İhracat şampiyonları ödülleriyle buluştu!

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) 2016 yılı İhracat Başarı Ödülleri, 14 Nisan tarihinde sahiplerini buldu.

Google Haberlere Abone ol
İhracat şampiyonları ödülleriyle buluştu!

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) 2016 yılı İhracat Başarı Ödülleri, 14 Nisan tarihinde sahiplerini buldu. 2016 yılında yaklaşık 10,2 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşan Elektrik Elektronik ve Hizmet sektörlerinde ihracatşampiyonluğunu göğüsleyen firmalara ödülleri takdim edildi.



Elektrik Elektronik ve Hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren ihracat şampiyonlarının ödüllendirildiği 2016 TET İhracat Başarı Ödül Töreni, 14 Nisan Cuma günü Ortaköy Four Seasons Hotel’de gerçekleştirildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TET Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu ve sektör temsilcilerinin katıldığı törende Türkiye geneli Elektrik Elektronik, Hizmet sektörü, Edebi Eser ve Televizyon Dizileri alanlarında en çok ihracatı gerçekleştiren firmalar ödüllendirildi.



Elektrik - Elektronik sektörünün ihracatı 10,2 milyar dolar



2016 yılında 10,2 milyar dolar olarak gerçekleşen Elektrik Elektronik Sektör ihracatı Türkiye ihracatında yüzde 7’nin üzerinde pay alıyor. Sektör, Türkiye’nin 2023 hedefine önemli katkı sağlıyor. Ödül töreninde sektör temsilcilerine teşekkürlerini sunan TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “2016 yılında Birlik olarak sektörümüzün yurt dışı pazarlarda güçlü bir konuma gelmesi için birçok faaliyet gerçekleştirdik. 2014 yılında bünyemize katılan Hizmet Sektörlerimizin de ihracatpotansiyelinin artırılması için yoğun çalışmalarda bulunduk. İhracatta Atılım Yılı ilan edilen 2017 yılının ülkemiz adına önemli gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olmasını hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.



Daha sonra söz alan TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi “Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017 yılında ihracatta sıçrama yapacağımız bir döneme gireceğiz. İnşallah, bu sıçrama sadece ihracatımızla da sınırlı kalmayacak. 2017 aynı zamanda Türkiye’nin önünün açılacağı ve her alanda büyük bir atılım gerçekleştireceği bir yıl olacak. Güven ve istikrar piyasalara hakim olacak. Üretim, istihdam ve yatırımlar yeniden canlanacak” şeklinde konuştu.



Türkiye Geneli Elektrik Elektronik sektöründe 2016 yılında en çok ihracat yapan firma Vestel oldu. Sektörde en çok ihracat gerçekleştiren ikinci firma Arçelik olurken, üçüncülüğü BSH Ev Aletleri aldı.



Sektörün alt kategorilerinden olan Beyaz Eşya sektöründe en çok ihracat yapan firmalar sırasıyla Arçelik, Vestel ve BSH Ev Aletleri oldu.



Diğer bir alt kategori olan Elektronik sektöründe en çok ihracat yapan firmalar sırasıyla Vestel, Arçelik ve E.G.O Elektrikli Aletler oldu.



Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları kategorisinde en çok ihracat gerçekleştiren firma Grid Solutions oldu. Aynı kategoride Siemens ikinci, Balıkesir Elektromekanik ise üçüncülük ödülünü aldı.



Kablo sektörünün ihracat şampiyonu Nexans Türkiye oldu. Kablo sektöründe en çok ihracata imza atan ikinci firma Pamukkale Kablo, üçüncü firma ise Atom Kablo oldu.



Hizmet sektörü birincisi THY



TET 2016 İhracat Başarı Ödülleri’nde hizmet sektöründe en çok ihracat gerçekleştiren firma Türk Hava Yolları (THY) oldu. İkincilik Pegasus Hava Taşımacılığı’na; üçüncülük ödülü ise Çalık Enerji’ye gitti.



İhracat Şampiyonu Diziler



TET bünyesinde bulunan hizmet sektörünün önemli ihracat kalemlerinden dizi, sinema ve kitap gibi kültürel hizmetler bu yıl üçüncü kez ödüllendirildi. Özellikle Latin Amerika ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen Türk dizileri gecede ödüllerine kavuştu. Geçtiğimiz yılın ihracat şampiyonu dizisi Paramparça oldu. Star Tv’de yayınlanan, Başrollerini Erkan Petekkaya ve Ebru Özkan’ın paylaştığı dizinin yapımı Endemol Shine Türkiye’ye, dağıtımı ise Global Agency’e ait.



Med Yapım’ın iddialı dizilerinden Güllerin Savaşı ikinci en çok ihracat gerçekleştiren yapım oldu. Başrollerini Barış Kılıç ve Canan Ergüder’in paylaştığı dizinin yayını ve dağıtımı Kanal D tarafından gerçekleştirildi.



Televizyon dizileri ihracatında üçüncü sıraya yerleşen dizi ise Star TV’de yayınlanan Kara Sevda oldu. Burak Özçivit ile Neslihan Atagül’ün başrolde olduğu ve halen yayınlanmakta olan dizi Ay Yapım tarafından hayata geçirilen bir proje. Dizinin dağıtımı ise ITV Intermedya aracılığıyla gerçekleştirildi.



Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kitapları 2016 yılında 12 dile çevrildi



2016 yılında en çok kitabı ihraç edilen yazar Merhum Ahmet Hamdi Tanpınar oldu. Ödülü Meliha Büyükçelebi’ye takdim edildi. Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur ve Beş Şehir gibi 56 eseri ile bugüne kadar 23 dile çevrilip tüm dünyada okurlara ulaşmıştı.


Etiketler dizi kitap
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin