz.”



BAŞARI ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLENLER



Seçici Kurul ayrıca Luc Descheemaeker (Belçika), Muhamed Djerlek (Sırbistan), Darko Drljevic (Karadağ), Ehsan Ganji (İran) (2 ödül), Vasco Gargalo (Portekiz), Alessandro Gatto (İtalya), Dokhshid Ghodratipour (İran), Krzysztof Grzondziel (Polonya), Silvano Mello (Brezilya), Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya), Ross Thomson’ı (İngiltere) Başarı Ödülü’ne değer gördü.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin