İŞTE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ!

İngiltere'de 3.5 milyon tirajlı News of the World gazetesi, Iraklı çocukları döven İngiliz askerlerinin görüntülerini yayınladı. Irak'ta 8 bin askeri olan İngiltere ayağa kalktı.

Google Haberlere Abone ol
İŞTE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ!

İngiltere'nin en çok satan gazetesi olan The Sun'un Pazar günleri yayınlanan versiyonu News of the World, İngiliz askerlerinin Iraklı çocukları döverken çekilen görüntülerini yayınladı. Fotoğrafların yanışına gazetenin internet sitesinden yayınlanan videoda, Irak Savaşı sırasında ingiliz askerlerinin bir halk isyanını bastırmaya çalışırken, çocuk yaştaki Iraklıları cop, yumruk ve tekmelerle dövdüğü görülüyor. 2004 yılı başlarında Irak'ın güneyinde çekilmiş olan bu görüntülerde ingiliz askerleri, kendilerine karşı başlatılmış bir sokak isyanını bastırmaya çalışıyor. Ancak bu sırada 8 ingiliz askeri, yakaladıkları 4 protestocuyu karargahın içine sürükleyerek burada dövmeye başlıyor. Karargah içindeki bir çatıdan görüntüleri kaydeden asker, dayak yerken merhamet dileyen Iraklılar'a gülüyor, onları aşağılıyor ve "Evet... Cezanızı çekeceksiniz... Geberin! Bunu haket seni küçük pislik... Aptal!" diye bağırıyor. Bu sırada başka bir asker ise yerdeki ölü bir Iraklı'nın yüzüne tekmeler atıyor.

Görüntüleri çeken askerin ingiltere'ye dönüşte fotoğrafları arkadaşlarına gösterdiği haberin bu yolla News of The World'e ulaştığı belirtiliyor. Olayın basına yansıması üzerine İngilizler ayağa kalktı. BBC ve Sky gibi televizyon kanallarında "utanç görüntülerini" birinci haber olarak verirken, ingiliz Savunma Bakanlığı hemen harekete geçti. Savunma Bakanlığı sözcüsü, görüntülerdeki ingiliz askerleri hakkında soruşturma açıldığını ifade ederek "Bu şiddet eylemini kınıyoruz ve kötü muamele hakkındaki her türlü iddiayı çok ciddiye alıyoruz. 80 binden fazla kadın ve erkek asker operasyonların başından bu yana Irak'ta hizmet verdi. Bu tür kötü muamele olaylarına sadece küçük bir azınlık karışmıştır" dedi.

Demokrasilerde ordu da eleştirilir
Fotoğraflar yayınladıktan sonra İngiltere'de basın özgürlüğü tartışması alevlendi. BBC'nin internet sitesinde açılan forumda çarpıcı yorumlar yapıldı:

* Gazete ifade özgürlüğünün sadece belli durumlar için geçerli olmadığını gösterdi ve cesurca kendi ordusunu eleştirdi. (Sadık Aziz / Londra)

İngiltere Irak'ta savaştadır. Bence bu yayın Irak'ta askerlerimizin güvenliğini tehlikeye atmıştır. (David Hewitt / Derby)

* İngiltere gerçek bir demokrasidir. Ordumuzu da eleştirebiliriz. Bu eleştiriler Irak'taki askerlerin canını tehlikeye atmaz. Asıl askerlerin bu davranışları onların ölüm riskini artırır. (Terry Stark / Manchester)


VATAN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin