İSMAİL KÜÇÜKKAYA: AKŞAM SAHAYA İNECEK, HEDEF VATAN VE MİLLİYET

Akşam Gazetesi’nde Genel Yayın Yönetmenliği görevini Serdar Turgut’tan devralan İsmail Küçükkaya, Kanal 24’te Hakan Çelik’in canlı yayın konuğu oldu ve gazetenin yeni çizgisiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı: "Yeni ve sürpriz transferlerimiz yakında; Yazarlarımızın mekan tanıtımı gibi yazı yazmasını istemiyorum..."

Google Haberlere Abone ol
İSMAİL KÜÇÜKKAYA: AKŞAM SAHAYA İNECEK, HEDEF VATAN VE MİLLİYET

- Hedef 250 bin tiraj
- Kes yapıştır gazeteciliğine son vereceğiz.
- Oray’ı beğeniyorum, keskin bir zekası var
- Üslup ve kalite kaybına uğramadan polemik yaratan gazeteye varım
- Anadolu’nun sesini duyuracağız



İsmail Küçükkaya, haber kanalı 24’teki canlı yayında, aynı zamanda Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi olan program yapımcısı Hakan Çelik’in sorularına şu yanıtları verdi.
 
Ankara’daki en genç ve çalışkan temsilcilerden biriydin. Şimdi Akşam gibi bir gazetenin genel yayın yönetmenliği koltuğuna oturdun. Önemli bir sorumluluk yükleniyorsun. Yeni dönemde Akşam nasıl bir gazete olacak?


Ne yapmak istediğimizi ortaya koyarken genel Türkiye tablosu içindeki medyanın konumunu da çok iyi irdeleyerek bunu yapmaya çalışıyorum. Medyaya karşı eleştirilerin arttığı, medyanın kendi içinde sıkıştığı bir dönem. İkili bir yapı var. Hem toplumsal kutuplaşma artmış durumda hem de bunun medyaya yansıması üst noktalara doğru tırmanmış durumda. Kabaca Akşam gazetesini daha sahaya indirerek, muhabir ve haber ağırlıklı bir gazete yapmak istiyorum. Son zamanlarda medyanın yaşamış olduğu bunalım medyanın halktan uzaklaşmasıyla başlıyor. Halkın temel sorunlarının gözardı edildiği bir yaklaşımdan bahsediyoruz. Son zamanlarda internet medyacılığı, copy paste dediğimiz bir eğilim var. Türkiye 72 milyonluk çok dinamik bir ülke, adımınızı dışarı attığınız an haber başlıyor. Anadolu’da yepyeni bir merkez oluşmuş durumda. medya bunu yansıtmak durumunda.


Bakıldığında aslında medyada bir çeşitlenme başladı. Eskisi gibi merkez medyanın hakimiyeti altında yürümüyor. Çeşitli alanlarda gazete ve televizyonlar yaygınlaştı. Belli gruplar yine etkili ama aynı zamanda o toplumsal dönüşümü yansıtacak yeni mecralara  ihtiyaç var. Ben bunun çok sağlıklı bir şekilde analiz edildiğini ve kamuoyuna yansıtıldığını düşünmüyorum. Akşam da önce onu yapmaya çalışacağım. Anadolu, İstanbul’daki Anadolu öne çıkacak.


Ankara ve Ankara’nın temsil ettiği Anadolu. İstanbul büyük bir güç ama istanbulla birlikte büyük bir Türkiye var. Bunu kamuoyuna akşam vasıtasıyla duyurmak istiyorum. Arka planda ne var, Anadolu’da yeni bir burjuva sınıfı çıkıyor. Aslında hem Türkiye’nin temel yapısı, hem Türk medyasının temel yapısı 3 Kasım 2002’den beri çok değişti. Aslında sistem muhalifi görünen bir parti iktidara geldi. Ama o partinin arka planında Anadolu burjuvazisi yatıyor. Dolayısıyla bu partiye de objektif yaklaşılması, eleştiri yapılması ama doğru yaptıklarının da takdir edilmesi gerekiyor. Çünkü o Anadolu sermayesi ile o iktidar arasındaki ilişki de böyle bir ilişki bire bir aidiyet ilişkisi değil. Şimdi karşı karşıya kaldığımız noktada bir taraf hükümeti hiç eleştirmiyor, öbür taraf da hükümete yönelik yaklaşımlarını belli amaçlarla yapıyor ya da böyle algılanıyor. İnsanlar artık gazete manşetlerini okurken acaba arka planda ne var diye bakıyor. Bu basın güvenilirliği açısından büyük bir tehdit.



Akşam’ın Ankara temsilcisi kim olacak?


Kısa sürede bir atama yok ama alternatiflerimiz var. Önce gazetenin kimliğini ve kişiliğini yeniden yapılandırma sürecindeyiz. Güçlü bir kadro var yazı işlerinde. Yapmak istediğim gazetenin lokomotifinin muhabir ve haber ağı olmasını istiyorum. Serdar Turgut çok önemli bir yazar, Türkiye’ye ufuk açmıştır.



Ya diğer yazarlar?


Oray Eğin’i beğenirim.. Oray’ın keskin bir zekası var. Çok okunan, kalemi esnek iyi bir yazar. Onun dışında tabi temel olarak gördüğüm eksiklik; yazarlarımızın magazin ağırlıklı olduğunu düşünüyorum. Ben magazini severim. Hayatın tüm renklerine açığımdır ama yazarlarımızla ilgili böyle bir temel sorun görüyorum. Yine de çok keskin dönüşümler yapmak istemem. Temel iskeleti beğeniyorum. Ben zaten kurulu yapının içinden geliyorum, gazetenin genel yayın yönetmeninin kişiliği gazeteye yansır, ben kendi kişiliğimi gazeteye yansıtacağım. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Muhabirlerimizin izlenim, gözlem ve arka plandaki bilgilerini aktarmalarına olanak tanıyacağım. 



Mevcut medya gruplarından yazar transfer edecek misiniz?


Yazar takviyesi yapacağım fakat bir taraftan da gazete kendi yıldızını yaratır diyorum. Kamuoyunun bilge bir yazar olarak nitelendireceği birkaç kişiyle görüştüm. “itiraz” adlı bir köşeye başlıyorum yazarını kamuoyu bilmeyecek. Bekir Coşkun gibi kısa yazacak, toplumsal muhalefet yapacak. 3. sayfa için çok değerli bir isim var kısa, vurucu bir isim..şu anda bir yerde yazıyor ama isimlendirmek istemiyorum. Genç bir yazar da olacak.



Özellikle hangi gazeteyi rakip görüyorsun?


Şu anda tirajımız 175 bin ortalamasıyla gidiyor. En kısa zamanda 250 bin bandına girmek istiyorum. Vatan ve Milliyet in hemen üstüne konumlanacağız. Ankara’da 5 yıldır grubun temsilciliğini yapıyorum. Başarılı bulduğum Posta Gazetesi’ni ayrı bir yere koyuyorum.  Ama ben Ankara’da Hürriyet’le yarışan bir büro kurdum. Çok gerçekçi olayım ilk etapta Vatan ve Milliyet’in önünde olmak istiyoruz hem tirajla hem etkinlik olarak. Bir dönem Sabah gazetesinin çıkışında toplumsal muhalefet duygusu vardı ama Sabah büyük bir ivme kaybetti ama şimdi yanlış konumlanmanın kurbanı oldu. Gazete ve gazetecilik belli süreçlerin iyi yönetilmesini zorunlu kılar. Sabah gazetesi o tarihsel misyonundan koparıldı bence. 


Ankara’da bakınca ben Vatan ve Milliyet’in önünde görüyorum kendimizi. Kısa vadede  Vatan ve Milliyet’in önünde olan çizgimiz orta vadede sabahın da önüne geçecek. İstanbul’daki yazı işleri merkezimizi de takviye etmek istiyoruz.



Şu dönemde gazetelere en çok hangi tip uygulamalar tiraj kazandırıyor?


Gazetelerin mali yapılarıyla ilgili analizlere bakarsak eğer tiraj satın alınabilen bir şey. Biraz mali yatırımla tiraj yaparsınız. Tirajlar alınıyor ama kalmıyor. Biz peş peşe yazı dizileri, yeni yazarlar, habercilik anlayışımızla geliyoruz.


Gazeteyi biraz kadınlara duyarlı hale getireceğim. Aslında bunu yapmak hoş geliyor çok da istediğim bir şey, arka sayfa güzelini kaldırdık.  Bu gazetenin kadınlar tarafından okunabilir ve talep edilir bir hale gelmesini istiyorum. Akşam biraz erkek gazetesi gibi bunu tarihsel olarak böyle görüyorum. Bu tabi siyaseten güçlü gazetelerin karşı karşıya kaldığı bir durumdur.



Ankara temsilciliği yaparken Akşam’da en çok eleştirdiğin şey neydi?


Gazetemiz mekan tanıtımlarını biraz fazla yapıyor. İyi kalemler var onlar İstanbul’un gece alemini çok yazıyorlar. Bunu önemli bulurum ama iyi magazin haberi yapmamız gerekiyor…


Toplumun 3,5 milyonu işsizken, yoksulluk önemli bir sorun. O dengenin biraz bozulduğundan şikayetçi olurdum kendi kendime. Ama onu değiştireceğim. Kaliteli magazin yapan arkadaşlar var onların önünü daha da açacağız.



Patronajla ilişkilerin nasıl?


Şunu söylemeliyim, bizim patronlarımız, aslında ben bunu eleştirmişimdir hiç ilgilenmezler. okurlar ama müdahale etmezler. Bu biraz Karamehmet’in yapısıyla ilgili. Fakat örneğin yurt dışına gittiklerinde yanlarında gazete getirirler, dünyadaki trendleri takip ederler. Yol gösterici olurlar.



Yeni dönemde Akşam’ın polemiklere giren, polemik yaratan bir gazete olacak mı?


Her türlü polemiğe varım. Tek birşey istiyorum, bütün meslek gruplarındaki temel açmazlardan biridir. Belli bir üslup, kalite, seviye kaybı yaşanıyor Türkiye de. Gazetemde buna izin vermeyeceğim.



Sıradaki Haber İçin Sürükleyin