İsrail, ölen çocukların isimlerini sansürledi

İsrail hak örgütü B'Tselem, Gazze’de öldürülen çocuklardan bazılarının isimlerinin okunduğu bir video hazırladı. İsrail televizyonu ise videoyu “siyaseten tartışmalı” buldu, yayınlamadı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail, ölen çocukların isimlerini sansürledi

İsrail insan hakları örgütü B'Tselem, İsrail’in askeri operasyonu sırasında öldürülen Filistinli çocukların isimlerini ve öldürüldükleri kenti içeren 1,24 dakikalık bir video hazırladı. Videonun adı, "Gazze'deki çocukların adları var."



Videoda operasyonda öldürülen çocuklardan adları ve yaşları tespit edilebilenlerin isimleri yer alıyor.



İsrail’in 8 Temmuz’da başladığı operasyonda öldürülen Filistinlilerin sayısı 1400’e yaklaştı. B'Tselem’in 26 Temmuz itibariyle tespit ettiği öldürülen 15 yaşın altındaki çocuk sayısı 170 oldu.



B'Tselem’in Yöneticisi Hagai El-Ad, “O günden bu yana da birçok çocuğun öldürüldüğünü düşünüyoruz” dedi.



Hagai El-Ad, videoyla ilgili şu açıklamayı yaptı:



“İsrail medyası öldürülen Filistinlilerin haberini yayınlamaktan imtina ediyor, sadece rakamları veriyorlar. İsrail halkı, istatistiğin dışındaki insan hikayelerini öğrenemiyor.”



“Biz de buna yönelik bir video hazırladık, videoda Gazze’de öldürülen çocukların bazılarının isimleri var.”



“Videoyu İsrail Yayın Müdürlüğü’ne (IBA) başvurduk ve ücretini de ödeyerek bu spotu yayınlatmak istedik. Ancak IBA videoyu ‘siyaseten tartışmalı’ bularak yayınlanmasını reddetti.”



“IBA, Gazze operasyonunun gerçekte neye mal olduğuna dair bir tartışmayı engellemek istedi. Haaretz ve Guardian gazeteleri de bu sansürü haber yaptı.”



“İsrail basını halkın Gazze’de neler olduğuna dair tüm resmi görmesiyle ilgili görevini yapmıyor.”



“Ancak eski medyanın tüm kontrolü elinde tuttuğu zamanlarda değiliz, hepimiz videonun yayılmasına yardım edebiliriz. Sansürlenen videoyu Facebook sayfamıza koyduk ve şimdiden 800 bin kişiye ulaştı.”



B'Tselem, videoya uygulanan sansürün kaldırılması için temyiz mahkemesine dilekçe vererek yasal yollara da başvurdu. (BİANET)



"İsrail, ölen çocukların isimlerini sansürledi" Galerisine Göz At


Etiketler israil gazze sansür isim
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin