İstanbul Valisi Mutlu, basın mensuplarıyla buluştu. Yasaklar hakkında neler konuşuldu?

Basın Konseyi'ni ziyaret eden Vali, gazetecilere getirilen yasaklarla ilgili konuştu.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul Valisi Mutlu, basın mensuplarıyla buluştu. Yasaklar hakkında neler konuşuldu?

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Basın Konseyi’ni ziyaret etti. 



Basın Konseyi Yüksek Kurulu Başkanlığı'na Pınar Türenç'in seçilmesiyle birlikte, İstanbul Valisi'ni ziyaret eden konsey üyelerine Vali Mutlu, iade-i ziyarette bulundu. 



Konsey üyeleri ile Vali Mutlu, basın özgürlüğünden, Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin birçok konuda sohbet etti. 



Konsey Başkanı Pınar Türenç, Basın Konseyi'nin işleviyle görevlerini anlattıktan sonra Vali Mutlu'ya, emniyet müdürlüklerine alınmayan gazetecileri sordu. 



Türenç, "Emniyet Müdürlükleri'ne gazetecilerin alınmasına ilişkin karar iptal edilmesine rağmen, gazeteciler emniyet müdürlüklerine giremiyor" dedi.  Vali şöyle konuştu: "Habere ulaşamıyoruz demek abartılı olur, demokratik bir ülkeyiz. Gazeteciler haberi alıyorsa bu demek oluyor ki haberi veren de var"



Vali, emniyetin uygun bir yerinde gazeteciler için oda düzenlemesi yapılabileceğini de kaydetti.



Tutuklu gazetecilere de değinen Türenç, "Bizi acıtan, içerideki gazetecilerin ve akademisyenlerin uzun tutukluklarıdır. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.  



İstanbul Valisi Konsey Başkanı'nın bu sözleri üzerine "Uygulamalardan bütün toplumun etkilendiğini" vurgulayarak, uzun tutukluluk süresinin 5 yıla indirileceğini belirtti. Vali Mutlu, "Geciken adaletin mağdurları için, adli mekanizmaların süratle işletilmesi hukukun vicdandaki yeridir" dedi.



Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyelerinin katıldığı sohbetin bir diğer konusu, internet sitelerine getirilen sansürdü. İnternetin müthiş haberleşme aracı olduğunun altını çizen Mutlu, internet ortamında şahıslar hakkında ciddi dezenformasyon yapıldığını vurguladı. Vali, "İnternet ortamında rahatsız edici şeyler olabilir. İnternette ciddi alışkanlıklar var, bunu sansür olarak değerlendirmemek gerekir, devlet vatandaşın hürriyetini korumalı" dedi.



Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyelerince, Taksim örneğinin verilmesi, ifade özgürlüğünü en iyi anlatan eylemin gösteri hakkı ve kentin birçok yerinde polis olduğunun hatırlatılması üzerine, Vali şöyle konuştu: "Güvenlik bakımından polis iki grup arasında yaşanacak olan çatışmaya engel olmak amacı ile alanlardadır" Vali, oturma eylemi yapan birkaç kişiye TOMA'larla müdahale edilmesinin de savunulamayacağının altını kalın çizgilerle çizdi.



Konsey üyelerinin, Vali Mutlu'dan bir başka isteği daha vardı. Londra’da olduğu gibi, Türkiye'de de 'Hyde park' gibi konuşma ve toplanma alanlarının olması gerektiği söylenirken, bu alan için en uygun yerin 'Gezi Parkı' olabileceği belirtildi. Bunun üzerine Mutlu şöyle konuştu: "Demokrasi kurallar rejimidir, gösteri hakkı kamu düzenini bozacak yerlerde yapılmaz. Bu amaçla belirlenmiş yerler var."



Konsey Üyeleri'nin Gezi Parkı teklifi üzerine, Vali Mutlu "Bu teklifi düşünmek gerek" dedi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin