İtalyan devlet kanalı 'Ermeni Soykırımı' belgeselini sansürledi

İtalya'da devlet kanalı Rai, geçen hafta sonu yayınlamayı planladığı “Ermeni Soykırımı” belgeselini yayın akışından çıkardı.

Google Haberlere Abone ol
İtalyan devlet kanalı 'Ermeni Soykırımı' belgeselini sansürledi

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İtalya'da devlet kanalı Rai’nin geçen hafta sonu yayınlamayı planladığı “Ermeni Soykırımı” belgeselini yayın akışından çıkarması ülkedeki Ermeni toplumunun tepkisini çekti.



Roma’daki Ermeni cemaati ve Ermenistan’ın İtalya temsilciliğinin protestolarının ardından Rai, belgeseli bu akşam yayınlayacağını açıkladı.



Roma Ermeni Cemaati Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, Rai Storia (tarih) kanalında 16 Nisan’da yayınlanacağı duyurulan ABD yapımı “Ermeni Soykırımı” belgeseli, hiçbir gerekçe gösterilmeksizin yayın akışından çıkardı.



Konsey, Rai yönetimine bu konuda yönelttikleri soruların yanıtsız kalması üzerine 21 Nisan’da bir basın açıklaması yaparak “Rai, Türkiye’nin baskısı yüzünden mi Ermeni Soykırımı’nı sansürlüyor?” diye sordu.



İtalya’nın, geçen hafta içinde Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından hazırlanan basın özgürlüğü listesinde 77. sırada geldiğini hatırlatan Roma Ermeni Cemaati Konseyi açıklamasında şu ifadeleri kullanıldı:



“İşte bu yüzden İtalya basın özgürlüğünde dünyada 77. sıraya geriledi. Geçen cumartesi yayınlanacağı açıklanan Ermeni Soykırımı belgeselinin yayına verilmeme gerekçesiyle ilgili açıklama taleplerine Rai’den hiçbir yanıt gelmedi."



"Belgeselin iptal edilmesi için Viale Mazzini’ye (Rai’nin genel merkezi) Türkiye’den diplomatik baskı geldiği sonucuna varmak durumunda kalıyoruz."



"İtalyan devlet kanalının, otoriter eğilimlerini herkesin gördüğü bir devletin isteklerine boyun eğdiğini mi düşünmeliyiz?"



"Öyleyse, İtalya’nın Sınır Tanımayan Gazeteciler listesinde 77. sıraya gerilemesine şaşırmamalıyız. Üstelik baskıyı yapan da, Azerbaycan ile birlikte bu utanç listesinin son sıralarında gelen Türkiye.”



Konsey, devlet kanalının tek taraflı yayın yapmasını önlemekten de sorumlu denetim organı Parlamento Rai Denetim Komisyonu’na da şikayette bulundu. İtalya’daki Ermenistan temsilciliğinin de devreye girerek açıklama istediği belirtildi.



Rai'nin açıklaması



Ermeni topluluğundan gelen tepkilerin ardından Rai bugün bir açıklama yaparak söz konusu belgeselin, “anma günü” olan bugün yayınlanacağını duyurdu. Rai’nin açıklamasında, “Birinci Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki etnik azınlıklardan Ermeni nüfusunun büyük kısmının öldürülmesiyle dünyanın en büyük soykırımlarından biri yaşandı. Toplu infazlar ve zorluklar sonucu 1 milyondan fazla Ermeni ölmüş olmalı. 24 Nisan, bu olayların anısına adanan bir gün. Bu olayların anlatıldığı “Ermeni Soykırımı” belgeseli de 24 Nisan Pazar 23.00’te Rai Storia’da yayınlanacak” denildi.



Andrew Goldberg’in yazıp yönettiği, 2006’da Amerikan PBS kanalı tarafından yayınlanan “Ermeni Soykırımı” belgeselinde Peter Balakian, Samantha Power, Taner Akçam, Halil Berktay, Julianna Margulies, Ed Harris, Natalie Portman, Laura Linney, Jared Leto ve Orlando Bloom gibi isimlerin anlatıları ve katkıları da yer alıyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin