İŞTE GÜNÜN FOTOĞRAFI!

Beyaz Saray, Bin Ladin'in cesedinin fotoğraflarının kamuoyu ile paylaşılıp paylaşılmayacağı konusunda henüz karar almadıklarını açıkladı. Bugün medyaya yansıyan başka bir fotoğraf ise şimdilik olaya damgasını vurdu.

Google Haberlere Abone ol
İŞTE GÜNÜN FOTOĞRAFI!

Bugünkü gazetelerde yayınlanan fotoğrafa Radikal gazetesinde aşağıdaki haber eşlik etti:


Ladin böyle 'av'landı




Kaide lideri Usame bin Ladin’in izinin sürülüp Pakistan’ın Abbudabad kentinde öldürülmesiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

Operasyonda ‘Geronimo’ kod adıyla anılan Ladin’in bulunmasında en büyük rolü çok güvendiği kuryesi Şeyh Ebu Ahmed’in dinlemeye takılan telefon konuşması oynadı. 2001’deki saldırıların ardından CIA’in Doğu Avrupa’daki gizli hapishanelerde tuttuğu esirler sorgulamada Kuveyt doğumlu Pakistanlı kuryeden bahsetti.

CIA’in eline düşen Kaide’nin üç numarası Halid Şeyh Muhammed de Ahmed’i tanıdığını söyledi ama Kaide için çalıştığını reddetti. 2004’te Irak’ta yakalanan Kaide liderlerinden Hasan Gül, Ahmed’in örgüt içinde önemli bir kurye olduğunu ve operasyonel komutayı üstlenen Farac el Libi’ye yakın olduğunu anlattı. 2005’te yakalanan Libi, Ahmed’i tanımadığını söylerken kurye olarak başka bir ismi verdi. Libi’nin yalan söylediğini fark eden CIA, Ahmed’in kendilerini Ladin’e götürecek kişi olduğu sonucuna vardı. Ancak kimliğini tespit etmek yıllar aldı. Geçen yıl CIA’in dinlediği bir kişiyle telefonda konuşunca yakayı ele verdi.


Operasyonun beyin takımı
ABD Başkanı Barack Obama ve Ulusal Güvenlik ekibi Usame Bin Ladin’e Pakistan’da düzenlenen operasyonu saniye saniye izledi. Kaide liderinin dışarısı ile her türlü iletişimini kuran, haber getirip götüren, en güvendiği adamı bilmeden Bin Ladin’i ele vermiş oldu. Amerikan yönetimi de 10 yıl süren takibi sonuçlandırmış olmanın ardından rahat nefes aldı.

Geronimo kimdir?
ABD Ulusal Güvenlik ekibinin Bin Ladin’e Amerika’ya karşı savaşan son kızılderili olan Geronimo lakabını takması dikkat çekti. Yeni Meksika olarak bilinen bölgede doğan Geronimo, Apaçi yerlilerindendi. Amerikalıların ve İspanyolların bölgeye yerleşmesinin ardından annesi, eşi ve 3 çocuğu öldürülünce beyazlara nefret duymaya başladı. Geronimo ‘şef’ değildi ancak tüm Kızıldereli şefler ona saygı duyuyordu. Pek çok kez tutuklanan Geronimo, her defasında kaçmayı başardı, dağlara çıktı ve bulunamadı. Geronimo öldükten bir gün sonra gömüldüğü yerde bulunamadı, onun da denize ‘gömülen’ Usame Bin Ladin gibi bir mezarı yok.



 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin