İran medyasından Barzani'nin Türkiye ziyaretine tepki

Ziyaret "tartışmalı" olarak nitelendirildi.

Google Haberlere Abone ol
İran medyasından Barzani'nin Türkiye ziyaretine tepki

 Iraklı Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye'ye yaptığı ziyarete, Erbil ile Bağdat arasındaki ihtilafta Maliki hükümetine büyük destek veren İran'ın medyasından tepki geldi. Ziyaret "tartışmalı" olarak nitelenirken Kürt bölgesinin "teröristlere sığınak sağladığı" iddialarına yer veriliyor.





İran devletinin İngilizce haber kanalı PressTV, "Kürt lideri, gerginlikler arasında Türkiye'yi ziyaret ediyor" başlığı ile verdiği haberde Barzani'nin Ankara ziyaretini "tartışmalı" olarak niteliyor.

"Ziyaret, Bağdat'taki merkezi hükümet ile Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasındaki gerginliklerin büyüdüğü bir döneme rastlıyor" denilen haberde merkezi hükümetinin, Bağdat'ın izni olmadan petrol ihraç ettiği için Kürt Bölgesel Yönetimini defalarca sert biçimde eleştirdiği belirtiliyor.

PressTV'nin Bağdat'ın kısa bir süre önce Kuzey Irak'tan pompalanan petrolü ihraç ettiği için Türkiye hakkında yasal işlemlerde bulunduğu anımsatılan haberinde Bağdat'ın petrol satışlarının merkezi hükümetin denetiminde yapılması gerektiğini söylediği de kaydediliyor.





Bu arada, İran kanalı, Ulusal Iraklı İttifak'ın (NIA) ülkenin "düşmanlarının Kürdistan bölgesini, ülke çapında sabotaj eylemlerini yönlendirmek için kullandıkları" uyarısını yaptığına dikkat çektikten sonra NIA Başkanı İbrahim El Caferi'nin de "Şiddetin yaşandığı bölgelerden kaçan Iraklıların Kürdistan üzerinden güvenli bir bölgeye ulaşmalarına izin vermedikleri" gerekçesiyle Kürt yetkililerini kınadığına da işaret ediyor.





Haberde ayrıca Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin kısa bir süre önce dile getirdiği, Kürt bölgesinin "teröristlere sığınak" sağladığı gibi göründüğü iddiası da anımsatılıyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin