İşten çıkarılan gazeteciler dernek kurdu!

Son bir yılda çalıştığı gazetelerden ayrılmak zorunda bırakılan gazeteciler Punto 24 Derneği’ni kurdu.

Google Haberlere Abone ol
İşten çıkarılan gazeteciler dernek kurdu!

Onursal başkanlığı Milliyet’ten ayrılan Hasan Cemal’in üstlendiği derneğin kurucu üyeleri arasında Yavuz Baydar, Yasemin Çongar, Murat Sabuncu, Doğan Akın, Hazal Özvarış ve Andrew Finkel yer alıyor.



Cihan Haber Ajansı’na konuşan Gazeteci Yavuz Baydar, P24’ün bağımsız gazetecilik platformu olduğunu söyledi. Bahçeşehir Üniversitesi’yle işbirliği yaparak gazeteci adaylarına özgür ve bağımsız gazeteciliği öğreteceklerini ifade eden



Baydar, “Dernek, Türkiye’de bir boşluğu doldurmak için kuruldu. Malum medya Türkiye’de kötü durumda. En sorunlu en problemli sektördü zaten. Özellikle son 2 yıldır başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümetin ve onlarla sıkı işbirliği yapan medya patronlarının berabedr kurmuş oldukları baskıların yüzünden öyle bir durum ortaya çıktı ki, gazetecilik, habercilik, yorumculuk, editörlük ateşten gömlek haline geldi. Hepimiz çok zor şartlar altında çalışıyoruz.” diye konuştu. 



Türkiye’de eskiden beri ağırlık olarak Kürt gazetecilerden oluşan bir kesimin kendilerini hapiste bulduğuna dikkat çeken Baydar, şöyle devam etti: “Son 2 yıldır özellikle bir çeşit cezai tedbir olarak hükümetin hoşlanmadığı meslektaşlarımız kendilerini kapıda buldular. Pek çoğumuz bu kaderi paylaşmış durumdayız. Bizim amacımız; bu oluşumla bu medya platformuyla birkaç farklı şey yapmak. Biri, rasathane gibi gözlem evi oluşturmak. İnternetiyle, radyosuyla, televizyonuyla gazetesiyle medya sektörünün performansını denetim ve mercek altına alacağız. Bu performansta gazetecilik ilkelerine göre biz neredeyiz? Eksiklerimiz neler? Yalan haber, karartma haber, hükümet baskıları, patron baskıları açısından durumumuz nedir? Bu konularda nabız tutacağız. Bir çeşit barometre gibi.” 



YOLSUZLUK VE YARGI MUHABİRLİĞİ KONUSUNDA EĞİTİM



Yeni mezun ya da son sınıftaki gazetecilik öğrencilerine yönelik çeşitli çalıştay ve atölye çalışmalarıyla Türkiye’nin en çok bozulmuş gazetecilik alanlarında eğitim vereceklerini belirten Baydar, onları doğru gazeteciliğe hazırlayacaklarını söyledi. Savunma, son zamanlarda çok gündemde olan yolsuzluk, yargı, magazin gibi konularda muhabirlik eğitimi vereceklerini kaydeden Baydar, “Böyle bir proje hazırladık. Bunu Bahçeşehir Üniversitesi’yle birlikte yapacağız. Bu konuda çok iddialıyız ve heyecanlıyız.” şeklinde konuştu. 



Yerel seçimlerin yapılacağı 30 Mart’a kadar P24 seçim otobüsüyle bölgeleri ve illeri gezeceklerini anlatan Baydar, “Bir seçim otobüsü hazırlıyoruz. Yerli ve yabancı meslektaşlarımızı da bindireceğimiz bu otobüsle yerel seçimleri Diyarbakır’dan Trabzon’a, Van’dan Kırklareli’ne kadar bölge bölge il il gezip, yerel seçimleri izleyeceğiz. Bölgelerdeki yerel basın mensuplarıyla da buluşacağız. Bize çok teklif geliyor.” dedi.



Türkiye’deki medya problemleri bütün dünyanın problemi haline geldiğine dikkat çeken Baydar, şöyle devam etti: “Bilinen sebeplerden dolayı Türkiye, çok önemsenen bir ülke. Türkiye’nin serüveni, macerası ve iyiye doğru gitmesi için gözlem iyice yoğunlaşmış durumda. Buradaki kilit nokta medya. Medyanın hastalanması, boğulur hale gelmesi tabi ki iyi gözle karşılanmıyor. Bütün uluslararası gazetecilik örgütleri gözünü buraya çevirmiş durumda. Kendi çapımızda küçük olabilir ama önemli adımlar atarak bir çeşit kanal olmaya çalışıyoruz. Platform diyoruz o yüzden. Bu platform sadece özgür gazeteciliği değil, editoryal bağımsızlığın neredeyse sıfır olduğu bir ortamda, bağımsız gazeteciliği cesaretlendirici, teşvik edici ve onun alanını genişletici bir faaliyetin odak noktası olacak.” 



Dernek kurucularının ortak özelliklerinden bahseden Baydar, "Mesleğimize aşkla şevkle bağlıyız. Mesleğimizin onuruna, haysiyetine ve meslektaşlarımızla dayanışmaya önem veren insanlar olarak biliniyoruz. Hepimizin başından kötü şeyler geçti, İşten atıldık. Bağımsızlığımızı ve özgürlüğümüzü koruyacağız derken zorlandık, başımıza iş açıldı ve bir şekilde piştik. Başta Hasan Cemal olmak üzere sadece Türkiye’de değil bölgemizde ve dünyada iyi kötü tanınan insanlarız. Genişlemeyi düşünüyoruz. Mesleğin bilincinde ve farkındalığı olan genç meslektaşlarımızla bağ kurup onları bünyemize katmayı planlıyoruz. Umarım ki büyürüz. Bağımsız, tarafsız, herkese eşit mesafede, meslektaşlarımızı ve mesleğimizi koruma amaçlı bir yerde durmaya devam ederiz. Bütün hayalimiz bu.” ifadelerini kullandı. (CİHAN)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin