KARDEMİR DAVASINDA GAZETECİYE TAZMİNAT CEZASI YOK

Kardemir A.Ş'de 1995-97 yılları arasında görevli 7 yöneticinin, yolsuzluk yaptıklarına ilişkin haber yapan 2 gazeteci hakkında açtıkları 210 milyar liralık manevi tazminat davası reddedildi.

Google Haberlere Abone ol
KARDEMİR DAVASINDA GAZETECİYE TAZMİNAT CEZASI YOK



 





Mahkemenin kararında, “Kardemir yönetimlerinde yolsuzluk yapıldığını herkes bilmekte ve bu haberlerle yakından ilgilenmekte” ifadeleri yer aldı.

Karabük'te yerel yayın yapan Bizim Radyo Televizyonu (BRTV) İdare Meclisi Başkanı Gazeteci Mehmet Çetinkaya ve Haber Koordinatörü Mustafa Yanık, 2002 yılında yaptıkları haberlerinde, Kardemir A.Ş'de özelleşme sürecinde özellikle 1995 ve 1997 yıllarında yolsuzluklar yapıldığına ilişkin iddialara yer verdiler.


Bu iddialar üzerine, Kardemir'de 1995-97 yılları arasında görev yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Şerafettin Gezici ile Yönetim Kurulu Üyeleri Özcan Kıran, Mustafa Atlı, Şefik Yılmaz Dizdar, Mutullah Yolbulan, Nuri Özdemirel, Kamil Güleç, 2 yıl önce gazeteci Çetinkaya ve Yanık hakkında toplam 210 milyar liralık manevi tazminat davası açtı.


Karabük Asliye 1. Hukuk Mahkemesi, 2 yıldır süren dava sonucunda, BRTV'nin haberlerinin bir bütün olarak ele alındığında, toplumun çıkarları göz önüne alınarak yapılmış yayınlar olduğu ve toplumda genel kanının “Kardemir'de yolsuzluk yapıldığı yolunda olduğunu” belirterek. davalılar aleyhine açılan davanın reddine karar verdi.



-“YOLSUZLUK YAPILDIĞINI HERKES BİLMEKTE'



Mahkemenin karar metninde, “Kardemir yönetimlerinde yolsuzluk yapıldığını herkes bilmekte ve bu haberlerle yakından ilgilenmekte” ifadeleri yer aldı.


Mahkeme kararında, davaya konu gazetecilerin yayın yaptığı programların kasetlerinin çözüldüğünü ve bu kaset çözümünde Kardemir'de yapılan yatırımlardaki yolsuzluklardan bahsedildiği, yöneticilerin eleştirildiği belirtildi.


“Mahkememizce, davacıların sosyal ekonomik durumları ve mal varlıkları araştırılmıştır” denilen kararda, şunlar kaydedildi:


“Davacılardan Özcan Kıran'ın, Marmaris'te 425 metrekare arsa üzerinde 3 katlı bir otelinin olduğu tespit edilmiştir. Yayında bahsedilen haber gerçektir. Yayında (Yatırımlardan sorumlu bir insan) denilmekte, isim verilmemektedir. Davacılardan Özcan Kıran'ın 2 otelinin olduğu doğrudur. İsim belirtilmediğinden, diğer davacılara yönelik bir haksız saldırı söz konusu olamaz.


Yayında bahsedilen diğer yorumlar da gerçektir. Karabük'te, Kardemir yönetimlerinde yolsuzluk yapıldığını herkes bilmekte ve bu haberle yakından ilgilenmektedir.


Davaya konu yayının bütününde, davacıların yönetimlerde bulundukları dönemdeki yolsuzluklardan ve bunların hesabının sorulmasından bahsedilmektedir. Yatırımlardan sorumlu birisinin otel satın aldığı da vurgulanmıştır. Yapılan yayın gerçektir.


Haber toplamak, haberleri yayınlamak, eleştirmek, uyarlamak, bireyleri içinde yaşadığı toplumun sorunları yönünden bilinçlendirmek basının görevidir.


Kullanılan ifadeler, kişiyi küçük düşürücü sözler değildir. Kişilik haklarına ağır bir saldırı yoktur. Basın, kişi haklarına el atmada ölçülü, dengeli, uygun bir amaç araç ilişkisinde olmak, meşru bir amaca yönelik olmak kaydıyla eleştiri yapmak hakkına sahiptir. Yayında eleştiri sert bir dille yapılmıştır. Basın görevini yapmıştır. Konuşma bütün olarak değerlendirildiğinde, özle biçim arasında denge vardır.


Konuşma bir bütün olarak okunduğunda, bahsedilen konuların Karabüklüler için çok önemli olan Kardemir'in yönetimine ilişkin olduğu görülmüştür. Yayın, bireyi içinde yaşadığı toplumun sorunları yönünden bilinçlendirmeye yöneliktir. Yapılan yayın günceldir ve kamunun yararınadır. Yapılan yayına kamuoyunda ilgi büyüktür. Kamuoyu oluşmuştur.


Yayın, kişilik haklarına ağır saldırı teşkil edecek nitelikte değildir. Yayında, kamunun yararı amaçtır. Toplumsal ilgi büyüktür, günceldir. Yayın, dayanılan delillerle gerçektir. Yayının konusu ile ifade arasında düşünsel bağlılık mevcuttur. Özle biçim arasında denge kurulmuştur. Basın, eleştiri hakkını sert dille kullanmıştır.


Bütün bu gerekçelerle davacıların BRTV A.Ş'ye karşı açtığı davaların husumet nedeniyle davalılar Mustafa Yanık ve Mehmet Çetinkaya aleyhine açtıkları davaların iddiaları sübut bulmadığından reddine karar verilmiştir.”



-“YOLSUZLUKLAR YAPANLARIN YANLARINA KAR KALMAMALI”-



Gazeteciler Mehmet Çetinkaya ve Mustafa Yanık, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Kardemir'de son 10 yılda en az 100 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığının tahmin edildiğini iddia ettiler.


Kardemir'de yolsuzluk yapanların yaptıkları bu eylemlerinin yanlarına kar kalmamasını istediklerini ifade eden Çetinkaya ve Yanık, sorumlular hakkında gerekli adli soruşturmanın başlatılmasını istediklerini belirttiler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin