İlber Ortaylı 'Padişahlarda içer miydi?' sorusuna bakın ne yanıt verdi?

Habertürk'te yayınlanan Teke Tek programına konuk olan İlber Ortaylı'nın o soruya verdiği yanıt çok konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol
İlber Ortaylı 'Padişahlarda içer miydi?' sorusuna bakın ne yanıt verdi?

Habertürk'te yayınlanan Teke Tek programına konuk olan İlber Ortaylı, Kendisine bir İngiliz'in sorduğu  'Padişahlar içki içer miydi?' sorusuna verdiği yanıtı canlı yayında anlattı.



İşte Fatih Altaylı'nın programına konuk olan ünlü tarihçinin o konuşması:



İlber Ortaylı: Bi' tane bir adam çıktı, Türkçesi mükemmel. Soruyor, bir daha soruyor. "Türk müsün?" dedim. "Evet" dedi. Belli. Bu konuyu soruyor. İngiliz aksanı alıyorsun, İngiltere de yaşıyorsun filan ama takıntı değişmiyor. Koskoca insanın, Osmanlı Padişahlarının bana içki içip içmediğini soruyor. Bu çok mühim bir şey. En mühim olay bu. Bir nevi ikona tapınma gibi bir şey. Bir hükümdarı azizleştirme. Karşınızda büyük bir rönesans münevveri... Rönesansı ayıran bir şey, ateşli silahların orduların sistemine girmesi, bunun da en iyi temsilcisi, Osmanlı ordusu ve Fatih'tir. Bana bunu soruyorlar. Fatih içiyor olabilir. Ne kadar içtiğini bilmem. Kadehini saymadım. Deniz mahsulatına pek fazla düşkün. Listelerden belli. Onlar da pek içkisiz gitmez. Ama Fatih bazılarının da ileri sürdüğü gibi Hristiyan oldu, filan... Yok öyle bir şey.



Fatih Altaylı: Padişahların büyük bölümünün içki içtiği, hemen hemen tamamının... 



İlber Ortaylı: Tamamı değil. Ağzına içki koyan ve koymayan var. Mesela Beyazıt içmiş, sonra vazgemiş. 



Fatih Altaylı: İçmiş içmiş içmiş... Hatta esrar da içmiş, sonra vazgeçmiş. 



İlber Ortaylı: Esrar galiba daha çok. Mesela Sultan Abdülhamit Han da, veliahtken içermiş. Sonra içmemiş. Hatta en sevdiği kardeşi, Sultan Vahdettin ile içermiş. O da sonradan bırakmış. Bir de bir insan, hayatı gibi çok ayyaşlıktan, tahtı terkeden yok. Ama içiliyor yani. 



Fatih Altaylı: Pek büyük bölümünün içki içtiğini biliyoruz. Ama bunlar saray kayıtlarında görünmüyor. Başka isim altında alıyorlar içkiyi. Defterlerde görünmüyor. Ama hayat hikayelerinden içtikleri biliniyor. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin