KABLO BAĞLANTILI NESİL YETİŞİYOR

Newsweek Dergisi, yeni nesli ´kablo bağlantılı´ olarak tanınmladı. Dergiye göre, günümüz çocuk ve gençleri iletişimi klavye ya da cep telefonu tuşlarıyla sağlıyor ve yeteneklerini kitaplardan çok bilgisayar oyounları ile geliştiriyor.

Google Haberlere Abone ol
KABLO BAĞLANTILI NESİL YETİŞİYOR

Newsweek dergisi, teknoloji ve çocuk konusunu işlerken, bugünün çocuklarını 'Kablo bağlantılı nesil' olarak tanımladı.
Dergi, günümüz çocuk ve gençlerinin iletişimi klavye ya da cep telefonu tuşlarıyla sağladığına ve yeteneklerini kitaplardan çok bilgisayar oyunlarına borçlu olduğuna dikkat çekti.
Yeni medyanın günümüz çocuklarını, önümüzdeki yüksek teknolojili geleceğe mi hazırladığı yoksa onları antisosyal ve yapay bireyler haline mi getirdiği hâlâ cevabı verilememiş bir soru. Ancak uzmanlar şunu söyleyebiliyor:
"Gençler artık değişik yetenekler geliştiriyor. Birden çok işlemi bir arada yapmak ve görsel dikkat konusunda ustalaşıyorlar. Mesajlaşma sayesinde, gençlikteki iletişim sorunları aşılıyor. Bu enformasyon bombardımanı karşısında bir genç beyne olan ise şu: Beyin uyarıcılara tepki vererek gelişen bir organ olduğu için, sadece alışıyor."
Gençlik iki ana teknoloji akımı tarafından yönlendiriliyor: Bilgisayar oyunları ve mesajlaşma.
Oyunlar ağırlıklı olarak görsel zekâya hitap ediyor. Bu da beynin sağ lobunun yönettiği bir alan. Uzmanlar endişeli çünkü beynin bu bölgesinin duygusal tepkilerle ilişkisi var.
Missouri Üniversitesi psikologlarından Craig Anderson, duygulara aşırı yüklenen imgelerin, antisosyal davranışı artırabileceğini söylüyor. Ancak öte yandan, beynin organizasyon ve kavrama yeteneğini geliştiren oyunlar da var.
Peki bu yoğun görsel ve enformatik uyarıcılar, genç beyinleri daha mı iyi geliştiriyor?
Californiya Üniversitesi Çocuk Dijital Medya Merkezi yöneticisi Patricia Greenfield "Çocuklar aynı anda pek çok şeye dikkat yöneltebilmekte artık daha iyi. Ancak bunun bedeli var. Aşırısına kaçmamalı" diyor.

'Chat'te taciz yaygın

Bilgisayar oyunu oynayanların yüzde 37.9'u 18 yaşından küçük. En çok aksiyon oyunları ilgi görürken, bunu spor, yarış ve role-playing türü oyunlar izliyor.

İnternette sohbet odalarına bağlanan ergenlik çağındaki kızların yüzde 30'u cinsel tacize uğramış. Bu kızların yüzde 93'ü internete bir daha bağlanmalarının yasaklanmasından korkarak durumu ailesine bildirmemiş. Yüzde 54'ü, ailelerinden habersiz internet ilişkisi yaşayabileceğini söylüyor.

Dünyada internet bağlantılı bilgisayar oyunu oynayan çocukların oranı 1999'da yüzde 18 iken, 2001 yılında bu oran yüzde 31'e, 2002 yılında ise yüzde 37'ye çıktı.

9-16 yaşlarındaki çocukların bir günde bilgisayar oyunu başında geçirdiği süre: İsrail: 65, Danimarka: 57, Finlandiya: 46, İtalya: 45, Britanya: 44, İsveç: 43, İspanya: 36, Almanya: 34, İsviçre: 34, Hollanda: 28 dakika. RADİKAL

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin