'İnternet düzenlemesi sansürle yasakla izah edilmemeli'

Başbakan Yardımcısı, internet düzenlemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'İnternet düzenlemesi sansürle yasakla izah edilmemeli'

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, internet düzenlemesiyle ilgili, "Bunu sansürle yasakla izah etmek akıl karı bir iş değil. Biz iktidara yasaklarla mücadele etmek için geldik. Bugüne kadar pek çok yasağı kaldırdık" dedi.



İşler, Polatlı Belediyesi tarafından yapılan Kutlu Doğum Parkı'nın açılışı töreni katıldı. Açılışın ardından AK Parti'nin Polatlı Seçim Koordinasyon Merkezini ziyaret eden İşler, burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı.



Bir basın mensubunun internet düzenlemesiyle ilgili sorusu üzerine İşler, düzenlemenin "bir sansür ya da kısıtlama olmadığını" söyledi.



Düzenlemenin amacının özellikle birtakım şantajvari olayları engellemek olduğunu belirten İşler, "Geçmişe baktığımızda, mesela 2011 seçimleri öncesi birtakım kasetlerle CD'lerle bazı siyasetçilere şantaj yapıldı ve siyaset mühendisliği yapıldı. Hatta bir partinin genel başkanına bir olay oldu. Dolayısıyla bu konuda bazı şikayetler vardı. Bu yapmış olduğumuz düzenleme de zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına da uygun bir düzenleme. Burada kesinlikle bir sansür, bir yasaklama söz konusu değil" diye konuştu.



İşler, internet ortamında kişisel hakların ihlali konusundaki benzer olaylarda hızlı hareket edilemediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:



"5 gün içerisinden ancak sonuç alınabiliyordu. Biliyorsunuz internet ortamı da çok hızlı bir ortam. Hemen her türlü yayın her tarafa yayılabiliyor. Dolayısıyla bu getirilen düzenlemeyle ne getirildi sorusunun cevabı şudur:  Düzenlemeyle eğer herhangi bir kimse böyle bir kaset veya kişisel hakkının ihlal edildiği bir olay yaşarsa müracaat ettiğinde en kısa zamanda bu yayınların durdurulması söz konusu. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) müracaat ettiği zaman azami 4 saat içerisinde bu yayın durduruluyor. Müracaatı yapan kişinin 24 saat içerisinde mahkemeye gitme hakkı da var. Mahkemeye gittiği zaman, mahkeme azami 48 saat içerisinde karar verecek. Mahkeme kararını verdiyse eğer bu yayın kişisel hakları ihlal, şahsa ve ailesine zarar veriyor denilirse TİB'in karar meşru hale gelecek. Mahkeme aleyhte bir karar verirse o zaman zaten o görüntüler tekrar internete sunulmuş olacak."



İşler, "Dolayısıyla yapılan düzenleme: bu düzenleme. Bunu sansürle yasakla izah etmek akıl karı bir iş değil. Biz iktidara yasaklarla mücadele etmek için geldik. Bugüne kadar pek çok yasağı kaldırdık" ifadesini kullandı.



"Milletimiz oynanan oyunun farkında"



Bir basın mensubunun, 17 Aralık operasyonunun cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemeye yönelik olduğu yönündeki açıklamalarını anımsatması üzerine İşler, şunları belirtti:



"Türkiye tarihine bakıldığında cumhurbaşkanlığı seçimleri kriz olmuştur, Seçimler öncesinde sıkıntılar olmuştur. 12 Eylül öncesini ben çok iyi hatırlıyorum. Kaç tur yapılmıştı ama cumhurbaşkanı parlamentoda seçilememişti. Şimdi ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Bu seçimin özelliği de halk ilk defa cumhurbaşkanını doğrudan seçecek. Dolayısıyla bu bakımdan da bu seçimin ayrı bir anlamı var. 2007 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız seçilmeden önce de operasyonlar yapılmıştı, sıkıntılar olmuştu. Dolayısıyla halkın seçeceği cumhurbaşkanını istemeyenlerin birtakım girişimleri var. Onlar kendi istekleri doğrultusunda birisini cumhurbaşkanlığı makamına çıkartmak istiyorlar belli ki. Onun için Türkiye'de şu an itibarıyla yaşanan olaylara baktığımız zaman cumhurbaşkanlığı seçimiyle şu veya bu şekilde ilintili olduğunu düşünüyorum."



İşler, 30 Mart yapılacak yerel seçimlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde belirleyici olacağını ifade ederek şöyle devam etti: 



"Onun için iktidardan AK Parti'yi düşürme çabaları var, Recep Tayyip Erdoğan'ı siyaset sahnesinden uzaklaştırma çabaları var. Aslında bunlar görünen çabalar ama görünmeyen hedefi ben: Türkiye'nin gelişmesinin, kalkınmasının ve ilerlemesini durdurulması operasyonu olarak değerlendiriyorum. Bu yaşanan olaylarla bir ekonomik kriz çıkartabilir miyiz? Bu kriz neticesinde de acaba AK Parti'yi iktidardan uzaklaştırabilir miyiz çabaları var. 11 yıllık AK Parti tarihinde siyasi kriz çıkartmak için birçok girişimde bulundular. Onların birtakım hesapları varsa milletin de Allah'ın da bir hesabı var. Biz milletimize güveniyoruz. Milletimizden aldığımız destekle bugüne kadar yolumuza devam ettik, 30 Mart'ta da bu desteğin devam edeceğine inanıyoruz. Milletimiz oynanan oyunun farkında, oyuna ve iradesine sahip çıkacağının sinyalini sahada da anketlerde de veriyor." 



Medine'de bir otelde çıkan yangına da değinen İşler, Türk hacılarının da kaldığı bina ama o an Türk hacılar orada yoktu. Bir teyzemizin hafif yaralı olduğu bilgisi bize ulaştı. Onun dışında başka yaralımız ve can kaybımız yok çok şükür" dedi. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin